Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Fizika Napja Szegeden - csodákat láttak az érdeklődők

Szeged - Meglehet, a Fizika Napja szervezői sem készültek fel annyi emberre, mint ahányan kíváncsiak voltak, melyek azok a kísérletek és előadások, amelyek révén a laikusok számára is érdekes információkat hozhat ez a délelőtt.
A Juhász Gyula Tanárképző Főiskola épületében megrendezett szombati tudományos napra apró gyerekektől a nagymamákig rengetegen voltak kíváncsiak. A folyosókon szinte alig lehetett elférni, olyan sokan érdeklődtek a bemutatók iránt. A három előadást pedig sokan állva, a terem szélére, a fal mellé húzódva tudták csak meghallgatni, páran nem is fértek be.

Szabó Gábor akadémikus, az egyetem rektora a lézerek múltjáról, jelenéről és jövőjéről tartott előadást. A tavaly ötven éve felfedezett lézert az élet minden területén (fel)használjuk, a háztartásban megtalálható CD-lejátszóktól a boltok vonalkód-leolvasóján keresztül az út szélén álló sebességmérőkig. Ez működik egyes nyomtatókban, gyakran alkalmazzák műtéteknél és az iparban is számtalan felhasználási módja van. Az ELI és a prágai, illetve bukaresti központok megépítésével Szabó Gábor szerint a lézerfizika lényeges felfedezései Kelet-Európára irányítják majd a figyelmet a következő évtizedekben. A hallás folyamatáról tartott igen szemléletes bemutatót Bari Ferenc egyetemi, a mindennapi életben használt fizikai eszközöket pedig Benkő Zsolt főiskolai tanár ismertette. Így többek között fény derült a számítógép- és mobiltelefon-vezérlésű fűtés-, riasztó- és kamerarendszerek, illetve a vízhajtotta autó működési elvére.

Fizika napja az SZTE JGYPK-n. Fotó: Domonkos Sándor (galéria)

Számos látványos kísérletet próbálhatott ki a nézőközönség, többek között azt, hogyan lehet vákuum alatt lufit felfújni, miképp működik a színes televízió és rakja össze a három alapszínből, a pirosból, a kékből és a zöldből a többit, illetve hogyan alkalmazható a hazugságvizsgáló; választ kaptam arra a kérdésre, a kirakodóvásárok kedvelt játékszerei, az egymás után felfüggesztett golyók miért térnek ki, amikor egyik oldalról meglökik őket. Számos csoda történt: elektromos gyertyát gyújtottunk meg gyufával és fújtunk el és azt is megtudtuk, az alumíniumcsövön leengedett két ugyanolyan tárgy közül az egyik miért ér le lassabban, mint a másik.

Méltán nagy népszerűségnek örvendett a nyílt nap, a sok sugárzó szemű gyerek és érdeklődő felnőtt azt bizonyítja, érdemes hasonló ismeretterjesztő délelőttöket rendezni. Hazafele menet egy beszélgetést csíptem el: egy fiatal lány annak előnyeit ecsetelgette édesapjának, miért lesz jó, ha fizika szakra jelentkezik. Talán nem is kell ennél több.

Olvasóink írták

 • 20. balbogcrys 2011. február 01. 09:25
  „10 év múlva majd lesz egy rakás médiaszakértő meg andragógus és PR manager. Marha nagy szükség van rájuk...pfff
  Igen, tényleg nagy a baj. Ezért hangoztatom, hogy NEM a középiskolákban kell elkezdeni kampányolni a ttk-s tárgyak mellett, hanem már alsóban beépíteni különböző témákat (életkornak megfelelően) a technika, környezetismeret, rajz meg a magyar órákba. Bárhová. Praktikus ismereteket, hogy mi miért s hogyan működik.”
 • 19. sevenof9 2011. január 31. 19:28
  „engem nem erint. en mar a Holiccsal a kezemben megtanitom a gyerekeimnek a fizikat. De. A vilag mukodeset nem a kozazdasagtan, a jogallamisag (?), a szociologia es a drogos irodalmarok szemuvegen kell megismerni...
  A fizika logikaja,szepsege, a klasszikus fizika kerek egesze olyan felfedeszest rejt,amitol sokminden mas is megvilagosodhat.”
 • 18. cel 2011. január 31. 14:09
  „nem tudom, hogy késő-e, de tényleg tragikus, hogy nincs fizikatanár utánpótlás. Nagyobb a baj, mintsem gondoljuk.”
 • 17. sevenof9 2011. január 31. 14:04
  „mar sajnos lehet,hogy keso. De nem baj,jok leszunk rabszolganak.”
 • 16. balbogcrys 2011. január 31. 13:15
  „Egy cikkben olvastam azt is, hogy kb. 5-10 év múlva nem lesz kémia meg fizika tanár, mert rémesen alacsony a ttk-s tanárképzésre a jelentkezés. A jelenlegi tanárok hamarosan kiöregednek és nem lesz utánpótlás.
  Egy ilyen rendezvény ezt is hivatott népszerűsíteni, hogy tényleg legyen utánpótlás.”
 • 15. sevenof9 2011. január 31. 12:05
  „EBRESZTO! 20 evvel ezelott meg volt ilyen az alt iskolaban. a ti altalatok megvalasztott nemzetronto mszp es szdsz vette el a gyerekeitektol a lehetoseget,hogy megszerthessek a ttk-s targyakat. a ttk-s targyak oktatasahoz penz kell,mig jogaszokat futoszalagon is lehet kepezni (esz ugyse koll hozza,papir meg ceruza csak meg akad talan)
  20 evvel ezelott a tanaroknak volt meg kedve ingyen szakkoroket tartani!
  es altalanos jelenseg a chemifobia,minden vegyszer veszelyes! No igen a tudatlan hulye kezeben. De a nagytokenek nem is kell okos fogyaszto,nezzetek csak az rtlklubot meg a kukacos tv-t,attol fogtok okosodni!

  Aki pedig erti a vilagot,annak egy dolgot javaslok. Minel elobb vedheto mennyisegu foldterulet megvasarlasa,ahol a sajat elelmiszeret meg tudja termelni. Hadd pusztuljon a hulyeje...”
 • 14. balbogcrys 2011. január 31. 11:57
  „Nagyon színvonalas és kiváló esemény volt.
  Még több ilyet kérünk :)
  Egyébként a Programpont kiadványban láttam meg én is az eseményt.
  Az ilyen lapokat nem kell rögtön kukázni már a lépcsőházban, érdemes végigfutni, mert találhatunk benne érdekes programokat is.

  Javaslom, hogy alsó tagozatba is be kéne vinni ilyen "kísérletezős- próbáld ki, mit tapasztalsz" - programokat.
  Tutira érdekelné a célközönséget, nemcsak a középiskolásokat.”
 • 13. cel 2011. január 31. 09:36
  „Még szerencse, hogy Bor Zsolt nemcsak sevenof9 szórakoztatásával foglalkozik!!!”
 • 12. cel 2011. január 31. 09:34
  „2003-ban a mostani 16 évesek 8 évesek voltak: vagyis akkor biztosan rengeteget megértettek belőle!
  sevenof9 nagyon okos vagy, de azért talán jobb lenne, ha Bor Zsoltot sem szólnád le, mert igen sok dicsőséget hozott Szeged városának. Biztosan Te is sok dicsőséget hoztál, de a többség sajnos sem, NE piszkáld már Bor Zsoltot nem ezt érdemli!!!!!!!”
 • 11. TLT 2011. január 31. 09:33
  „Sajnos nem tudtam részt venni rajta, mert épp Pesten voltam. Helyette elmentem a Csodák Palotájába :):), hogy ne unatkozzam :).
  Én is szeretném, ha lenne Szegeden egy olyan hely, mint pl a pesti Csodák Palotája. Nem mondom, hogy egy teljesen új épületet fel kellene húzni, de biztos van egy-két épület, melyek közül fel lehetne újítani egyet erre a célra!

  T. Frakk!

  Nem csalódtam a hozzászólásodban :)! Sztem ez most nem szükséges! :)”
 • 10. sevenof9 2011. január 31. 03:40
  „mikor is tartott Bor Zsolt ugyanerrol elodast_ 2003--üban ha az internet nem csal. Azota az eloadas ujrahasznosul:) nincs baj ezzel,de csak mar unalmas.”
 • 9. babfozelek 2011. január 30. 10:49
  „A rendezvényt meghirdették a Programpont c. információs kiadványban is, ami ingyenes eljut minden háztartásba. Ez az egyetlen "kacatposta-reklámkiadvány", amit sosem dobok ki... A témához szegről-végről kötődő legközelebbi rendezvény egy jó kis csillagászati képkiállítás lesz, amit a Móra Múzeum honlapján találtam:

  http://www.mfm.u-szeged.hu/images/programkalauz/asztrotajkep-vandorkiallitas-b.jpg

  Szerintem nagyon jó lesz!”
 • 8. achilleus 2011. január 30. 10:46
  „Hiányos a szöveg: "Bari Ferenc egyetemi (?)"
  -- intézetvezető egyetemi tanár, DSc /Az Akadémia Doktora/ 2001 óta
  http://www.doktori.hu/index.php?menuid=192&sz_ID=2850”
 • 7. frakk 2011. január 30. 10:35
  „Evelinke,?? ehhez miért kell milliárdokért egy újabb improduktív "csodák palotáját " építeni????
  Az eddigi helyeken vagy bármely nagy előadóteremben ezekről ugyanúgy lehet beszélni, ha valaki az internet világában a számítógépről mégsem kapná meg secperc alatt a kért információt bŐvebben.
  A VTV-n már több éve hiányolom az ilyen oktató műsorokat (kiv. Mindentudás egyeteme)
  Ehhez nem kell "csodákpalotája" Az csak a pályázatíró és a mögötte álló csoport érdeke.”
 • 6. Bartina 2011. január 30. 10:19
  „Az eseményről többször ELŐRE lehetett olvasni a papír alapú DM-ben és az online tudósblogban is.”
 • 5. helsinkirokker 2011. január 30. 09:54
  „És hol a hátamban szerez tudomást a mezei családos szavazópolgár egy ilyen eseményről? Mert utólag a délmagyarból télleg frankó, csak mintha kicsit késő lenne.”
 • 4. Wacky 2011. január 30. 06:47
  „Csak 1 kérdés!!

  Miért nem lehet előre informálódni ilyen dolgokról, eseményekről?? Engem is érdekelt volna, ha tudtam volna:((”
 • 3. Evelyn_26 2011. január 29. 20:40
  „A Juhász Gyula Tanárképző Főiskola épülete viszont megmaradt és felújították. Nagyon jó program volt, várom a Csodák Palotája Szeged építésének elkezdését is. Hajrá, BOTKA!”
 • 2. Lakos 2011. január 29. 19:00
  „Jó kis program volt. Köszönet mindenkinek aki segített a szervezésben és lebonyolításban.
  Kár, hogy az utolsó előadás olyan kicsi helyen volt, hogy az érdeklődők több mint fele lemaradt róla. Én is.
  Remélem lesz róla valahol videó, mert érdekelne.”
 • 1. orio1973 2011. január 29. 17:35
  „A Juhász Gyula Tanárképző Főiskola 2000. január 1-jén, a szegedi felsőoktatási integrációval és az SZTE megalakulásával megszűnt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyedik éve működik a Mentorprogram

Második ízben rendezték meg a DARTKE Mentorkonferenciát, amelyre mostantól félévente sor kerül majd. Tovább olvasom