Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 14°C | 27°C Még több cikk.

Fogolyszökés a Csillagból - 27 év után ismét

Szeged - Egy elítélt próbált megszökni a szegedi Csillag börtönhöz tartozó üzemcsarnokból a múlt héten. A férfi csak néhány percig érezhette magát szabadnak, hamar elkapták egy közeli irodaházban. A börtön területéről legutóbb 27 éve próbálkoztak szökéssel: Kecskeméti Sándor Kiskunfélegyházáig jutott.
Percek alatt elfogták a büntetés-végrehajtási szervezet munkatársai azt a férfit, aki november 28-án délután megszökött a Nagyfa-Alföld Kft. szegedi üzemcsarnokából – közölte a Szegedi Fegyház és Börtön. Az elítélt beszaladt egy közeli irodaházba, miközben a bv-sek végig a nyomában voltak: az elítéltet itt fogták el. A férfi nem tanúsított ellenállást.

A Csillag börtön fogvatartottjai a Mars téri intézményből egy föld alatti alagúton sétálnak át reggelente munkahelyükre, a Cserzy Mihály utcai ipari parkba. Itt több vállalkozás is működik, az elítéltek náluk készítenek különböző használati tárgyakat, amiért fizetést kapnak. A vállalkozások több száz fogvatartottnak adnak munkát.

Munka, szigorú őrizet mellett. Fotó: Schmidt Andrea
Munka, szigorú őrizet mellett.
Fotó: Schmidt Andrea

Kiskunfélegyházáig
„utazott" Kecskeméti


A Csillag börtönből vagy annak területéről az utolsó szökés még a rendszerváltás előtt történt: 1985 tavaszán Kecskeméti Sándor a Csillag udvarán várakozó autóbusz alvázán rejtőzött el, egészen Kiskunfélegyházáig utazott így, ahol a járókelők között vegyült el, de később elfogták.  

A BvOP sajtóosztályán a szökéssel kapcsolatban szűkszavúan nyilatkoztak: minden körülményre kiterjedő vizsgálat indult, a szükséges konzekvenciákat ezután vonja le a büntetés-végrehajtás. A szökött férfiról nem mondhatták el, hogy miért van a rácsok mögött, illetve hány éve van hátra büntetéséből – ezek személyes adatnak minősülnek. Arra sem akartak válaszolni, hogy az ilyen esetek mennyire hatnak ki a dolgozó elítéltek mindennapjaira, illetve azon fogvatartottak életére, akik jogosultak kimenőre vagy eltávozásra.

Információink szerint a kimenőket a Csillagban már megszigorították, miután szeptember végén egy 47 éves férfi nem tért vissza a börtönbe.

B. Róbert akkor 6 elítélttársával és kísérettel vett részt csoportos kimaradáson egy egyházi rendezvényen, ami után nem ment vissza a Szegedi Fegyház és Börtönbe, ahol emberölés miatt 10 éves börtönbüntetését töltötte. Néhány órával később a Szabadkai Rendőrségi Igazgatóság munkatársai a férfi élettársának bácska-topolyai lakásán elfogták a szökevényt. B. Róbert vissza nem térésével csak vétséget követett el, a mostani szökés viszont bűntettnek számít, amiért 3 év börtön is járhat.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. csöcskenőcs 2012. december 05. 23:42
  „furcsa vagy nem de én sajnálom hogy ez történt vele ha valóban igaz a hír:|”
 • 47. perpetum 2012. december 05. 16:13
  „46. csöcskenőcs
  Állítólag felakasztotta magát bent a börtönben.”
 • 46. csöcskenőcs 2012. december 05. 12:42
  „egyébként a szegeden "kis bruce lee"-néven elhíresült vörös hajjal szakállal megáldott legendárius formára emlékszik még valaki? éjjel nappal játszótereken edzett hatalmas téglatest alakú magnójával a 1996 os évek környékén, kis ficsúr 10 éves koromba mindig vele fociztunk mert imádta a beton futsalt (akkor még nem tudhattuk hogy késöbb ez lesz a neve a sportágnak) és az volt a mottója hogy "játszunk kólába" azaz 2L-es pepsi-be :) a árát a gyerekek 30 forintonként dobták össze és végül diadalittasan azt osztottuk körbe ill egyben az lett a nyertes csapat trófeája természetesen a vesztes csapat lurkóinak is jutott mindig belöle. :) arra emlékszem hoyg egyszer hoszabb idöre eltünt mint utólag kiderült a csillagban volt, majd az egyik nap rejtélyesen visszatért, és ugyanugy összecsődült a brigád a szokásos focira ahogy szokott. még aznap este benne volt az esti hirösszefoglalóba hogy a képen látható illetö kecskeméti rabkorházból őreit kijátszva szökött el, a szökésben levö rabot azóta is nagyerökkel keresik. szökés közben ugy tünik akadt ideje egykis focira is :)... az ö története rémlik-e bárkinek is? a cikk vajon miért nem tesz említést az ő sztorijáról? jó volna tudni azért hoyg azóta mitörtént vele, nem volt ö rossz ember csak tudomásom szerint gyakran volt összetüzése a "győzikéékkel".”
 • 45. csöcskenőcs 2012. december 05. 12:20
  „gorgo nemértem mért kellett tilyen letámadó hangnemben reagálni. a kommented tartalmi része viszont hasznos volt .igen enyit akartunk. válaszokat.”
 • 44. untouchable 2012. december 05. 08:17
  „egyiptomi!!!!

  Megnézném, hogy 60-70 kilósan mit produkálnál egy 100 kg fölötti fogvatartottal szemben - akik mellesleg egész nap gyúrnak - , pláne egy tíz fős zárkában...”
 • 43. gorgó 2012. december 05. 07:53
  „Ide figyelj Tutankhamon! Akadj már le a bv-sekről! Ha-mint írod - voltál bent, nem mint rab, lehet hogy még te is őr voltál, de ha nem, akkor is elég már! Ha az voltál, tudod mennyi buktatója van mindennek. Akár voltál, akár nem, vége. Ennek is van tanulsága, és lesz következménye. Mit akarsz már végre elérni? Itt a DM-ben szalagcímen hozzák ki a vétkeseket és nyilvánosan botozzák, meg, vagy állítsák pellengérre, vagy csukják őket át a rabok közé? Elégtételt akarsz? Azonnal, 5 perccel a megtörtént szökés után. Ne félj, lesznek kemény retorziók és örüljön az az őr, aki nem lesz kirúgva, mert manapság ezek mennek. Fejét venni a legkisebb vétőnek! A világ legkeményebb és legjobban őrzött börtönéből is szöktek már el: a Singből, az angliai vonatrablók is megléptek, Pillangó is az Ördögszigetről... Volt is, lesz is ilyen. Ha nem is dugulsz el, legalább halkíts egy kicsit! Uff.”
 • 42. magyarok 2012. december 05. 03:28
  „40 gratulálok ..lye fiam ülj le 1es! :)”
 • 41. Manitu007 2012. december 04. 20:47
  „:D :D egyiptomimao úgy gondolom mindenki értette a fotocellás-ajtó hasonlatomat úgy látom Te is :D szép estét neked”
 • 40. egyiptomimao 2012. december 04. 20:40
  „Kuroszova A vihar kapujában című filmet juttatja eszembe az egész.A jelek szerint a fogvatartott a több fotocellás ajtón is ki tudott jönni. Mindenki meg úgy adja elő az egészet, hogy a legjobban kerüljön ki belőle.”
 • 39. Manitu007 2012. december 04. 20:25
  „Egyiptomimao nem azért voltak lemaradva az őrök mert lassan futnak,hanem mert nem egy darab fotocellás ajtón keresztül lehet kijutni az utcára mint az árkádból .Mellette mindennek megvan úgymond a "protokollja"
  Amíg valaki nem tudja a részleteket(ami érthető) ne törjön pálcát az Őrök felett.Percek alatt észre vették ,hogy hiányzik egy fogvatartott!!
  S majd a vizsgálat kideríti ki a felelős”
 • 38. mgab84 2012. december 04. 19:39
  „Annyit tennék hozzá, hogy valóban van a BV-sek közt olyan, aki valóban nem 30 kg, de becsülettel végzik a rájuk bízott feladatot. Ez nem munka, hanem hivatás. Az életüket is áldozzák néha, amikor olyan szituáció van. Köszönet a BV dolgozóinak.”
 • 37. egyiptomimao 2012. december 04. 18:45
  „Nagy tévedés voltam bent-de nem mint elítélt!Sőt a bejáratnál sajnos ott vannak azok az ismerőseim képei, akik a szolgálat közben vesztették el az életüket. Még az utolsó kivégzésre is emlékszem. Itt arról van szó, hogy akiknek az lett volna a feladata, hogy őrizzék a rabot, azok hibáztak és most hárítanak.Nem néhány méter volt a rab előnye..... őt nem láttam, mert addigra nem volt az utcán. Az őrök meg jóval lemaradva voltak. Tehát hárítás nélkül kellene a felelőst megtalálni ami igen nehéz lesz, mert a nagyanyám kedvenc mondása most is találó: "Bajnak-<moderálva>nak nincs gazdája!”
 • 36. laca74 2012. december 04. 18:23
  „Egy barátom a nyilt napon bement és azt mondta hogy ha valaki bünözésre adná magát elötte nézzen be ...garantálja hogy nem lenne számottevö bünözés idehaza.”
 • 35. gorgó 2012. december 04. 18:13
  „Te fáraók unokája! Miért <moderálva>teted őket? 1) egy részük silbakol a toronyban, ott nem kell sem birkózni, sem futni. 2) hozott anyagból dolgoznak. Tudtad, hogy már százak jelentkeztek az évek során, aztán két hét után bemondják az unalmast, hogy na ez nem nekik való. Itt életveszély van, ezt ők nem vállalják. És azért a br. 130-ért??? Naneee. Marad, aki marad. Kövér, lomha, sosem volt katona. Ott rendszabályok, parancsok mellett folyik minden. A zöme azért megy el, mert hogy őneki ne parancsolgassanak. Nem csicska ő... Ja hogy éjszakázni is kell? Hőő! Az neki nem megy, csak a diszkóban, de az után 3 napig tud aludni otthon, itt meg nem... Háát...akkor, talán mégse... De kedves barátom! Akkor ki a nyavalya csinálja? Vagy nyissák ki a kaput és szabadítsák rá a világra a gyilkosokat? Miért nem mégy be szétnézni, milyen frankó is odabent az őrök dolga? Az egyetemistákat be szokták vinni, megmutogatják nekik, mi van ott. Hja, hogy te nem voltál... bocs...”
 • 34. Manitu007 2012. december 04. 18:08
  „A túlsúlyos fegyőrök,nap mint nap kockára teszik az életüket,hogy távol tartsák szeretteidtől, meg tőled ezeket az elvetemült gyerek gyilkosokat ,darabolós gyilkosokat,pedofilokat, rabló gyilkosokat, .....,s sorolhatnám még.Szerintem csak köszönjétek meg,hogy elfogták ezt a zsiványt is,s örüljünk,hogy nem lett nagyobb baj .
  És igen van szint felmérő futás.
  Az itt nagy hangon megszólalók többsége egy napot nem merne bent tölteni köztük,rájuk vigyázni ,kiadni nekik a munkát ,feladatokat.....”
 • 33. egyiptomimao 2012. december 04. 17:58
  „Nem tudom, hogy az egyesbörtönőrök miért sértődnek meg, ha a súlyukról van szó? Akkor árnyaltabban fogalmazok. Ez a ruhaszabás előnytelen az alkatuknak!”
 • 32. laca74 2012. december 04. 17:54
  „Megpróbálta---nem sikerült.”
 • 31. Tibi71 2012. december 04. 17:32
  „29. egyiptomimao 2012.12.04. 15:36.

  Azok a túlsúlyos börtönőrök az életüket is áldozhatják,akár érted is.
  Megnézhetnéd a szolgálat közben meghalt őrök kegyelet falát a csillagban,az egészségügyben ilyen nincs.”
 • 30. Szurkoló 2012. december 04. 15:51
  „@delmadarka: Én az öt évet meghaladó szabadságvesztést töltők utóéletéről írtam, a hivatkozott cikkben csupán a garázdaságról, okirat-hamisításról, visszaélés kábszerrel és robbanóanyaggal tényállásokról szól a statisztika. Szerinted ez a 4 tényállás határozza meg a bv-ben ülők javát?
  Egyébként ha jogász vagy, tudhatod ezek büntetési tételének plafonját.
  Én olyanokkal beszéltem erről, akik vagy a büntetés-végrehajtásban dolgoznak, vagy a rendőrségen.
  A sítulsod pedig ne haragudj, de téged minősít.
  Jobbulást!”
 • 29. egyiptomimao 2012. december 04. 15:36
  „kgb696! Nem tudom, hogy sikerült a magyarságomig eljutni-mivel láttam az esetet-és megállapítottam, hogy a börtönőrök egy része a túlsúlyuk miatt nem tudott futni.Az egészségügyben dolgozom és tudom, hogy kíméletlenül megmondjuk a pácienseknek, hogy ha túlsúlyos és nem mozog eleget,akkor mi vár rájuk!Az, hogy a börtönőrök többsége néhány méter futás után"majd kiköpte a tüdejét"-az nem engem minősít.Javaslatom szerint náluk is szintidő kellene, mint a tűzoltóságnál.Amit még majdnem elfelejtettem, hogy volt olyan, aki égő cigarettával próbált "üldözni". Munkaidőben lehet dohányozni? Erre van idő,a rab meg szökik? A rendőröktől is elvárnám, hogy szolgálat közben ne dohányozzanak. Csak azt várom el másoktól, amit tőlünk is megkövetelnek a munkahelyünkön.Ez meg nem a jóindulaton múlik!”
48 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a Bertalan hídon - Vigyázat, nagyon csúszik!

Itt az első súlyosabb téli baleset: hétfő este a felfagyott Bertalan hídon villanyoszlopnak csapódott egy autó. Vigyázzon, nagyon csúszik, csúszhat! Tovább olvasom