Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Fizetős lett a határátkelő is: Röszkén még nincs matrica

Szeged–Röszke - Semmilyen tábla nem jelzi a változást, hogy fizetős lett január elsejével 19 kilométernyi megyei autópálya. A röszkei átkelő is matricaköteles, aki ezt elfelejti, megbírságolják.
– Sajnos még nem tudok megyei matricát adni, a mi hálózatunkban január végéig nem is lesz elérhető. De ne aggódjon, a hónap végéig senkit sem büntetnek meg – mondta péntek délelőtt az M5-ös autópálya röszkei pihenőjénél lévő benzinkút munkatársa, amikor Csongrád megyei autópálya-matricát próbáltunk vásárolni. Javasolta, másik kúthálózatnál próbálkozzunk, ott talán sikerrel járunk.

Megírtuk, január elsejétől minden autópálya díjköteles, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-től megtudtuk, az M5-ös autópálya a röszkei határátkelőnél is fizetős. Mind a kilépőknek, mind a belépőknek kötelező a matrica.

megpróbáltunk a határnál is matricához jutni. Fotó: Segesvári Csaba
Megpróbáltunk a határnál is matricához jutni. Fotó: Segesvári Csaba

A határon még nem lehet matricát kapni

Hogy szabályosan közlekedjünk, megpróbáltunk a határnál is matricához jutni, de nem sikerült. Amikor az átkelőnél lévő féltucatnyi, autópálya-matricát árusító bódénál próbálkoztunk, az eladó azt mondta, osztrák, cseh és szlovák vignettát tud adni, magyart nem. Szegeden könnyebb a megyei matricához hozzájutni, a Mol-, a Shell-, az Agip-töltőállomásokon is lehet kapni. Az Etelka sori Agip-kúton megtudtuk, kelendő az új matrica, délelőtt 10 óráig 8-at adtak el az 5 ezer forintos vignettából, miközben, a kutas állítása szerint, alig volt forgalom.

Matricavásárlás az Etelka sori kúton. Már a határra menet is kell. Fotó: Segesvári Csaba
Matricavásárlás az Etelka sori kúton. Már a határra menet is kell. Fotó: Segesvári Csaba

Hiányos a táblázás

Az M5-ös autópálya az M43-as csomópontig, az M43-as pedig az 5-ös útig volt január elsejéig ingyenes. A táblázás annak ellenére sem változott, hogy 19 kilométer autópálya fizetős lett. A bajai útnál, a röszkei felhajtónál ugyanaz a „Matrica, vignette és Video-Kontroll!" felirat maradt, ami eddig is volt. Az autósokat semmi sem figyelmezteti a változásra.

Van, ahol sikerült időben kitáblázni a változást. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai helyeznek ki táblát az M0-ás autóúton december 31-én. Fotó: MTI
Van, ahol sikerült időben kitáblázni a változást. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai helyeznek ki táblát az M0-ás autóúton december 31-én. Fotó: MTI

Nyertesek és vesztesek

Az új útdíjfizetés legnagyobb nyertesei az M43-as és az M5-ös mellett élők, akik alig havi 500 forintért tudnak Makóra és Szegedre eljutni. Jól járnak a Budapestre ingázók, akik 15 ezer forintból megússzák az éves díjat, az eddigi 43 ezerrel szemben. Siófok keletig 6 megyei matrica kell. A Balatonra ingázó szegediek 30 ezer forintból közlekedhetnek egész évben. A rendszer vesztesei a röszkeiek, a Szegedre tartó vajdaságiak, akik eddig díjmentesen autópályázhattak. Aki pedig ki szeretné kerülni a fizetős M5-ös átkelőt, használja a tiszaszigeti, az ásotthalmi vagy a tompai határt.

Online sem egyszerű

Az ematrica.autopalya.hu oldal szerint „az elektronikus értékesítési rendszer stabilan működik, azonban a hirtelen megnövekedett látogatószám miatt egy-egy művelet hosszabb időt vehet igénybe, ezért megértésüket és türelmüket kérjük". Javasolják, próbálkozzunk később. Próbálkoztunk, de tegnap délig nem sikerült online matricát vennünk. A büntetéstől január 31-éig eltekintenek, de csak akkor, ha a lefülelt autós legkésőbb március elsejéig megveszi az éves megyei matricát az útdíjfizetési zrt. ügyfélszolgálati irodáján. A NÚSZ Zrt. tájékoztatása szerint a viszonteladó partnerekkel együtt péntek déli 12 óráig mintegy 82 ezer e-matricát értékesítettek, csaknem 50 ezer autós váltott megyei matricát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méteres hullámok dobálják a kompokat

Jól van az a szegedi nyugdíjas, aki október közepe óta kerékpárjával járja a görög szigetvilágot. Tovább olvasom