Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Fizetős műtéttel rövidítenék a várólistákat

Ne csak a magánszolgáltatóknál, hanem a kórházakban, klinikákon is lehessen fizetni, hogy ne kelljen hosszan időzni a műtéti várólistán – ezt javasolja a Magyar Kórházszövetség. Csongrád megyében jelenleg van, akinek két és fél évet kell várnia, hogy orvoshoz kerüljön. Kérdés persze: mennyien tudnak százezreket kifizetni, hogy soron kívül ellássák őket.
Hosszú várólista aljára kénytelenek a betegek feliratkozni, ha bizonyos műtéti beavatkozásokra vagy éppen egy drágább diagnosztikai eljárásra van szükségük. Ennek oka, hogy a költséges és nem sürgős beavatkozásokat meglehetősen csekély számban támogatja az egészségbiztosító, vagyis erősen korlátozott az egy hónapban sorra jutók száma. A lista pedig így egyre dagad: az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál összesített 2011-es intézményi várólistákból kiderül, vannak olyan városok, ahol a térd-, illetve csípőprotézisre szorulóknak tavaly már csak 2019-re tudtak műtéti időpontot adni, és bizonyos gerincoperációknál is 4 évnél hosszabb a várakozási idő.

MRI-re jelenleg 4 hónapot kell várni a szegedi klinikán. Archív fotó: Karnok Csaba
MRI-re jelenleg 4 hónapot kell várni a szegedi klinikán.
Archív fotó: Karnok Csaba

A Magyar Kórházszövetség most azt javasolja, hogy a magánszolgáltatókhoz hasonlóan a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknál is legyen lehetőség a fizetős betegek soron kívüli ellátására a várólistás műtétek, diagnosztikai eljárások esetében. Mint érvelnek, sokan már ma sem várnak évekig egy műtétre vagy vizsgálatra, hanem azt „megvásárolják" a magánszolgáltatóknál.

Akár 15 százalékkal több vizsgálatra is képesek

A Szegedi Tudományegyetemnek már most is van privát ellátása, amelyben a Euromedic Diagnostics Magyarország Kft. több éve működik közre. A képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat végző magáncég látja el a finanszírozott betegeket is, erre azonban például MRI esetében jelenleg 4 hónapot kell várni. Ha azonban a páciens kifizeti ennek listaárát, amely minimum 28 ezer forint, akár néhány napon belülre kap időpontot. – A teljes vizsgálatszám 3–4 százalékát teszi ki a privát forgalmunk, de ez évről évre nő – mondta el Kardos Lilla vezérigazgató. – Egy részük külföldi, de egyre több magyar is igénybe veszi a térítéses szolgáltatásunkat. Hogy a várólistánk ilyen hosszú, az a finanszírozási korlát következménye. Nagyjából 10–15 százalékkal több vizsgálatot is el tudnánk végezni, ezért jelenthet soron kívüli lehetőséget, ha valaki meg tudja fizetni a szolgáltatást.

Ha ez a pénz a közintézményekhez folyna be, a dolgozók is többet kereshetnének, és mivel a fizetős betegek lekerülnek a listáról, az rövidül azon betegek javára, akik nem tudják finanszírozni a műtétjüket. Kapacitás lenne minderre, hiszen szinte minden intézményben jóval több beavatkozást el tudnának végezni, mint amennyire lehetőségük van.

Csongrád megyében a leghosszabb várólistával a hódmezővásárhelyi kórház rendelkezik: a szemészeten jelenleg két és fél évet kell várnia az utoljára felírt, 725. páciensnek. Szentesen a traumatológiára 276-an jegyeztették elő magukat, most 2013. október végére osztanak időpontot. A szegedi klinikák közül a szemészeti klinikán kell a legtöbbet várni: szürkehályog-műtétre 835-en várnak, az utolsó műtétet decemberre jegyezték elő.

Bár a várólistát nem sürgős beavatkozások esetében vezetik, megdöbbentő tény, hogy kardiológai beavatkozásokra is több mint 4 hónapot kell várni – Szegeden legalábbis. – Természetesen folyamatos kapcsolatot tartunk a betegekkel és kezelőorvosukkal. Mindenkit olyan helyre igyekszünk sorolni a listán, hogy a várakozási idő ne veszélyeztesse az életét vagy az egészségét, ha pedig romlik az állapota, előrébb kerül – mondta el Ungi Imre, a Szegedi Tudományegyetem II. Számú Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ invazív kardiológiai részlegének vezetője. A kórházszövetség javaslatával kapcsolatosan a docens elmondta: véleménye szerint vitatható, hogy jó-e, ha a fizetős betegek hamarabb sorra kerülnek. – Orvosként úgy gondolom, a sürgősség és az állapot kell, hogy megszabja az ellátás időpontját – fogalmazott.

A kardiológián egyébként vélhetően nem történne túl nagy változás akkor sem, ha a várólista pénzzel kikerülhetővé válna. Mivel drága, egyszer használatos műszerekkel és implantátumokkal dolgoznak, a legolcsóbb beavatkozás is nagyjából százezer forintba kerül, de van, aminek az OEP által térített ára egymillió forint. Ezt a kiadást pedig kevesen engedhetik meg maguknak – még akkor is, ha a szívükről van szó.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. mivaan? 2012. január 30. 10:10
  „aki szerint inkább ne fizessünk TB-t - hanem majd mindenki maga - tisztában van vele, hogy mennyibe kerül VALÓJÁBAN az orvosi ellátás? és hogy bárki bármikor kerülhet annyiba(olyan helyzetbe), amennyit NEM TUD kifizetni? és, hogy azért vonnak minden adózótól, mert ők fizetik a gyermekekét/idősekét/m.nélküliekét stb. is?!
  pl. egy gyerek születése 60.000 Ft, a szülés 80.000 (kb.) - hányan NEM vállalnának gyereket?!
  Ne akarjunk már itt amerikát v. kínát - ahol SEMMI társadalmi szolidaritás nincs!! (megjegyzem kínában még nyugdíj sincs, azért tolódott el a társadalom: sokkal több a férfi, mivel a szülők tőlük remélik, h eltartják őket idős korukban, a lánymagzatok zömét elvetetik..)”
 • 61. abri47 2012. január 27. 19:50
  „Ha jól értettem akkor a fizetős ellátást nem a várólistások rovására , hanem a -finanszírozás hiányában- jelenleg is meglévő szabad kapacitásuk terhére valósítanák meg. Tehát akinek nincs pénze az ugyanúgy sorba kerül a várólista szerint. Nekem nincs pénzem megvenni az ellátást, de cseppet se sajnálom attól aki ezt meg tudja tenni. Esetleg évek alatt megszokjuk, hogy erre is kell félre tenni, nemcsak a lakásfestésre”
 • 60. DMagóg 2012. január 27. 17:09
  „35. howatowabb 2012.01.26. 20:10!

  Csak arra utaltam, hogy kapacitás lenne, csak finanszirozás nincs!
  Jár az egészségügyi ellátás. Jár, csak nem jut (rá).”
 • 59. dokmed 2012. január 27. 14:21
  „Várólista MINDEN normális nyugati államban van- meg 600- 800 EUR- os havi EÜ- járulék is- átlagban.
  Csak az ÉLETMENTŐ, SÜRGŐS ellátás nem várólistás.
  Ha valaki soron kívül akar gyógyulni, akkor valóban- átlátható körülmények közt, számla ellenében- fizet érte.
  Magánkórházakra felesleges várni- 2-3 van max. az országban- és ott se foglalkoznak komolyabb beavatkozásokkal- mert NEM ÉRI meg.
  Szóval az állami kórházakra mindig szükség lesz.
  Vigyázni kell nagyon, mert úgy fest mire ebből bevétel lesz- nővér, asszisztens, szakápoló- meg fiatal orvos nem marad már...”
 • 58. nie 2012. január 27. 13:24
  „Kedves 50. hozzászóló! A pszichés eredet is kezelni kell vagy kellene, de ezzel már kevesen törődnek. Remélm megtalálják a betegséged okát és időben !”
 • 57. jq 2012. január 27. 11:13
  „A munkáltató által fizetett járulékból is megy a TB-be. A béremből az "egészségbizt. jár." tizen-sokezer forint (az egyik tavalyi bérjegyzékem alapján) Egyébként a minimális 6000 ft-nak is csak 5%-a a 300 Ft, tehát legfeljebb 5%-kal növelte volna a vizitdíj az egészségügyi költségvetés bevételét.(átlagosan havi egy orvoshoz menést feltételezve.) Az mire lett volna elég?”
 • 56. THK 2012. január 27. 10:18
  „52,
  hány milliós a kereseted, h ennyit fizetsz?
  (ne keverd ezt a "TB járulék"-al! annak csak egy apró töredéke megy az ellátások finanszírozására... akinek pedig nincs jövedelme, havi kemény 6e Ft-ért az is megválthatja a teljes ellátásra jogosultságot)”
 • 55. csakugyirok 2012. január 27. 09:36
  „51. pont erről beszélek, a kettősségről. Lehet, hogy a fizetős műtétekkel lesz bevétele az egészségügyi intézménynek, de ettől az orvos és a "kisegítő személyzet" fizetése nem lesz megoldva. Nem vagyok az orvosok szószólója, de szerintem a munkájuk nélkülözhetetlen, és felelősség teljesebb annál mint amennyit keresnek. Az elvárásoknak meg kell felelniük, de a bérük szégyenletesen alacsony. Ne legyünk álszentek : a postás, a pizzafutár, az újságos és még sorolhatnám azokat a szakmákat, ahol a borravaló elöl azért nem ugranak el. Ha hívsz egy gázszerelőt, vagy egy akármilyen szakembert a házadba, első nekifutás : számlára vagy számla nélkül. Miért ítélek el egy orvost ugyanazért amit egy másfajta szolgáltatásnál elfogadok.
  Fizetős műtétekkel valamelyest csökken a várólista, csökken az intézmény adóssága. De aki kifizeti a műtétet majdnem biztos vagyok abban, hogy honorálja az orvos vagy a nővér munkáját is. Aki ki tud a mai világban perkálni mondjuk 800.000 Ft -ot egy műtétért az ki tud 850.000 Ft -ot is.”
 • 54. jozko 2012. január 27. 09:25
  „Megfontolandó ez a megoldás - ha plusz forrás teremthető vele a legatyásodtt /és legatyásodó.../
  állami egészségügynek - és ennek a plusz forrásnak az áldását etikusan éreztetik a az OEP által támogatott szolgáltatásokra váró betegekkel is!
  Az eü. infrastruktúráját állami, OEP alapokból hozták létre -és tartják fenn jelenleg- ha a fizetős szolgáltatásokkal ez leamortizálódna, az nagyon inkorrekt lenne - akkor inkább a magánklinikák, alpszolgáltatást térítse a TB, az extráért pluszban fizessen a beteg!

  Egyébként meg: eldőlt ez már...szerintem.”
 • 53. xilinx 2012. január 27. 09:23
  „Rendben, legy3en iklyen, de a kifizetett összeget írhassam le a további betegbiztosítási járulékaimból...”
 • 52. jq 2012. január 27. 09:11
  „Nem egyszerű a helyzet, az biztos. Amit most javasoltak kényszermegoldás. Kevesen fizetünk TB-t, és hiába érezzük soknak, összességében nem elég. A 300 Ft-os vizitdíj gyakorlatilag csepp lenne a tengerben: ha a havi százezer Ft körüli befizetett TB-m nem elég a rendszer fenntartására, akkor mit jelent, ha 0,3%-kal több kerül a rendszerbe? A magánbiztosítókhoz: az állítólag rendkívül sikeres magánnyugdíjpénztáram negatívba vitte tizenvalahány év megtakarítását. Mit várhatnánk, ha ugyanők kezelnék mondjuk az egészségbiztosításomat? (Ja és nem csak itthon, az USA-ban is sok nyugdíj és egyéb biztosító bukott iszonyatosat a mesterségesen túlárazott jelzáloghiteles befektetéseken)”
 • 51. enisehezem 2012. január 27. 08:34
  „46. csakugyirok

  Ezután az orvos nem fog ráérni. Na nehogy kimaradjon már!”
 • 50. Kisg 2012. január 27. 07:47
  „Ide tartozik??!! Gasztroenterológiára járok, mert kb. egy éve a tejes, tartósítószeres, lisztes ételektől rosszul vagyok. Az eddigi szakrendelések, vizsgálatok eddig három hónapot vettek igénybe, most megvannak az eredmények (amit mellesleg úgy kellett kiimádkozni az orvosból, egyből rám akarta sütni, hogy pszichés), és FEBRUÁR 29-RE kaptam időpontot. Addig mit csináljak? Azt sem tudom, mit ehetek, lassan semmit. Ha valami komoly probléma áll a háttérben, ki vállalja a felelősséget azért, hogy későn találták meg? Az orvos? Vagy rám kenik, hogy miért nem mentem időben? Így haltam bele majdnem egy nőgyógyászati tumorba két éve, talán most kihagynám. Akkor sem a szegedi orvosokon múlt, hanem egy bölcs, emberséges hódmezővásárhelyi professzoron és azon, hogy elég makacs volta. Szegeden a kritikus vashiányom tüneteit (amit később teljesen más "vonalon" találtak meg) is "pszichésnek" titulálta a belgyógyász. Közben egy rutin vérvizsgálat elég lett volna. Na, így lesznek öngyilkosok az emberek, hogy beleunnak a kínokba, meg abba, hogy nem veszik emberszámba őket.”
 • 49. Kisg 2012. január 27. 07:38
  „Végre kimondták: aki szegény, pusztuljon. Annak az orvosnak, kórházszövetségi döntéshozónak, aki ezt felvetette egyáltalán, azt kívánom, hogy üres zsebbel hajon bele a saját kórháza folyosóján egy olyan bajba, ami simán műthető lett volna, ha van pénze. Hippokratészi eskü... Nevetséges.”
 • 48. abri47 2012. január 27. 07:26
  „Az is érdekes, hogy a rezidensek nem a munkakörülményeik javítását hanem a fizetésük emelését követelik. Lehet,hogy a minőségbiztosítás már nem téma?”
 • 47. Kicsinyuszi 2012. január 27. 07:21
  „"Kérdés persze: mennyien tudnak százezreket kifizetni, hogy soron kívül ellássák őket. "

  A mai világba ez most egy komoly kérdés volt??? Az ember örül, ha kenyérre futja...”
 • 46. csakugyirok 2012. január 27. 05:21
  „Komolyan mondom nem értem az embereket. Annak idején úgy fel voltak háborodva a vizitdíj miatt, hogy volt olyan beteg aki szó szerint ráborította az asztalt az ügyintézőre, aki a 300 Ft-okat szedte, majd a rendelőben adott az orvos zsebébe, majd az asszisztensnő zsebébe is pénzt. Ha fekvőbeteg osztályon ápolták nyomta a pénzt naponta a nővéreknek, majd az orvosi szobában "elbúcsúzott" az orvostól. Addig a hozzátartozók "rendezték" a számlát a nővérekkel. Miről is beszélünk ? A műtétért vagy vizsgálatért ezután fizetendő pénz a közösbe megy, számlára. De ettől még nem lesz több fizetése sem az orvosnak sem a nővérnek. Az egészségügyi intézményeknek akkora adóssága van, hogy talán 100 év múlva tudja rendezni. Nincs a műtőben műszerre, az osztályon gyógyszerre, kötszerre pénz. Ott kell dolgozni, belülről minden más.”
 • 45. xene@freemail.hu 2012. január 27. 00:20
  „Azt még nyugodtan tegyük hozzá, hogy aki beteg, s hónapokat kell várnia, lehet nem tud úgy teljesíteni a munkahelyen. Vagy adott esetben táppénzre kerül...s nem "termel" semmit (adót, járulékokat stb.).
  Pedig az államnak az volna az érdeke, hogy mindenki minél hamarabb gyógyuljon meg, s visszakerüljön dolgozni....
  de nálunk nem ez a helyzet, úgy tünik...

  A másik....halomra tömik a beteget gyógyszerekkel, akkor meg a gyógyszerkassza kiadásaival van a gond...meg, hogy sok gyógyszert "fogyasztunk"....

  37. abri47 2012.01.26. 20:40
  "Tudok nem egy olyan beteget aki szívesen kifizetné amit kell, csak hamarabb sorra kerüljön."
  Az eddig is elment magánrendelésre vagy magánkórházba...

  38. adamantium 2012.01.26. 20:47
  "100 milliót egy daganatra mennyi idő alatt tudsz félrerakni?"
  Nyilván nem lehet minden esetre tökéletes megoldást adni, de itt bejöhet adott esetben a szolidaritás elve...

  Még annyit a témához, hogy akkor biztosító társaságokat is létre lehetne hozni, s nekik fizetnénk a TB-t, stb., akik mindent megtennének, hogy minél hamarabb ellássanak minket....
  De ugye a Fidesz ezt anno megfúrta...de most azt hallani, hogy valami ilyenen törik a fejüket...”
 • 44. rory 2012. január 26. 23:44
  „a legesleggázabb
  ma Magyarországon egy bérből élő állampolgár a fizetése jó nagy részét TB-re, egészségügyi hozzájárulásra és adóra költi. illetve nem költi hanem kötelezve van, hogy fizesse.ezek után nekem fizetnem kell, hogy emberként bánjanak velem egy kórházban? én azt tudtam, hogy azért van tb kártyám (persze nem vagyok szakértő, az elmúlt 10 évben 2Xvoltam orvosnál) hogy ingyenes orvosi ellátáshoz jussak. mint dolgozó, adózó állampolgár. Mikola doktor! ez a szemforgató disznóság bicskanyitogató. komolyan én emiatt mennék ki az utcára, és kérdezném meg a mi drága kormányunktól, hogy ezt hogyan merik gondolni? ekkora szemét cinizmussal még nem találkoztam életemben. de mi hagyjuk, hogy a pofánkba hazudjanak olyan arrogáns pökhendiek akiknek könnyű volt kockáról kockára összelopni mindent”
 • 43. abri47 2012. január 26. 22:58
  „Pedig jelenleg nem látszik más megoldás a bevételek növelésére. A személyzet ott van, de nincs elég munkája mert az OEP nem ad rá több finanszírozást. Vagy pedig marad az, hogy mindenkinek többet kell fizetnie, ha van miből ha nincs. Borzasztó munkakörülmények vannak a nincstelenség miatt, rengeteg a műhiba, és még lehetne sorolni az okokat, hogy mi indokolja a mielőbbi változtatást.”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komoly felelősséget kaptak a megyék

A megyei önkormányzatok költségvetése a korábbi egy százalékára redukálódott. Tovább olvasom