Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Foghíjas és csendes a Cserepes

Szeged - Kevesebb a kereskedő és kevesebb a vevő is a Cserepes soron. Vajon a közelben felépült bevásárlóközpont szippantja-e el a vevőket, vagy őket is utolérte a válság? Is-is – hangzott a válasz. A piacvezetés mindenesetre előre menekül és fejleszt.
Nem áldozott le a Cserepes sori piacnak, a válságot pedig átmenetinek tekintik a kereskedők és a piac tulajdonosai egyaránt. Annak ellenére is, hogy a vevők hétköznap csak lézengenek – finomabb megfogalmazásban „tájékozódnak" –, és egyedül a hétvégék hoznak nyereséget a konyhára.
A hatalmas területen bőven látni foghíjakat, a hétköznapi vevő pedig ritka kincs. Nem kell különösebben éleslátónak lenni ahhoz, hogy az ember ezt észrevegye. – Nincs pénz, nem vásárolnak az emberek – ezt egy vietnami nő mondja, akinek hiába próbáljuk megtudni a nevét.

A zoknit, harisnyát árusító Erika szerint, aki 13 éve bérel helyet a Cserepesen, semmi sem olyan, mint régen volt. – De azért még meg lehet élni belőle – ismeri el. Aladár viszont a multikat hibáztatja, akik hiába adnak mindent drágábban, a nép mégis hozzájuk megy. Beköszöntött a válság a Cserepesen is? – Öt éve folyamatosan válság van – válaszolja Aladár, akit felesége int a meggondolatlan kijelentésektől és az újságban való szerepléstől.

Erdős István igazgatóhelyettes a tervekkel. Fotók: Karnok Csaba

Mi az oka annak, hogy a Cserepes sori piacon a vevők és az eladók száma egyaránt megcsappant? – kérdezzük Bikádi Jánost, a Cserepes Sori Piac Kft. ügyvezető igazgatóját. A vezető három okot is sorol: egyrészt Románia uniós csatlakozása miatt sok kínai kereskedő a szomszédos országba helyezte át székhelyét – „mennek a vevők után" –, másrészt visszaesett az autópiac forgalma, és nem utolsósorban a szerbek a drága vízum miatt ritkán tudnak átjönni Szegedre vásárolni.

A három közül egy is elég lenne ahhoz, hogy kisebb legyen a forgalom, és akkor a negyediket, az egy hónapja nyilvánvaló gazdasági válságot még nem is említi a vezető. És ha kevesebb a kereskedő, kisebb a bevétel is. Érzékenyen érinti a céget az, hogy a nemrég megnyitott Napfény Park hatalmas parkolója miatt le kellett mondani arról, hogy pénzt kérjenek az autósoktól a megállásért. Két ember máris elveszítette az állását: ez a korábbi 13 fős cégnél 15 százalékos létszámleépítést jelent.

A vezetés azonban csak átmenetinek tartja a megtorpanást, és előre menekül: azt tervezik, hogy lebontják a bódévárost, és szép új pavilonokat építenek. Kihasználva azt, hogy a piac most nincs csúcsra járatva, egyes részeken már hozzá is fogtak a bontáshoz.

Piackronológia

1989: a Szent István térről a Cserepesre költözik a KGST-nek nevezett piac. Megalakul a Cserepes Sori Piac Kft.
1994: a 16 ezer négyzetméteres terület 22 ezerre bővül, csatornáznak, aszfaltoznak.
1995-96: 2 ütemben megépül a parkoló.
2004: környezetvédelmi beruházást hajtanak végre, 2 olajfogót építenek be a parkolóba.
2007: bekerítik a parkolót. A piac alapterülete már 41 ezer négyzetméter.

Olvasóink írták

 • 6. nelly. 2008. november 13. 15:40
  „"Kevesebb a kereskedő és kevesebb a vevő is a Cserepes soron. Vajon a közelben felépült bevásárlóközpont szippantja-e el a vevőket, vagy őket is utolérte a válság? "

  Biztosan az szippantja el a vevőket. régen mi a cserepes sorra jártunk élelmiszert meg egyéb háztartási cuccokat venni. xD persze. Johogy nem nyilvánítatják a Világörökség részévé.”
 • 5. Ferrari 2008. november 13. 14:39
  „Már rég nem jártam a cserepesen...félek a zsebtolvajoktól és sok ott a kétes egyén...
  Valóban ráfér már egy kis csinosítás.”
 • 4. .suhym. 2008. november 13. 08:29
  „Már régen le kellett volna bontani. A város szégyene az a rész.:((((”
 • 3. papsajt 2008. november 13. 08:14
  „Igen, kapisgálják a lényeget. Nem kínai ruhát,cipőt venni ciki, hanem a cserepere kimenni.
  A piac már úgy néz ki,mint a Cserepes sor másik vége. Már gettó fíling van.
  Ráadásul ocsmány, rozsgás kerítéssel spékelve, az átláthatatlant.”
 • 2. lacipapa68 2008. november 13. 08:14
  „Valóban nem esztétikus látvány a bódéváros,de a cuccokat feléért,harmadáért meg lehet kapni,mint a multiknál /ők is ugyanazt a minőséget árulják/.”
 • 1. 10karakter 2008. november 13. 07:03
  „Nem fejleszteni, BONTANI!
  Buldózert neki.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubiláló és friss diplomás pedagógusokat köszöntöttek

67 díszokleveles pedagógust és 17 friss diplomást köszöntöttek a szegedi városházán. A két… Tovább olvasom