Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 22°C Még több cikk.

Fodor Gábor: Nem lehet lemondani a reformokról

Szeged - Mennyit tenne száz forintból arra, hogy az SZDSZ bejut 2010-ben a parlamentbe? – erre is kíváncsi kérdőívében a párt. Fodor Gábor százat – ezt mondta lapunknak adott interjújában. Szerinte amióta nem ő a miniszter, a környezetvédelem sokat veszített a pozíciójából.
Kivel kössön koalíciót a következő választások után az SZDSZ, megszavazza-e a párt a költségvetést, 100 forintból mennyit tenne rá, hogy a liberálisok újra bejutnak a parlamentbe? – többek között ezek iránt érdeklődnek a szabad demokraták honlapjukon egy kérdőívben. Fodor Gábor pártelnöktől szegedi sajtótájékoztatója előtt azt kérdeztük, ő mennyit kockáztatna egy százasból.

– Természetesen százat tennék a bejutásra. Az SZDSZ-nek voltak nehéz periódusai, de komoly erőpróbák előtt, jó hajrával mindig sikeres tudott lenni. Optimista vagyok a párt jövőjét tekintve, mert egyre inkább azt látom, hogy Magyarországon van egy jelentős űr, amely a különböző ijesztgetések és fantompolitizálás miatt keletkezett. Sok józan szavazó szeretne egy értelmes pártot magának, remélem, hogy az SZDSZ-ben fogja ezt megtalálni. A nemzeti csúcson idéztem Bibó Istvánt, aki 1945-ös tanulmányában arról ír, hogy Magyarországon minden értelmes reformgondolat meghal, mert az egyik oldal rendszeresen a reakcióval, a másik oldal a proletárdiktatúrával ijesztgeti a másikat. Hatvan év múlva mi van Magyarországon? Az egyik oldal a fasizmussal, a másik a kommunisták visszatérésével ijesztget. Nagyon sok ember azonban józan politizálásra vágyik, nem akar démonoktól rettegni.

Fodor Gábor száz forintból százat kockáztatna. Fotó: Miskolczi Róbert
Fodor Gábor száz forintból százat kockáztatna. Fotó: Miskolczi Róbert

A koalíciókötés és a költségvetés kérdéséről elmondta: nem a szavazás dönt, de kíváncsiak a szimpatizánsok és az érdeklődők véleményére.
Fodor Gábor beszélt a szabad demokraták költségvetéssel kapcsolatos, korábban meghatározott szempontjairól. Azt kérték a kormánytól, hogy már idén csökkentese a hiányt, tartózkodjon minden kiadásnöveléstől, és zárolja a tartalékokat. Támogassa a plafontörvényt, valamint jöjjön létre egy adóreformalap, amelynek egy része hiánycsökkentésre fordítható, egy másik része adóreformra. A pártelnök szerint a pénzügyi válság igazolta a javaslatokat, amiket most részben módosítottak. Az eredeti elképzelésben az szerepelt, hogy az adóreform alap bevételei adócsökkentésre is felhasználhatók. Ma viszont a stabilitás az elsődleges, az adóreform csak ez után jöhet. De miközben a hiányt csökkenteni kell, nem lehet lemondani a reformokról – fogalmazott.

A Rábát mikor látta utoljára? – kérdeztük a volt környezetvédelmi minisztertől. – Régen láttam, de a környezetvédelemmel kapcsolatban: azt várjuk a kormánytól, hogy a 2011-es magyarországi uniós elnökség alatt a környezetvédelmet állítsa a középpontba. Amióta nem én vagyok a miniszter, a környezetvédelem sokat veszített a pozíciójából. Ez nem az utódom kritikája, hanem a kormányé. A kormányban a környezettudatosság iránti elkötelezettség gyengült.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. jenki 2008. október 26. 17:51
  „ZsDsz=fidesz=mszp”
 • 40. Etora 2008. október 25. 14:39
  „Az SZDSZ-nek nincs önálló arculata. Behodolt az MSZP-nek és az ország kiárusitásában igen aktiv szerepet játszott. Ezenkivül olyan politikusai voltak akik kimagaslóan korruptak és harácsolók. Ilyen volt pl. a volt országgyülés alelnöke aki magának és családjának is több száz milliós visszanemtéritendő támogatást vett fel. Valamikor 89-ben szavaztam rájuk, de ma már ezt szégyenkezve mondom ki és még rontott szavazatot sem adnák nékik. Vannak politikusaik akiket tisztelek, ilyen Fodor ur is, de a
  párt döntő többsége sajnos nem ilyen. Szóval szerintem nem fognak bejutni a parlamentbe.”
 • 39. bekem 2008. október 25. 00:06
  „Én fodor gabriella fejével szeretnék focizni!”
 • 38. ezeknek már megint nem sikerült 2008. október 24. 23:49
  „Gabika és az SZDSZ ismét visszatáncol az MSZP-hez:
  "mondunk egy nagyot, majd nekiszaladunk a falnak, és véres fejjel visszatáncolunk, miközben mindenki konstatálja, hogy "na, ezeknek megint nem sikerült"."

  Véres volt a feje és hajat mosott. Hol a fésű?”
 • 37. hekaté 2008. október 24. 22:50
  „HP-vel vitatkoznék: Kunczénél v. Kókánál biztos, hogy különb /ami egyébként nem egy nagy dícséret/ csakhát az árnyékát ő sem lépheti át.”
 • 36. efje 2008. október 24. 22:42
  „Köszönöm emberek. Latom egy hajóban evezünk.
  Történelmi pillanatok zajlanak a szemünk előtt egy jo ideje. Latjuk kik, mit, hogyan nyeletnek le velünk és mivel szédítenek. Megoldás is létezik. Előrehaladott választás kell. Addig kell kimászni a szar bol amíg csak derekig ér, mert úgy hagynak el minket a jopenzuek, mint New Orleans-t Katrina. Az izlandi példa minket rosszabbul érinthet, az 1993-as szintre süllyedhetünk vissza. Nem szívesen emlékszek , de az SZDSZ elég erős volt akkor is a parlamentben.
  Ha valaki rajon hogy kik azok akikkel állandóan baj van és azonosítja őket az meg nem antiszemita, nem fasiszta. Talmud. A Biblia legalább szép és jóra tanít.”
 • 35. hekaté 2008. október 24. 22:28
  „Való igaz, hogy Fodor minisztersége idején jobban fel lett pörgetve a környezetvédelem /Rába-habzás,külföldi szemét visszairányítása/, másra nem emlékszem, biztos már nem volt ideje rá.”
 • 34. belabacsi 2008. október 24. 21:55
  „Ennyire jó az SZDSZ programja?
  nem!ennyire latszik hogy hazudnak ök is .rájuk kellene ereszteni egy hazugságvizsgálót.”
 • 33. Válasszatok 2008. október 24. 21:37
  „Tegyünk félre minden személyeskedést. Mi jobb ennek az országnak, ha folytatódnak a "böszmeségek", vagy előrehozott választások után egy új kormány elkezdhetné az ország gazdaság újjáépítését?”
 • 32. HP 2008. október 24. 21:08
  „Már a cím hazugság: "Nem lehet lemondani a reformokról"
  Milyen reformok voltak eddig? Csalódtam Fodor Gáborban, ő sem különb Kunczénél, vagy Kókánál!”
 • 31. boris01 2008. október 24. 20:55
  „Nekem akkor kellett orvosi segítség amikor Horváth Ágnes volt az eü miniszter. 28 évesen majdnem megnyomorodtam a bürokrácia miatt. Rémálom volt. Ja és meg sem tudom mondani hányszor fizettem ki a 300 forintot. Azt azért látom, hogy mennyi naplópót segít az szdsz csak azért , mert más a bőrszínük vagy a nemi érdeklődésük. Diszkriminációt büntetik akkor a pozitív diszkriminációt miért nem? Ez a párt ....... ! (Nem akarok csúnya szavakat használni.)”
 • 30. GPS 2008. október 24. 20:39
  „Nem nevezném "értelmes pártnak" az SZDSZ-t! A "módszerváltás" óta nyalja az MSZP fenekét. A mai gazdasági és társadalmi problémáinkat is nekik köszönhetjük. Undorító egy párt!”
 • 29. dodó 2008. október 24. 20:28
  „Az SZDSZ kártékonyabb még a Torgyán-féle volt FPGP-nl is!
  Ideje, hogy végleg eltűnjenek, a vezetőiket meg szigorúan felelősségre kell(ene) vonni !Egy már elfeledett korban volt az szdsz-esekhez hasonlóakra egy igen találó megnevezés: "A NÉP ELLENSÉGE"!!!”
 • 28. jozo 2008. október 24. 20:24
  „és a pedofiloké

  ne felejtsétek el, ők szerették volna, ha már 14 éves kortól szerepelhetnek a fiatalok pornófilmekben

  csak rögtön visszavonták és ugy magyarázták, hogy ha véletlenül valaki felveszi mobilra, akkor őt ne büntessék

  magyarázták a semmit: bárkinek bármit beígérnek, csak meglegyen az a plusz 1%”
 • 27. nincs bizalom 2008. október 24. 20:22
  „Beszéljünk és írjunk nyitottan a liberalizmusról.
  Fodor Gábor számomra akkor vesztette el hitelét, amikor a kamerák előtt keresetlen szavakkal elzavart egy hajléktalant. A hatgyermekes családapa keresetlen stílusban szólt be a miniszternek, de ez nem ok arra, hogy egy fiatal nyikhaj politikus tiszteletlenül kijelentse, hogy nem érdekli a gyermekei.
  Mindezek után Fodornak volt képe felszólítani a hajléktalant bocsánatkérésre.
  Egyenlőre ennyit Fodor Gáborról és pártjáról.”
 • 26. TELSTAR 2008. október 24. 19:57
  „"Ez az SZDSZ tényleg a buzik és zsidók pártja?"

  Nem. A drogosoké is.”
 • 25. Tapmancs 2008. október 24. 19:30
  „LukSzusz

  Ezt most komolyan kérdezed?”
 • 24. LukSzusz 2008. október 24. 18:35
  „Ez az SZDSZ tényleg a buzik és zsidók pártja? Igaz ez?”
 • 23. tisztahiszti 2008. október 24. 18:22
  „Én egy fillért sem..A fidesz egyed uralmat akar nem egy kicsi de kényszer eszközös párt közösséget. Aki az Szdsz-el szövetkezik az símán lemond a hatalomról a szadesz javára...lenne még ilyen hülye párt másik??”
 • 22. https 2008. október 24. 18:15
  „Akkor pofázik valamiféle plafonról, amikor már a tető is kiszakították (ŐK!!)! Jókor!”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Wass Albert le fogja körözni Petőfit

Szeged, Szentes - Szegeden szerdán avattak, Szentesen ma avatnak Wass Albert-szobrot. Hamarosan Hódmezővásárhelyen is emléket állítanak az erdélyi szerzőnek. Tovább olvasom