Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Fizetős lesz márciustól a klinikakerti parkolás

Szeged - Tesztelik a sorompókat és a fizetőautomatákat a klinikakert egy részében. Márciustól az első félóra után fizetős lesz a parkolás, ha nincs engedélye vagy rokkantkártyája az érkezőnek.
Felháborította olvasóinkat a hír, hogy fizetős lesz a klinikakerti parkolás. Félreértések is szárnyra kaptak 1200-as tarifáról az első órában, illetve 1000-1000 forint be- és kihajtási díjról. Sándorfalvi olvasónk azt kérdezte, hogyan tudják majd kifizetni a többezres pluszköltséget azok, akik csak autóval tudnak eljutni a kontrollvizsgálatokra, merthogy azokra egyenként is több órát kell várni, hiába kérnek időpontot.

– Márciustól a szegedi egyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ a „B" klinikai parkjának területén, vagyis a Tisza Lajos körút és az Oldal utca között új behajtási és parkolási rendszert vezet be – tájékoztatott Vincze Zsolt.

A klinikai gazdasági igazgató hozzátette, hasonló parkolási rendszer működik például a Debreceni Egyetem klinikai központjánál, valamint a Kecskeméti Megyei Kórház és a Gyulai Megyei Kórház területén. Az új szegedi rendszer célja, hogy a klinikaparkba hatékonyan és biztonságosan jussanak be és parkoljanak a járművek. Fontos szempont, hogy a parkolás szabályozott legyen, ne akadályozza a betegellátást és a mentőforgalmat. A rendszer kiépítése befejeződött, jelenleg tesztelik és kidolgozzák a működési rendjét. Az úgynevezett tesztidőszak alatt, azaz február végéig a parkolás mindenkinek ingyenes.

Sorompók. Jelenleg tesztelik az új rendszert. Fotó: Karnok Csaba
Sorompók. Jelenleg tesztelik az új rendszert. Fotó: Karnok Csaba

Márciustól a parkolás csak az első fél órában lesz ingyenes, azaz a betegek ki- és elszállítását nem érinti. Minden további félóra 600 forintba kerül. A tarifa megegyezik a Debreceni Egyetem díjszabásával. Továbbra is térítésmentesen hajthatnak be és parkolhatnak például a mozgáskorlátozott-igazolvánnyal rendelkezők és a tartós gyógykezelésre szorulók. Öt sorompó lesz. A gyermekgyógyászati klinika sorompóját befelé és kifelé használhatják a mentők, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a mozgáskorlátozott-igazolvánnyal érkezők, a taxik és a külsős – egyetemi engedéllyel nem rendelkező – gépjárművek.

Ezen az áteresztő ponton folyamatos portaszolgálat lesz. A Semmelweis és a Liliom utca találkozásánál lévő sorompónál ugyancsak két irányban kizárólag az egyetemi engedéllyel, azaz dolgozói kártyával rendelkezők közlekedhetnek. A Szikra utcai sorompónál, a gazdasági igazgatóság mellett csak befelé lehet menni, elsősorban szintén egyetemi engedéllyel rendelkezőknek. Az Oldal utcai kaput bejárásra vehetik igénybe tehergépjárművek, illetve egyetemi engedéllyel rendelkezők és külsősök. A Bánomkert utcai kijáratnál csak kifelé jöhetnek a járművek, elsősorban teherjárművek, illetve egyetemi engedéllyel rendelkezők és külsősök.

A ki- és bejárás automatikus lesz. Arról, hogy lesz-e díjszabásuk a dolgozói kártyáknak, folyamatban vannak az egyeztetések az érdekképviseletekkel. A park területén két fizetőautomatát telepítettek: egyet a gyermekgyógyászati klinika belső oldalán lévő bejárathoz, egyet pedig a 265 ágyas legújabb klinika mélygarázsához.

Ezeknél lehet fizetni a parkolásért, ha valaki fél óránál többet tartózkodik a klinikakertben és nincs engedélye. Díjfizetés után 15 perc áll rendelkezésre a terület elhagyására, addig nyitható fel a sorompó a fizetőautomatánál váltott jeggyel. Az új parkolási rend működtetéséből származó bevételt az egyetem a rendszer üzemeltetésére, fejlesztésére, valamint a többször jogosan kifogásolt klinikai park zöldterületeinek és belső úthálózatának rendbetételére, felújítására kívánja fordítani.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2 afgán bújt meg a személyautó csomagtartójában

Valentin napon 402 határsértővel – köztük 84 gyerekkel - szemben intézkedtek a rendőrök Csongrád megye déli részén. Tovább olvasom