Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Fogynak a gyerekek - így az iskolák is

Szeged - Tizenkét év alatt hétszázzal csökkent a hatéves gyermekek száma Szegeden, de Hódmezővásárhelyen is hatszázzal kevesebb elsősnek csöngetnek be, mint 1996-ban.
Ha fogynak a gyerekek, fogynak az iskolák is: a megyében Kübekházán bezárták, Dócon átszervezték az intézményt, hiszen a szaktárca „egyre növekvő mértékben támogatja az önkormányzati összefogást" – magyarul az intézmények társulását.

1996-ban még 1800-an voltak a szegedi hatévesek, ám 2006-ra 1400-ra csökkent a számuk, idén szeptembertől pedig 1115 elsős kezdheti meg tanulmányait a Tisza-parti városban: ez 12 év alatt 700-zal kevesebb gyermeket jelent. Az általános iskolások tavalyhoz képest kétszázzal lettek kevesebben: 9999 helyett várhatóan 9709-en kezdenek a jövő héten.

Hódmezővásárhelyen 1000-ről 402-re csökkent 10 év alatt a hasonló korúak száma, itt az új tanévben 398 gyermeknek csöngetnek be először. A Csongrád megyei önkormányzat által fenntartott 15 oktatási intézményben 2003-ban még 7571-en tanultak, tavaly már csak 7136-an – idén pedig 7072 diákot várnak a padok közé.

Huszka zoltánné dóci igazgató azt a termet mutatja, amelybe a másodikosok a negyedikesekkel összevonva járnak majd. Fotó: Karnok Csaba
Huszka zoltánné dóci igazgató azt a termet mutatja, amelybe a másodikosok
a negyedikesekkel összevonva járnak majd. Fotó: Karnok Csaba

Ha pedig fogynak a gyerekek, fogynak az iskolák is: a megyében legutóbb a kübekházi bezárásáról döntöttek, de nyáron a dóci intézményben is változásokat jelentettek be: összevonták az alsó tagozat első és harmadik, illetve második és negyedik osztályát. Mint nemrégiben megírtuk, nyolc megyei településen nem működik általános iskola, és számos társulásra is találunk példát: Ferencszállás Kiszomborral, Óföldeák Földeákkal, Tiszasziget Újszentivánnal társult, de Szentessel együttműködve létezhet a derekegyházi, Makóval kooperálva a királyhegyesi vagy a nagyéri iskola is.

75 milliárd iskolafelújításra

Az elmúlt 50 év legnagyobb iskolafelújítási programja indul Magyarországon – jelentette be tegnap Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Az állam 75 milliárd forintot oszt szét 253 pályázó intézményfenntartó között.

A tegnapi Magyar Nemzet további összevonásokat sejtetett: a lap szerint szeptembertől az oktatási tárca az állami támogatás feltételeként az eddiginél magasabb osztálylétszámot írna elő az iskolának. Eddig a felső tagozat kezdetén, vagyis az ötödik osztályban legalább az előírt átlaglétszám 60 százalékát, vagyis 14 főt kellett elérnie az osztálylétszámnak. Az új intézkedés a feltételt 75 százalékra, vagyis 17 főre emeli az újonnan létrejövő társulásoknál.

Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára cáfolta az értesülést. – Az iskolai osztályok átlaglétszámára és maximális létszámára vonatkozó szabályozások 1996 óta változatlanok, és most szeptemberben sem lesz módosulás – közölte. Ám Szüdi János közoktatási szakállamtitkár lapunknak eljuttatott reagálásában azt hangsúlyozta: a két tanéve bevezetett teljesítménymutató, „a finanszírozás új rendszere nem az iskolabezárásra, hanem az együttműködésre ösztönöz. Kisiskolák esetében elsősorban nem gazdasági, hanem szakmai kérdés a kistérségi vagy más önkormányzati társulásban való intézményműködtetés. Ezért az új finanszírozási rendszer egyre növekvő mértékben támogatja az önkormányzati összefogást, a közoktatás terheinek közös viselését" – vagyis a tárca nem zárja ki, sőt pártolja a további intézmény-összevonásokat.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Aranea 2008. augusztus 28. 19:59
  „Amikor az embernek éveken keresztül nincs bejelentett munkahelye, a munkáltatók játékszere és a minimálbéréből azon görcsöl, hogy ki tudja-e a következő hónapban fizetni az összes számláját (se gyerek, se márkás autó, se nyaralás, se diszkó!) - akkor nekem ne papoljon senki az értékrendről!!!!”
 • 23. Lemba 2008. augusztus 27. 22:40
  „Dobbenetes velemenyek vannak. Nem csak a tartalom miatt, hanem a stilus is elszomorito.
  Elkenyelmesedtunk, mindenki valaki mas iranyitasara var.
  Ugyan ez vonatkozik az elmult 20 eve politikajara is.
  Elkeserito!”
 • 22. kyo 2008. augusztus 27. 19:29
  „Mike3! Eszed nincs egy szál se! Minden cikkhez annyi baromságot hordassz össze, csodálkozom, hogy még nem visítassz magadtól. Néha GONDOLKOZHATNÁL is!”
 • 21. Hibuci 2008. augusztus 27. 19:24
  „15-nek: de Orbánnak több van (gyereke) és milyen nagy show lenne, ha az egész országban Gyurcsány- meg Orbán-gyerekek szaladgálnának. Nem?”
 • 20. Több gyerek kell 2008. augusztus 27. 14:56
  „Teljesen igaza van az 5. hozzászólónak, CSALÁDnak, azt hittem, csak én látom így a dolgokat! Öröm volt olvasni a gondolatait, de a Mike3-ét viszont nagyon rossz, mert ez az ember nem egészséges értékrendel van megáldva! Ha valakinek tényleg több lakása van, több márkás autója áll a garázsban, és létbizonytalanságra hivatkozva nem mer bevállalni egy saját gyereket, az MÁR BOCSÁNAT, DE IMPOTENS, nincs meg benne még ösztön szinten sem a szaporodás!”
 • 19. Horton 2008. augusztus 27. 14:48
  „Drága " Mike3 " !

  Mi panelba, és albérletbe vállaltuk gyerekünket.
  Igaz, mind a ketten dolgozunk.
  Nem könnyű, de egy gyermek a világ legdrágább kincse!!!!!
  Undorítónak, és aljasnak tartom, ahogy az " alsóosztályról " fogalmaztál.
  Lehet, hogy téged felvet a pénz, viszont, mi nagyon boldogok vagyunk enélkűl is, hisz van erőnk dolgozni,van egészségünk,ami megfizethetettlen, és minden nap tudunk mosolyogni.

  Mi nem kaptunk ajándékba semmit, sem lakást, házat, de még egy " kis " értékű autót sem.
  Na, így próbálj meg érvényesűlni!!!!!

  Tudod, az a nagy különbség köztünk, hogy nekem több van, mint neked..........egy, gyönyörű kisgyerekkel!!
  Ha lesz lehetőségem saját lakáshoz jutni, még egy panelhoz is, biztos, hogy vállalnék még egy csöpséget.
  Ja, még csak annyit: Az, akinek a pénz, és a drága hobbi fontosabb, mint egy saját gyerek, az ne is nevezze magát apának........mert nem méltó rá!!”
 • 18. A nyugdíjakat nem a gyerekek dolga megtermelni, hanem a pénzkezelőnek illene nem ellopnia azt. 2008. augusztus 27. 14:21
  „Hogy aztán kioszthassa segílyre és rokkantnyugdíjra, amin olyanok szaporodnak, akik b*sznak fizetni valaha is egy vasat is a költségvetésbe, nemhogy a saját nyugdíjukra. Csak ugye ezt ciki bevallani.”
 • 17. retro 2008. augusztus 27. 14:10
  „Arról viszont senki sem ír, hogy hány fiatal rohant ki külföldre a jólét elől, mert nem tudtak alkalmazkodni a dübörgő pannon pumához, erről nincs statisztika.Lassan csak cushlág marad itt, de ő is szeretne menni,csak........
  Akkor viszont ki szüljön? Talán a nyugdíjas?”
 • 16. emzsr 2008. augusztus 27. 14:07
  „Szerintem kár vitatkozni: ha valakinek fontosabb az értékrendjében, hogy legyen 1-2 márkás autója, 1-2 lakása, és hasonlók, akkor az ne vállaljon gyereket. Majd azok szaporodnak, akiknek fontos az EMBER (=gyerek) is. Lehet, hogy ez is egyfajta evolúció?? Egyet sajnálok: az én gyerekeim fogják eltartani azokat is vénségükre, akik nem gndoskodtak elegendő utódról, aki megtermeli az ő nyugdíjukat... Bocs.”
 • 15. theseus 2008. augusztus 27. 12:27
  „Mike! Én sajnálom, hogy nincs saját gyereked, nekem ők jelentik az életem értelmét, nem az anyagiak, noha azok is fontosak.
  Félelemben, a jövőtöl rettegve, hit és önbizalom nélkül tényleg nehéz gyereket vállalni, de szerintem úgy élni sem érdemes. Sajnálom, hogy az emberek nagy része így gondolkodik.

  Egyébként ezzel a tendenciával nem kell 200 év, hogy kihaljon a magyarság, de attól nem kell félni, hogy nem lesznek itt emberek. Mindig is lesznek, csak mások, más bőrszínnel. Ez elkerülhetetlen már 1 generáció elteltével.

  Gyurcsánynak már van 4 gyereke, de a politika igen is felelős azért, hogy pl. a nyugdíjasokat preferálja, vagy a fiatalokat, a munka- és gyermekvállalást. Már Horn és a Bokros-csomag is jól betett ennek, akkor kimutathatóan nőtt az abortuszok és csökkent a gyermekek száma.”
 • 14. Hibuci 2008. augusztus 27. 12:07
  „Ha a Magyar Nemzet mondja, akkor biztos igaz. Különben Gyurcsány a hibás, nem csinál elég gyereket.”
 • 13. alsóosztály 2008. augusztus 27. 11:52
  „Mike3, te mi a faszról szövegelsz itt? Szerinted akinek nincs lakása és panelban él annak nem lehet gyereke? Az a baj, hogy az ilyen lenéző majmok szabják az értékrendet.
  1. Ma már a félszocpolt önerőnek beszámítják a használt lakásvásárlásnál, a törlesztőrészlet annyi lesz mint egy albérlet. miért fizetne valaki ezek után albérletet?
  2. Bármikor bárki lehet munkanélküli.
  3. A boldogság nem bankszámla függő, bár könnyebb ha van lóvé.(azt hiszed)
  4. Nincs gyereked, de nevelsz gyereket.
  5. Ha a feleséged 3 éve nem dolgozik és 4-en éltek a Te fizetésedből családi házba, 2 drága autóval...ne kábíts bennünket, hogy dolgozni akar...Téged etethet ezzel, de fogott egy balekot :):):)”
 • 12. Köszönet VIKTORÉKNAK ! 2008. augusztus 27. 11:36
  „Eszt is a rendszervátozásnak köszönhetjük, hogy eltolódtak az érték rendek. 200 év mulva elfogy a magyarság !”
 • 11. Mike3 2008. augusztus 27. 11:29
  „Már meg ne haragudjon itt az alsóosztály, de:

  1. Aki albérletbe szül gyereket munkanélküliként, az egyszerűen felelőtlen
  2. Mi két gyereket nevelünk. Igaz, egyik sem az enyém, a feleségem hozta őket a házasságba. Tehát nem igaz, hogy nincs gyerekem, de egy harmadikat már tutira nem vállalnánk be.
  3. Igen: Tehermentes családi házban lakunk. Nekem van még egy lakásom. Az is tehermentes. Két márkás és drága autó áll a garázsban. Kibaszott drága hobbim van. DE: ki tudja, hogy mikor rúgnak ki a jól fizető munkahelyemről? Ha kirúgnak baszhatjuk, mert a feleségem diplomásként 3 éve nem talál állást, pedig már takarítani is elmenne. Pestre pedig nem vagyok hajlandó mégegyszer felköltözni. Ha megszűnnek a bevételek, szépen fel fogunk élni mindent (ez a lecsúszás okostojások). Ebbe rizikózzunk bele egy gyereket?
  4. A gyerek éljen jól! A gyerek ne szűkölködjön! Ne legyen gond megvenni neki azt, ami éppen menő az oviban vagy az isiben. A gyerek éljen boldog életet! Aki ezt nem így gondolja, potyogtassa csak a kölköket százszámra a panel 10. albiba!”
 • 10. Csben 2008. augusztus 27. 10:05
  „Hogy miért születik egyre kevesebb gyerek, annak millió oka van.
  30, 40, 50 évvel ezelőtt sem tudta megmondani senki, hogy mi lesz vele 1-2, vagy 5-10 év múlva. Nem ez a feltétlen oka a kevesebb gyereknek. Az emberek értékítélete változott meg. Családdal értek egyet. Fontosabbnak tartanak egy új autót, vagy luxusnyaralást, mint egy gyereket.

  Nem mellékesen pedig a cikkben leírt számok tükrében nagyon csodálkozom, hogy csak ennyi iskolát zártak be.
  A számok alapján Vásárhelyen akár az iskolák felét is bezárhatták volna. De Szegeden is 35-40%-át.
  Ehhez képest a megyében csak 8 településen nincs iskola.
  Ha viszont a gyerekek száma tovább fogy, akkor ez valószínű több lesz!”
 • 9. CSALÁD 2008. augusztus 27. 10:03
  „7!
  Miért süllyed a középosztály? Mert mindig nagyobb tv-n kell nézni a Mónika sót, a telefon szar ha nem fényképez stb...tényleg nehéz gyereket nevelni, de szerintem nagyon jó.
  És nem bántani akarom aki nem vállal gyereket, mindenki maga dönt az élete felől...csak ne ezt a hülyeséget hozzuk fel, hogy bizonytalan a jövő, meg először legyen lakásom, kocsim majd aztán, meg drága, meg stb.

  Nem járunk cora, tescó-ba, mert ha kenyér kell és felvágott vacsorára, akkor azt veszek itt a lakótelepi abc-ben és nem veszek még mellé 30 kg akciós valamit mert most olcsó...rájöttem, hogy spórolni úgy tudok ha nem veszek akciós terméket.”
 • 8. dini2 2008. augusztus 27. 09:55
  „Mike3- nak és a többi "bizonytalan a jövő"-nek!
  Magatokkal b@sztok ki ha sajnáltok áldozni a családra.”
 • 7. Megmagyarázó 2008. augusztus 27. 09:52
  „CSALÁD akikről te beszélsz az a középosztály, akik egyre inkább süllyednek a szegények közé, az, hogy te mit látsz a tescoban vagy a coraban senkit nem érdekel.”
 • 6. Mike3 2008. augusztus 27. 09:46
  „Leírtam a saját gondolataimat.
  Most pedig sírd el magad nyugodtan!”
 • 5. CSALÁD 2008. augusztus 27. 09:22
  „Mike3! Mindjárt elsírom magam...sosem volt még ilyen jólét magyarországon mint most és ilyen szélsőségek sem. Nézz szét a parkolókban, a lakóparkokban, a plazma tv úgy fogy mintha ingyen adnák, a belvárosban a kerthelyiségek tömve vannak... A gyerekvállalás nem a hajléktalanokról és a kisnyugdíjasokról szó, hanem a fiatalokról...akik narkóra, szoláriumra, külföldi nyaralásra, évente új mobilra, kétévente új kocsira, fesztiválokra, szórakozásra, játékgépekre nem sajnálják a pénzt, de a gyerekre már igen. Valóban sokba kerül a gyerek nevelése, cipője, ruházata...persze a műkörmöshöz jobb azt a pénzt elvinni miközben divatos kutyát sétáltatnak.
  Minnél fejlettebb egy ország és gazdagabbak a polgárai, annál kevesebb gyerek születik. Kapzsiság, önzés és minden más csak belemagyarázás, mentegetőzés.
  Szerinted kiszámíthatóbb volt az élet a világháborúk, gazdasági világválságok, hiperinfláció, Rákosi- rendszer alatt?”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Értékelték a klinikai központot

Szeged - A szegedi klinikai központ 2005 után idén nyáron újra megkapta az ISO 9001:2000… Tovább olvasom