Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Fociológiával villogni

Szeged - Balog Iván az SZTE Szociológia Tanszékén oktat, szenvedélye pedig a labdarúgás, előadásain is gyakran említi példaként a hallgatóinak. Másfél hónapja kezdte írni egyik barátjával a Fociológus című blogot, amelyben a labdarúgás hogyanját és mikéntjét feszegetik.
– Gyermekkoromban Budapestről költöztünk vidékre, egy ideig beteg is voltam, a foci segített abban, hogy beilleszkedjek. A hatvanas évek csapatainak összeállítását például fejből fújtam. Ezzel tudtam villogni – mesélte lapunknak  Balog Iván szociológus, egyetemi docens, aki egyik barátjának fiával, Pató Márton riporterrel szerkeszti a Fociológus című blogot. Hozzátette, Bibó Istvánról írt két könyvet, amikor kisebb alkotói válságba került. Ekkor tanácsolta neki egy barátja,  írjon olyanról, ami fontos neki. Azonban nemcsak ő és Pató Márton írják a cikkeket, hanem vendégírókat is szívesen fogadnak.

– A foci egyre inkább tudományos alapokra helyeződik, de ezt nemcsak az edzőkre és a sportriporterekre értem, hanem a szurkolókra is. Mielőtt megírtam az első blogbejegyzésemet, és az felkerült volna a netre, elküldtem néhány szakértő ismerősömnek, akik kicsit javítottak rajta, de azt mondták, ezeket bátran közzétehetem. Semmiképp nem akartam, hogy okoskodásnak tűnjenek az írások – mondta Balog Iván. Azt is elárulta, nemcsak a mostani focimérkőzéseket, de az igazán régi meccseket is szívesen nézi meg újra és újra. Kedvenc csapata a Fradi, a debreceni Loki és a francia  St. Étienne.
 
Balog Ivánnak egy napja sem telik el foci nélkül. Fotó: Schmidt Andrea
Balog Ivánnak egy napja sem telik el foci nélkül. Fotó: Schmidt Andrea

– Sokan azt mondják a labdarúgásra, hogy nem egy pörgős játék. Én viszont azért szeretem, mert itt lehet a leggyakrabban látni olyat, hogy egy biztos vesztésre álló csapat megfordítja a meccset. Ezek a példák segíthetnek, ha az ember padlón van. Ezért szeretem például az ökölvívást is – fogalmazott a szociológus, akinek egy napja sem telik el anélkül, hogy egy kicsit ne foglalkozna a labdarúgással. – Ez azóta van így, amióta gyerekként édesapámtól kaptam egy francia fociújságot, amit itthon nem lehetett kapni. Akkor még nem tudtam, hogy ez a francia kommunista párt újságja volt – nevetett az egyetemi docens.

Azt is elárulta, hogy előadásaiba többször csempészett már focival kapcsolatos példákat. A Fociológus blogon pedig nemcsak a magyar focival kapcsolatos írásokból szemezgethetnek a sportág szerelmesi, de például a kínai fociforradalomról is olvashatnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szünetelt a beléptetés Röszkén

Technikai okok miatt szünetelt a beléptetés a Röszke Autópálya-határátkelőhelyen, illetve a Röszke… Tovább olvasom