Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Fogadják a cukorbeteg bölcsődéseket

Szeged - A szegedi óvodákban és bölcsődékben nincsenek felkészülve a cukorbeteg gyerekek fogadására – többnyire el is utasítják őket. Szeptembertől a bölcsődékben már nem lesz ilyen gond: az Egy Csepp Figyelem Alapítvány tegnapi ingyenes képzésén minden intézményből legalább két pedagógus részt vett.
– Szeptemberben kezdi a kislányom az óvodát. Cukorbeteg, ezért nagyon nehéz volt neki intézményt találni, ugyanis sehol nem tudják szakszerűen ellátni. De ismerőseimnek is rossz tapasztalatai vannak: ha fel is vették valahová a gyereket, hiába igyekeznek úgy adagolni az inzulint, hogy az óvodai időszakban ne legyen rá szükség, mindig rossz értékeket mérnek, amikor hazahozzák – mesélte Pál Melinda. Problémája nem egyedi: az inzulinra szoruló gyerekeket egyetlen bölcsődében vagy óvodában sem fogadják szívesen. A napi többszöri injekciózás ugyanis hatalmas felelősség.

– Nem tudtunk vállalni eddig ilyen gyerekeket, hiszen vércukorszintet kell mérni, és az eredmény ismeretében kiszámolni a szükséges inzulint. Erre viszont egyetlen dolgozónknak sem volt képesítése – ismerte el Ungi Ferencné, a szegedi Bölcsődék Igazgatóságának vezetője.

Minőségi változást hoz majd a legkisebbek intézményi ellátásában, hogy tegnap ingyenes képzésen vettek részt a szegedi bölcsődei dolgozók. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány félnapos oktatásán felkészítették a nevelőket a cukorbeteg gyerekek körüli mindennapi feladatokra – elméletben és gyakorlatban egyaránt.

Fogadják a cukorbeteg bölcsődéseket. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Nagyjából háromezer diabéteszes gyerek van Magyarországon, a számuk pedig drámaian nő. Öt-tíz éven belül minden óvodában és bölcsődében találkoznak majd ezzel a problémával, amire fel kell készülniük a pedagógusoknak – mondta Erős Antónia, az alapítvány alapítója. A híradós műsorvezető szerint, aki maga is cukorbeteg, elsősorban a félelmet kell legyőzni és azt, hogy ne az elutasítás legyen az első reakció. Ezért indították el tavaly októberben a képzést, amelyen már több száz pedagógus részt vett.

– Mivel a gyerekek 6 éves korban már megtaníthatók az önálló inzulinozásra, a probléma elsősorban a bölcsődéket és az óvodákat érinti – mondta Kis János diabetológus. – A gyerekek életben maradásához kell az inzulin, muszáj tehát ezt a kérdést megoldani.

Szegeden egyelőre csak a bölcsődék lesznek szeptembertől felkészültek cukorbeteg gyerekek fogadására: minden intézményből legalább két pedagógus részt vett a tegnapi képzésen. Ugyancsak a jövő tanévtől azonban a Vedres utcai óvodában az országban is példaértékű módon szakszemélyzetet biztosítanak az inzulinos gyerekek mellé, így az óvodai nevelésben is biztonságban részt vehetnek majd ezek a kicsik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felakasztotta magát a kétszeres gyilkos

Öngyilkosságot kísérelt meg T. Lajos, aki Magyarbánhegyesen két embert agyonlőtt. Tovább olvasom