Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Fizetnek a lányok a csillogásért

Szeged - Szatén báli ruhás lányokkal és öltönyös fiatalemberekkel telt meg a JATE-klub: idén itt rendezték meg a gólyabált. A csillogás a fiúknak szinte semmibe nem kerül, a lányoknak viszont több mint 10 ezer forint is lehet az alkalmi megjelenés.
Rendhagyó módon a JATE-klub adott helyet az idei egyetemi gólyabálnak. A közkedvelt szórakozóhely ezen az éjszakán is megtelt, a közönség nem változott, csak az öltözék volt más, mint egy megszokott "jatebulin". Swarovsky kristályoktól csillogó báli ruhák és gondosan megkötött nyakkendők váltották fel a farmereket és pólókat.

– 25 ezer forintért béreltem ezt a ruhát, direkt erre az alkalomra – mutatta fodros, mélyvörös estélyijét Popel Gertrúd, miközben párja aggódó tekintettel nézett végig rajta. A lány elárulta, ez csak egy amolyan „megmutatom magam ruha". Az elsőéves GTK-s lány szereti a feltűnő öltözéket, ezért döntött úgy, megéri kiadni a pénzt.

a közönség nem változott, csak az öltözék volt más a JATE-klubban. Fotó: Segesvári Csaba
A közönség nem változott, csak az öltözék volt más a JATE-klubban.
Fotó: Segesvári Csaba

– Két éve vettem az öltönyt, az inget és a nyakkendőt. Ez volt a ballagós ruhánk, akkor 30 ezer forintot fizettem érte. A cipő körülbelül 4 éves, 10 ezer forint volt – Izbéki Zoltán – férfitársaihoz hasonlóan – idén is megúszta a kiadásokat. A harmadéves testnevelőtanár-edzői szakon tanuló fiatalember hozzátette: inkább piára költi a pénzt, és jól érzi magát.

A legtöbben a fal mellé húzódva, vagy a pult mellett állva várták, hogy történjék valami (kicsit úgy éreztük, mintha egy gimis szalagavató közepébe csöppentünk volna), majd felcsendült a palotás. Érdekes volt látni a talpig díszmagyarba öltözött táncosokat a megszokott vöröses JATE-díszletben.

A Kiscsillag együttes húzta a talp alá valót az egyetemi gólyabálon. Fotó: Segesvári Csaba
A Kiscsillag együttes húzta a talp alá valót az egyetemi gólyabálon.
Fotó: Segesvári Csaba

Összezavarodva álltak a bálozók a színpad előtt: nem tudták, illik-e a varratott, újonnan vett vagy kölcsönzött ruhákban a Kiscsillag együttes zenéjére mulatni. Majd úgy döntöttek, lehet: a magas sarkú cipők a fal mellé kerültek, a szőke hercegre váró szende egyetemista lányok pillanatok alatt levetkőzték a kisestélyi okozta frusztrációt, és együtt ugráltak az egyre hangosabb öltönyös fiatalemberekkel. A koncert végén Lecsó (Leskovics Gábor) megjegyezte: poén lenne, ha ez lenne a kötelező megjelenés minden Kiscsillag-koncerten.

Balogh Dóra megálmodta, és megvarratta báli öltözékét: összesen 10 ezer forintba került barackszínű koktélruhája. A kiegészítőkért (öv, táska, kesztyű) 4000 forintot fizetett. Kisminkelte magát, és a frizuráját is saját maga készítette. Barátnője, Nagy Zsuzsanna egy egyszerű kis feketét vásárolt az alkalomra, kiegészítőkkel együtt egy tízest költött ő is. Mindketten biológia szakos gólyák.

Egyetemi gólyabál a JATE-klubban. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A csillogás ára

Mi is szétnéztünk Szegeden, mennyibe kerülhet a báli hercehurca a lányoknak. A varratást már 10 ezer forintból megúszhatjuk, de az új ruhák ára is valahol 8-10 ezer forint környékén kezdődik – attól függ, ragaszkodunk-e a márkához. A kölcsönzés drágább, de exkluzívabb, mi 12 ezertől 40 ezer forintig találtunk alkalmi ruhákat a kölcsönzőkben. A cipők ára is a minőségtől függ: 3–5 ezertől 14–18 ezerig vásárolhatunk. A fodrász 3–6 ezerért készít kontyot, a smink 1500–5000 forintba kerül.

Olvasóink írták

 • 13. dasza 2009. november 15. 23:29
  „A tanításukért is kellene már végre fizetniük, mert jelenleg mi, adófizetők szponzoráljuk a 10 félévnyi bulijukat a diplomagyárban.”
 • 12. flexsnake 2009. november 15. 00:41
  „A hagyományos társastáncokat azért nem tanulják mert nincs hol táncolni. Egy dredre meg tiesztóra nem fognak keringőzni. Ha volna olyan szórakozóhely ami bevállalna hetenként egy társastáncos szórakozás biztosan megjelennének az igényes ruházatok a tánc iránti kedvvel is. Sör mellé nem kell tangó, ez van.”
 • 11. flexsnake 2009. november 15. 00:38
  „10. nem hiszem hogy egy korosztály lennénk....

  A mai lányok a ruháikat ritkán veszik plázában. Bejött egy barokkos stílus amit inkább turkálóból lehet követni. A dolog egyedisége hogy nincs két ugyanolyan darab már :D
  Külföldön vannak olyan üzletek amik számára külön varroda készíti a ruhákat és nincs két egyforma ruha. Itthon ez elképzelhetetlen lenne. Az a baj hogy ízlésük sincs, nagyon oda kellene figyelni az egyediségre és arra hogy ne essenek túlzásokba. A képen a bőrutánzó felső láncszerű pánttal egy szadomazobuliba biztos elit viselet de egy ,,bál"ra már inkább borzalom. Az alsón van egy fekete-fehér fűző szerű felső ami viszont abszolút megy mindenhez és szinte bárhova felvehető.”
 • 10. klj_54 2009. november 14. 18:45
  „8. hozzászólás flexsnake 2009.11.14. 11:49

  Mikre emlékezel?
  Úgy látom egy korosztály vagyunk.
  Nekünk valóban élmény volt egy szalagavató vagy a gólyabál.
  Igaz, akkor sem internet sem második csatorna nem volt a tévében...”
 • 9. eva45 2009. november 14. 17:38
  „Sokba kerülnek a ruhák és némelyik nem is igazán tetszetős.”
 • 8. flexsnake 2009. november 14. 11:49
  „6. ahhoz kellene ingyenes kötelező társastánc oktatás is. Illem, etikett. Soroljam? :D”
 • 7. csakmost5 2009. november 14. 02:44
  „mgabca!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  igazad van!!!!!!!!!!!”
 • 6. mgabca 2009. november 13. 23:44
  „Hát, igen....
  Gólyabál!
  A bál szóban benne kellene lenni mindennek!
  Nyitótáncnak, elegáns pároknak, és nemcsak csillogásnak és szépségnek, hanem báli zenének és táncnak!

  Bulizni, sötétben sejtelmesen lerészegedni minden héten lehet, de bálozni, csak 1-2-szer egy évben, gólyabál meg ugyebár egy igazi gólyának csak egy van...

  Sajnos a szalagavatók is kissé ellaposodnak. Hiába a szervezés, a fiatalok gyakran lelépnek "bulizni" diszkózni a bálról!
  Pedig jó lenne, ha mindenki megismené azt az érzést, amit az igazi páros-tánc nyújt... Egy igazi ünnep, egy igazi kellemes érzés, amikor a fiú férfinak a lány meg nőnek érezheti magát...

  Aztán jönnek az újabb bulik, és rájönnek a különbségre!”
 • 5. baloghkatica 2009. november 13. 20:57
  „Azért olcsó, mert az EHÖK és a HÖK ök önsegélyező kört tartanak idén :D”
 • 4. push 2009. november 13. 20:39
  „A Jate már a Kálvária sgt. 9-11. szám alatt van. Ott volt a banzáj.”
 • 3. 1131 2009. november 13. 20:08
  „Minek kellett a JATE-ban tartani, ez így nagyon gyenge volt !
  Hogy lehet tűsarkúban meg csinicuccban kiscsillag koncertre zúzni ?:)”
 • 2. Mathiasking 2009. november 13. 19:31
  „A héten amikor a Toldi utcai JATE klub elött elmentem, munkások talicskázták ki a szemetet. Ott tartották a bulit? Nehezem hiszem el, de manapság minden megtörténhet.”
 • 1. totty1986 2009. november 13. 19:12
  „Hát elég Light-os volt ez a buli. Lehetett volna 1000szer jobb is és akkor lett volna egy közepes buli. Tavaly jobb volt a TIK-ben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pasztircsák Polina tarolt Genfben

A Szegedi Nemzeti Színház új Bohémélet-produkciójának egyik Mimije jelentős pénzjutalomban is… Tovább olvasom