Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Fizikai kísérletek az interneten keresztül

Az interneten többnyire ingyen hozzáférhető szoftverek jelentős segítséget adhatnak olyan fizikai folyamatok bemutatásában is, amelyek megfigyelése egyébként szinte lehetetlen. Erről is szó volt azon a nemzetközi konferencián, amelyet Szegeden tartottak a multimédiás eszközök legfrissebb alkalmazási lehetőségeiről a fizikatanításban.
A fizika, a kémia és a biológia területén számos olyan dolog van, amelyek érzékeléséhez drága berendezésekre van szükség – közvetlenül azonban így sem tapasztalhatók. A világhálón viszont számos olyan weboldal működik, amelyek segítségével átláthatóvá, könnyen elképzelhetővé válnak ezek a folyamatok – mondta el Benedict Mihály, az SZTE TTK elméleti fizikai tanszékének docense. Túlnyomó részük szimulációra épül, a mozgó képek, az animáció segítségével pedig még a szakemberek tudása is finomítható, gazdagítható.

Mivel az interneten számtalan ellenőrizetlen vagy téves tartalom is kering ebben a témakörben is, dolgoznak olyan stábok Európában és az Egyesült Államokban, amelyek feladata ezek szakmai felülvizsgálata. Az áltudományos „információk" az interneten szinte azonnal cáfolhatók, ezek a szakemberek pedig kemény kritériumrendszer alapján értékelik és válogatják a megfelelő honlapokat. Ezek után ajánlásokat tesznek a leghasználhatóbbakra. Elsősorban arra figyelnek, hogy az ott található információ, modell, szimuláció mennyire helytálló, fontos, milyen az esztétikai kiállítása, mennyire könnyen kezelhető, milyen lehetőségeket kínál a felhasználónak az interaktivitásra. Összességében tehát mennyire segítheti a tanulási folyamatot.

A világháló persze a leírások elolvasása, a modellek kipróbálása és az önellenőrzés elvégzése mellett akár tanári számonkérésre is lehetőséget ad. Ezért ezen oldalak használata különösen a távoktatásban tanulóknak jelenthet nagy segítséget.

A szemléltető, magyarázó honlapok segítségével viszont nem csak virtuális kísérletek végezhetők. Vannak olyanok is köztük, amellyel valódiakat is el lehet végezni a neten keresztül irányítva például egy mérőberendezést. A valóságban is megtörténő folyamat után – amiben tehát valójában egy szoftver irányít egy „hardvert" – a megfigyelő a látottak alapján saját maga vonhatja le a természettudományos jelenséggel kapcsolatos következtetéseket.

Ezeknek a weboldalaknak túlnyomó része angol nyelvű, vannak viszont németül és spanyolul is hozzáférhető site-ok is, sőt néhánynak már a magyar fordítása is elkészült. Használatukhoz mindössze szélessávú internetre és megfelelő kapacitású, gyorsaságú számítógépekre van szükség, amelyek manapság már egyre több középiskolában és felsőoktatási intézményben rendelkezésre állnak.

Benedict Mihály ugyanakkor hozzátette: a számítógépes modellalkalmazások továbbra is csak olyan esetben helyettesíthetik a tényleges fizikai kísérleteket, amikor azok elvégzésére, megfigyelésére egyébként nincs mód. A valóságban is végrehajtott kísérletek egyelőre még nagyobb hatással vannak a tanulásra, mint a virtuálisak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenzéki és kormánypárti frakcióvezetők reményei

A szegedi közgyűlés vezető politikusai biztosak abban, hogy az országos politika hatással lesz a… Tovább olvasom