Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Főállású anyának nem, őstermelőnek viszont jár a CSOK

Csongrád megye - Nevelőszülő, családját gondozó, vagy éppen őstermelő? Megmutatjuk, ki kaphatja meg a 10 milliós otthonteremtési támogatást.
– Érdeklődnék, hogy három gyermekemet egyedül nevelő szülőként kaphatok-e CSOK-ot? Nincs házam, nincs semmim. Főállású anya vagyok, mondják meg konkrétan, hogy kaphatok-e 10 milliót vagy nem – kérdezte lapunktól Takács Szilvia. Olvasónknak nem tudunk jó hírekkel szolgálni, a főállású anyaság nem számít munkaviszonynak.

A Hitelnet.hu szakértője segítségével összegyűjtöttük, ki felel meg munka szempontjából a CSOK-nak. – Az otthonteremtési rendelet nem kimondottan munkaviszonyt ír elő feltételeként, hanem társadalombiztosítási (tb) jogviszonyt. Jóllehet ez általában valamilyen munkavégzésre irányuló, jövedelemszerző tevékenységgel jön létre – mondta Fitos Szilárd.
 
Megszavazták. Az országgyűlési képviselők is megkaphatják a 10 milliós támogatást - szegények megdolgoztak érte.
Megszavazták. Az országgyűlési képviselők is megkaphatják a 10 milliós támogatást – szegények megdolgoztak érte.

A hitelszakértő felsorolta, CSOK-kompatibilis állásnak minősül minden munkaviszony, kivéve a közfoglalkoztatás.
Kaphat még 10 milliós támogatást:
1. az országgyűlési képviselő,
 2. a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban állók,
3. az egyéni vagy társas vállalkozó,
4. a mezőgazdasági őstermelő, ha az irányadó nyugdíjkorhatárig hátralévő idő és a már megszerzett szolgálati idő együttesen legalább 20 év,
5. megbízási szerződéssel dolgozó igénylő,
6. az ügyészségi, bírósági jogviszonyban, igazságügyi alkalmazott.

CSOK-ot igényelhetnek az egyházi szolgálati jogviszonyban dolgozó igénylők, és biztosítottnak minősül az is, akire az európai közösségi szabályok szerint a magyar tb-jogot kell alkalmazni. Fontos, hogy az igénylők csak köztartozásmentes adózók lehetnek, élettársaknál, házaspároknál a tb-jogviszonyt elég az egyik félnek igazolnia. 10 milliós CSOK-hoz kétéves, a használt lakás vásárlásához csak féléves jogviszony kell. Azoknak sem kell lemondaniuk a támogatásról, akik a kormányhivatal ápolási díjat megállapító jogerős határozata alapján ápolási díjban részesülnek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap csendes tüntetés a Deáknál

Ez az intézmény csatlakozott először a megyéből a miskolci tanárokhoz. A szegedi Körösy a második. Tovább olvasom