Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Fő a fejük az IKV-s számlák miatt

Egyik számlát a másik után kapják a távfűtéses lakásban élők az IKV-tól. Az egyik meleg vízről, a másik fűtésről szól, és van előleg-, de elszámolószámla is. Nehéz kiigazodni rajtuk.
– Azt felfogtam, hogy mivel májusban nem kaptunk távhő- és melegvíz-számlát, júniusban visszamenőleg is fizetnünk kellett. Most viszont kaptunk egy 41 ezer 500 forintos számlát 30 köbméter meleg vízről. Nem tudom hova tenni, mert az előtte kiszámlázott 21 köbméterből is csak 16-ot fogyasztottunk el. Az ügyfélszolgálaton annyit közöltek: be kell fizetni – panaszkodott Gáz utcai olvasónk, Andrea.

Medgyes Tamás, az IKV távhőüzletágának vezetője azt a tájékoztatást adta, hogy ügyfelük elszámoló számlát kapott, ami tartalmazza a tárgyhavi előleget is. Ezt úgy számolták ki, hogy az IKV-TÁVHŐ kapott április 16-ára egy 6 köbméteres induló mérőállást. Június 26-án az ügyfél telefon 36 köbméteres óraállást jelentett be. Ez látható az elszámolószámlán. Ennyi a két és fél hónap alatt ténylegesen elhasznált meleg víz. Korábban ugyanerre az időszakra előlegként 12,5 köbmétert számláztak, így a mostani elszámolószámlán a tényleges fogyasztás és az előleg különbözete van: 17,5 köbméter.

Az üzletágvezető hozzátette, az elszámolószámla külön soron mutatja a júliusi melegvíz-előleget. Ezt az előző elszámolási időszak, vagyis 2,5 hónap 30 köbméteres fogyasztása alapján kalkulálták. Így jött ki egy hónapra 12 köbméter. A számlán tehát összesen egy 17,5 köbméteres elszámolt fogyasztás és egy 12 köbméteres előleg látszik a hőszolgáltató korábbi egységáraival. – Csökkentheti a felhasználó az előleget, ha úgy gondolja, hogy a következő leolvasásig nem fog annyi vizet használni. Ezt az igényét személyesen, levélben vagy e-mailben jelentheti be – hívta fel a figyelmet Medgyes Tamás. A bejelentést követő hónap előlegszámláján már az alacsonyabb összeget küldik ki. Az alacsony előleg viszont nagy összegű elszámolószámlát eredményezhet, ha mégis magasabb lesz a tényleges fogyasztás.

Tápai utcai panaszosunk, Ildikó a fűtésszámláját érzi aránytalannak. – Fő a fejem az IKV-számlák miatt. A hőszolgáltatótól korábban 9 és fél hónapra összesen 16 ezres elszámolószámlát kaptunk. Az IKV-TÁVHŐ ehhez képest 2 és fél hónapra 13 ezres csekket küldött. Nem értem, milyen alapon. Vagy ez az IKV jóindulatán múlik? – kérdezte olvasónk. Medgyes Tamás válaszában azt írta: a felhasználó épületében a fűtési díjakat költségmegosztók alapján számlázzák.

Az épület fűtéselszámoló számláját a hőszolgáltató korábbi gyakorlatával azonos módon 2015 szeptemberében küldi ki az IKV-TÁVHŐ. A 13 ezer forintos az előlegszámla. Kiszámításához a felhasználó előző 3 évi fogyasztását veszik alapul. Ha az ügyfél összehasonlítja a korábbi hőszolgáltatós előlegszámlát az IKV-TÁVHŐ előlegszámlájával, akkor ugyanazokat a számokat fogja látni az egységárnál, az előlegnek kalkulált gigajoule-nál és az azonos időszakra vetített összegnél. Természetesen a 2 és fél hónapról szóló számlában a fizetendő összeg két és félszerese az egyhavi számlának.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spermahiány miatt nincs beültetés

Nagyjából 300 gyerek nem születik meg egy ÁNTSZ-döntés értelmében: tavasz óta nincs hímivardonorsejt… Tovább olvasom