Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Fizetnek a gondozásért a bölcsődei hiányzók is

Szeged - Miért nem jár vissza a gondozási díj arányos része, ha a gyerek hiányzik a bölcsődéből? – ezt kérdezte olvasónk. Bár az önkormányzatnak lenne lehetősége ezt engedélyezni, ilyen igény még nem merült fel. A szülők a tényleges költség tizedét fizetik – ezzel tartják fenn a gyermek intézményi jogviszonyát.
Változatok gondozási díjra a megyében

Hódmezővásárhelyen a bölcsődei gondozási díjat – a közgyűlés döntése alapján – a hónapnak csak arra az időszakára kell fizetni, amíg a kicsi a bölcsődében tartózkodik. Szentesen – mint megtudtuk – a bölcsődékben nincs gondozási díj, csak az étkezésért kell fizetni a szülőknek. A gyermekvédelmi törvény előírása szerint azt is rögzíteni kellett a helyi rendeletben a képviselő-testületnek, hogy a gondozási díj 0 forint. Csongrádon is hasonló a helyzet, ott is csak az étkezésért kell fizetni. Az önkormányzat helyi rendeletei között az található: továbbra sem javasolják a gondozási díj bevezetését. Makón a bölcsődei gondozási díj napi 100 forint. Nem kell fizetnie a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeknek, a három, -vagy többgyermekes család gyerekének, és az átmeneti gondozásban lévő, az ideiglenes hatállyal nevelőszülőnél vagy gyermekotthonban elhelyezett nevelésbe vett kicsinek. A díjat minden hónap végén fizetik az aktuális hónapra, tehát az alapján kell fizetni, amennyit abban a hónapban a kisgyermek a bölcsiben volt.

Olvasónk panaszkodott nemrégiben a szerinte jogtalanul szedett bölcsődei gondozási díjjal kapcsolatban. Nem érti, ha nem veszik igénybe a szolgáltatást – például betegség miatt –, miért nem kaphatják vissza az előre befizetett összeg arányos részét.

– Unokám mindössze hat napot volt bölcsiben egész hónapban – mesélte Török József. – Befizetéskor döbbenten szembesültem azzal, hogy a közel 3000 forint ellátás nélküli összeg nem számít bele a következő havi díjba, azt „kidobtuk az ablakon". Nem elég tehát, hogy a gyermekkel táppénzen lévő szülő jövedelme kisebb lesz, még rátesznek egy lapáttal. Azt hiszem, az így befolyt összeget joggal nevezhetem tisztességtelen bevételnek. Pedig csak annyit kellene tenni, hogy a hiányzás miatti összeget – az étkezési díjak mintájára – jóváírnák a következő havi térítési díjban – mérgelődött a nagypapa.

Kormányrendelet rögzíti, hogy a bölcsődei gondozás személyi térítési díját akkor is teljes hónapra kell megállapítani, ha a gyermek az ellátást a hónap nem minden napján veszi igénybe. A jogszabályi ugyanakkor lehetőséget biztosít arra, hogy a fenntartó, azaz jelen esetben Szeged közgyűlése úgy döntsön, hogy akik hiányoznak, azok mentesüljenek a bölcsődei gondozási díj fizetése alól. Csakhogy helyi rendelet sem ír elő mást. Így a szülők akkor is fizetnek, ha gyermeküket betegség vagy más ok miatt akár hetekig nem viszik a bölcsődébe. Vagyis míg az étkezés a bejelentést követő naptól a teljes hiányzás idejére lemondható, a gondozási díj nem.

Jól jön a segítség a bölcsiseknek. Szegeden 2500 forint naponta a gondozási önköltség, amiből a szülök 200-at fizetnek. Fotó: Karnok Csaba
Jól jön a segítség a bölcsiseknek. Szegeden 2500 forint naponta a gondozási önköltség, amiből a szülök 200-at fizetnek. Fotó: Karnok Csaba

– A gondozási önköltség, vagyis az az összeg, amibe egy bölcsődés kerül, az étkezési költséget és az állami normatívát leszámítva 2015-ben naponta több mint 2500 forint – mondta el Novkov Veszelinka, az önkormányzat humán közszolgálati irodájának irodavezetője. – Ehhez képest látható, hogy a napi 200 forintos díj, amit a szülők fizetnek, jelképes. Három évvel ezelőtt azért vezették be, hogy a szülők érezzék a felelősségét annak, hogy gyermekük foglal egy helyet a rendszerben. Korábban ugyanis előfordult, hogy a beíratott kicsit nem járatták bölcsődébe. A napi 200 forinttal lényegében az intézeti jogviszonyt tartják fent.

Novkov Veszelinka hozzátette: tény, hogy a bölcsődei ellátás sosem százszázalékos, hiszen mindig sok a hiányzó, a létszámokat azonban így sem tölthetik a férőhelyszám fölé. A város 15 bölcsődéjének 984 férőhelye be van töltve, azok 85 százalékos kihasználtsággal működnek. Tudomása szerint pedig a három év alatt még nem érkezett panasz a gondozási díj kapcsán.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs róla papírom

Aki várakozott már jó órát kétévessel hivatalban - tehát ült, állt, szaladt a purdé után - 34 hetes várandósan, az tudja, mekkora élmény, ha kiderül: az ügy elintézéséhez hiányzik egy irat. Tovább olvasom