Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Fogyatkozó városok: harc a fiatal házasokért

Szeged - Miközben a megye legtöbb városában fogy a lakosság, három kivétel akad: Szeged, Mórahalom és Sándorfalva. Ahol más a helyzet, ott a fiatalok helyben tartásáért, letelepítéséért sok mindent elkövetnek az önkormányzatok.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint általában csökken a megye városainak lélekszáma, de vannak kivételek. Szegeden 2005 végén 163 ezer 259-en éltek, 2006 végén pedig több mint 1600-zal többen, összesen 164 ezer 883-an. A KSH adatai szerint Szegeden is többen halnak meg, mint ahányan születnek, ám a fogyást bőven meghaladja a betelepülők száma, akiket főleg a munkalehetőségek, illetve a nagyvárosi élet előnyei vonzanak.

A megye legkisebb városa is részben így gyarapszik. Az évtized elején még csak 5417-en, három évvel ezelőtt már 5838-an laktak a dinamikusan fejlődő Mórahalmon. A lélekszám tavalyelőtt 5881-re emelkedett. Nógrádi Zoltán polgármester szerint már nemcsak a betelepülők gyarapítják Homokhát fővárosának népességét, hanem az ide költözött fiatalok gyermekei is.

– Megpróbáltuk kialakítani a jövőkép három pillérét: a megélhetést a munkahelyteremtéssel, a közösségfejlesztést és az életminőséget – sorolta Nógrádi.

Gyerekek Vásárhelyen. Tizennyolc éves korukban vehetik föl a támogatást, ha itt akarnak lakáshoz jutni. Fotó: Tésik Attila

A KSH adatai szerint 2006 végén 47 ezer 485-en éltek Vásárhelyen, míg egy évvel korábban valamivel többen, 47 ezer 567-en. Szentesen ugyanebben az időszakban 30 ezer 1-ről 29 ezer 785-re, míg Makón 25 ezer 178-ról 24 ezer 986-ra csökkent a lélekszám. Ugyanebben az időszakban 7505-ről 7374-re csökkent Kistelek, 7212-ről 7117-re Mindszent lakossága. Sándorfalváé viszont 14-gyel nőtt, azaz 8048-ról 8062-re emelkedett. Csongrádon 18 ezer 195-ről 17 ezer 983-ra csökkent a lélekszám a statisztikai hivatal adatai szerint. Ez nem mond ellent a helyi önkormányzat lapunkban nemrégiben megjelent adatának, mely szerint 18 ezer 329 élnek a városban. A KSH ugyanis a lakónépességet, míg az önkormányzat az állandó népességet tartja számon.

Makón 2000 novembere óta minden újszülött nevében fát ültetnek, s a babapark apró tulajdonosai az első időkben kerti szerszámokat és a fájukat pontosan megjelölő térképet is kaptak ajándékba. 2002 óta tízezer forintos kötvény tulajdonosai is lesznek. Szentesen fát ültetnek évente két alkalommal az újszülöttek nevében. A facsemetét az önkormányzat biztosítja, díszes emléklapot, sőt díszes réztáblát is ad a város legifjabb polgárainak.


Vásárhelyen más utat választottak, a város több eszközzel próbálja meg helyben tartani a fiatal házasokat. Így eddig 782 Vásárhelyen született kisbaba kapott úgynevezett babakötvényt, amely havonta négyezer forint támogatást jelent minden gyermek számára. Az erre a célra létrehozott Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítvány számláján eddig 42 millió forint gyűlt össze. Az önkormányzat célja, hogy 18 éves korukban ezzel is segítse a fiatalokat a lakáshoz jutásban. A fiatal házasok letelepedését szolgálja az ingyentelekosztás, amelyre két év alatt kell az új házat felépíteniük. Tavaly 124-et osztottak ki az önálló otthont teremteni szándékozóknak. Az önkormányzat a helyben boldogulás érdekében félmillió forinttal támogatja minden új munkahely létesítését. Ezzel a segítséggel tavaly 360 munkahely létesült a városban

Ratkó átmenetileg segített

Csak rövid távon segített Ratkó Anna szövőnőből lett egészségügyi miniszter 1950–53 közti teljes abortusztilalma, illetve a csak 1956 után eltörölt gyermektelenségi adó. A háborús emberveszteség ilyen ellensúlyozása csak rövid távon járt eredménnyel, 1960–63 között már minden addiginál kevesebb gyermek született. A hazai népesség létszáma 1980-ig nőtt, de azóta folyamatosan csökken, köszönhetően a kevés gyermeknek és a riasztóan magas, az életmóddal összefüggő halálozási aránynak.

Olvasóink írták

  • 2. Kingkong 2008. március 20. 20:18
    „Kedves Mese!

    Amit leírsz, az csak mese.

    A népességfogyás európai probléma és elsősorban a városi, karriercentrikus életmód okolható miatta. Sok pár egyszerűen nem ér rá, vagy nem akar időt szánni arra, hogy gyereket neveljen, nem csak Magyarországon, hanem nálunk gazdagabb országokban is.”
  • 1. Mese 2008. március 20. 16:01
    „A kevés gyermek a magas áraknak(pelus,ruhák,kiságy-késöbb tankönyvek,felszerelés,stb.) és az alacsony béreknek köszönhető elsősorban. Így a fiatalok elodázzák a dolgot vagy csak 1 lessz nekik,mert többet nem mernek bevállalni. Segíteni kéne a fiataloknak lakáshoz jutni,támogatni őket-és máris meg lenne oldva a MAGYAR nép csökkenése”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasarely barátja a mester makettjét hozza a Móra-múzeumba

Szeged - Március 19-én, szerdán 16 óra 30 perckor Csepei Tibor gitárművész, műgyűjtő, Victor Vasarely barátja tart előadást a Móra Ferenc Múzeumban. Tovább olvasom