Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Foglalkozása: bionikus

Szeged - Molekuláris bionikus, pedagógiai szakértő, ipari alpinista – elsőre talán nem egyértelmű, mivel is foglalkoznak e hivatások művelői.
Számtalan olyan foglalkozás, hivatás létezik, amelyről első pillanatban nem derül ki, mit is takar valójában. Hangmester, sommelier, altajisztikus, aki a keleti népekkel foglalkozik, andragógus, aki felnőtteket nevel, tanít – már közismert hivatások. A Szegedi Tudományegyetem, illetve az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) honlapját olvasva felmerül a kérdés: miből él egy molekuláris bionikus, egy pedagógiai értékelési szakértő vagy egy ipari alpinista?

Kónya Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem természettudományi és Informatikai Karának docense az elsőre talán idegenül hangzó bionikus szakmát mutatta be, amely a közeljövőben egyike lesz a „joker" szakmáknak.

– A molekuláris bionikai képzés alapjait az informatikai programozás, a matematika, a biológia, a kémia és a fizika adja. A legegyszerűbb példa talán az az implantátum, amelyet a fülbe helyeznek. Ezzel a siket emberek is megtanulhatnak hallani, amelynek jelentőségét nem kell magyarázni. A módszer szemre, sőt karra is alkalmazható; ebbe a kategóriába tartoznak a bioinspirált rendszerek is, a processzorok, génchipek vagy intelligens textíliák. Ez a biomechanika lényege: összekapcsolja a technológiát a biológiával. Egyfajta elit szak ez, hiszen olyan kutató jellegű tudást ad, amely bármelyik ipari területen alkalmazható – sorolta az előnyöket.

Ég és föld között. Hajnal Efraim és Balog Tamás kötélen lógva fest vagy szigetel. Fotó: Veréb Simon
Ég és föld között. Hajnal Efraim és Balog Tamás kötélen
lógva fest vagy szigetel. Fotó: Veréb Simon

Szintén az egyetemen szerezhető pedagógiai értékelési szakértő végzettség. Csíkos Csaba, a Neveléstudományi Intézet docense szerint a képzést elvégző pedagógusok el tudják látni többek között a tudásszintmérés feladatait, feladatlapot, tesztet tudnak készíteni és értékelni. Tudják, hogyan kell vizsgarendszert tervezni, vizsgát lebonyolítani, helyi felmérést kivitelezni vagy éppen intézményeket, képzési programokat értékelni – hangsúlyozta.

Egészen más jellegű munkát végez az ipari alpinista. Hajnal Efraim és Balog Tamás, a Komplex Alpintechnika Kft. tulajdonosai szerint hivatásukban a veszély elenyésző.

– Egy hét alatt el lehet végezni azt a tanfolyamot, amelynek végén az ember engedélyt kap, hogy bizonyos szakmunkákat kötélről is elvégezhessen. Mi leggyakrabban festünk, szigetelünk, és akkor hívnak bennünket, ha belógó vezeték vagy más ok miatt állványról nem lehet elvégezni egy szakmunkát. Tipikus feladat a szélturbinák javítása vagy toronyszerelési, távközlési munkák, amelyeket csak ipari alpinista tud elvégezni – magyarázták a magasból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitéz Szakács Attila mentette meg Ibolyát

Vitéz Szakács Attila mentette meg Üveges Szilveszterné életét két hete Szatymazon. A 49 éves nőt egy jugoszláv farkasölő kutya támadta meg. Tovább olvasom