Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Fizetőparkoló-övezetek: zöldre vált szinte az egész belváros

Szeged - Január elsejétől megváltoznak Szegeden a fizetőparkoló-övezetek határai: a Tiszától egészen a Szent István és Bartók térig, valamint a Vitéz utcáig tart majd a zöld zóna – ha megszavazza pénteken az előterjesztést a városi közgyűlés.
Szegeden a kilencvenes évek közepe óta kell fizetni a belvárosban a parkolásért. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester előterjesztése szerint leginkább a zöld zónát használják az autósok. „Az itt található parkolóhelyek forgási sebességének növelése és a kihasználatlan külső zónák (sárga, kék) hasznosítása érdekében célszerű a zöld és sárga zóna külső határainak módosítása" – írja indítványában az alpolgármester. A belvárosi zsúfolt gépjárműforgalom okozta terhelés csökkentésére akarják kiterjeszteni a parkolási övezetek belső zónahatárait.

A javaslat szerint január elsejétől a zöld zónába tartozik majd a Korányi fasor, Stefánia sétány, Felső Tisza-part, Zárda utca, Sóhordó utca, Szent István tér (északi oldala, nyugati oldala), Imre utca, Szilágyi utca, Kossuth Lajos sugárút, Rákóczi tér (nyugati oldala), Török utca, Bartók tér (nyugati oldala, déli oldala), Bólyai János utca, Kálvária sugárút, Dáni utca, Földváry utca, Petőfi Sándor sugárút, Vitéz utca, Markó utca, Semmelweis utca és a Tisza Lajos körút által határolt terület.

Így néz ki most a felosztás. Fotó: DM
Így néz ki most a felosztás. Fotó: DM

Értelemszerűen így a sárga zóna határai is megváltoznak. Január elsejétől a sárga zónába tartozik a Felső Tisza-part, Árboc utca, Bárka utca, Háló utca, Szent Miklós utca, Lengyel utca, Bercsényi utca, Szűcs utca, Füredi utca, Lechner tér (nyugati oldala), Vadász utca, Kossuth Lajos sugárút, Párizsi körút, Attila utca, Jósika utca, Gyertyámos utca, Petőfi Sándor sugárút, Ady Endre tér, Egyetem utca, Batthyány utca, Boldogasszony sugárút, Liliom utca és a Semmelweis utca által határolt terület. A nagykörúton kívül eső zónák (Mars tér és környéke), valamint a kék zóna külső határvonala változatlan marad.

Januártól. Fotó: DM
Januártól. Fotó: DM

A változtatással szinte már az egész belváros a zöld zónába tartozik. Miért van szükség ilyen nagy átalakításra?

– A változás nagyobbnak látszik, mint amilyen, mert a Tisza Lajos körúton belül rengeteg sétálóutca és egyéb, parkolás szempontjából nem számító terület van. A zöld zóna bővítésével kívánjuk követni azt a változást, hogy a Tisza Lajos körút külső oldalán már reggel 8 órakor nem lehetett üres parkolót találni, és így az a forgalomszervezési cél, hogy a belvárosban forogjanak az autók, nem teljesült – válaszolta kérdésünkre Nagy Sándor.

Kérdésünkre, mennyi pluszbevételre számít a város a zónabővítéssel, az alpolgármester azt felelte, ez nehezen becsülhető, mert egyebek mellett az is várható, hogy aki a sárga zónára vett bérletet, az jövőre is oda vesz, csak 50-100 méterrel többet kell gyalogolnia a célja eléréséhez. És ugyanez igaz a kék zónára is. – Tehát a bérletforgalomból nem várható igazából többlet, inkább az, hogy mivel a belváros közelében könnyebb lesz parkolni jeggyel, a jegyekből folyik be több pénz. Ez pedig azt is jelenti, hogy a belvárosban könnyebb lesz parkolóhelyet találni – mondta Nagy Sándor.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félpályás demonstráció: betelt a pohár a szakszervezeteknél

A cafetéria megadóztatása, a kormány egyeztetés nélküli akciói verték ki a biztosítékot a szakszervezeteknél. Tovább olvasom