Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Fogyatékossággal élők képei az Agórában

Országos integrált képzőművészeti pályázatot írt ki tavaly a Mozdulj! Közhasznú Egyesület. Az erre beérkezett alkotásokból országos vándorkiállítást szerveztek A pillanat varázsa címmel, amely április 30-ig a szegedi Agóra második emeletén tekinthető meg.
- Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy a fővédnökséget Rúzsa Magdi vállalta. Mintegy 100 alkotás közül nehéz volt a zsűrinek eldönteni, hogy melyek legyenek azok, amelyek itt szerepelhetnek. Fontosnak tartjuk, hogy a nem érintett emberek ismerkedjenek meg ezekkel az alkotásokkal, illetve a fogyatékossággal élő gyerekek és felnőttek világával. Úgy gondolom, hogy a fal nem a fogyatékossággal élőkben van, hiszen ők nagyon szeretnék kinyitni azokat a kapukat, amelyek jelenleg elválasztják őket a társadalom többi tagjától - mondta Tálos Marianna, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület elnöke a pénteki sajtótájékoztatón. A kiállított képek megvásárolhatók, a befolyt összegből az alkotókat támogatják.

Fark László grafikusművész, a zsűri elnöke a szegedi kiállításon. A szerző felvétele.
Fark László grafikusművész, a zsűri elnöke a szegedi kiállításon.
A szerző felvételei

A zsűrizést hárman végezték, Fark László grafikusművész, Kesselyák Rita képzőművész és Kelemen Dénes festőművész. - Fontos volt a válogatáskor, hogy vegyük komolyan az emberek produkcióját, akármilyen életszinten, élethelyzetben is vannak. Nagy részben fogyatékossággal élő sorstársak munkáival találkoztunk, mentálisan sérültek is adtak be műveket. A képek nem mutatták, mennyiféle problémával küzdenek az alkotóik. A frissességet, a jóízűséget válogattuk ki, próbáltunk rá figyelni, hogy inkább az optimista megjelenés érvényesüljön - tudtuk meg Fark Lászlótól, a zsűri elnökétől, aki maga is mozgássérült.

A fődíjat egy váci autista fiú, Radulescu Ádám nyerte ezzel a rajzzal.
A fődíjat egy váci autista fiú, Radulescu Ádám nyerte ezzel a rajzzal.

A fődíjat egy váci általános iskolás, autista fiú, Radulescu Ádám nyerte. Az idei pályázatot Hétköznapi csodák címmel írta ki az egyesület, a díjátadót március 9-én tartották. Jövőre az erre érkezett alkotások indulnak vándorkiállításra, de először még a jelenlegit viszik tovább Szegedről május 23-án Egerbe, majd Hévíz, Veszprém, Siófok közönsége is megismerkedhet a művekkel. A szegedi tárlat megszervezésében a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete segített.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rabszolgatartással vádolnak egy sándorfalvi férfit

Rabszolgaként dolgoztatott két férfit éveken át egy sándorfalvi építési vállalkozó - az embertelen körülmények között tartott egyik sértett nyugdíját is elvette.
Tovább olvasom