Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Fogyókúra után jött az eszem-iszom Algyőn

Algyő - Fogyókúrával kezdődött, de hatalmas evészettel végződött az algyői falunap a hétvégén.
A két napos rendezvényt a helyi Móra Ferenc Népszínház kabaréjeleneteiből összeválogatott műsora nyitotta meg, aminek A fogyókúra nevet adták a szervezők.

Szombat délelőtt azonban már a főzésé volt a főszerepe a faluház melletti területen, ahol 25 civil szervezet, illetve baráti társaság sütött halat, főzött halászlét, kevergetett őz-, vaddisznó és marhapörköltet, vagy grillezett tárcsán számos finomságot. A főzőverseny hivatalos kóstolója és ítésze Benke László mesterszakács volt, aki falunapok alkalmából rendszeres vendég a nagyközségben.

Algyői falunap 2015. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA

– A kezdetekhez képest nagy és pozitív fejlődésen esett át az Algyőn elkészített ételek minősége. A szakácsok rájöttek, hogy nem attól magyaros egy pörkölt, ha úszik a zsírban és rettenetesen csípős. Szeretek Algyőre jönni, mondják, hogy a fehér asztal a béke szigete, egy-egy ilyen főzőversenyen mindenki barátságos a másikkal. Algyőn mindig sok halat is fogyasztok, ami jellemző a Tisza közelsége miatt a helyi gasztronómiai életre. Nagyon egészséges, bár minket magyarokat azért inkább pörköltjeinkről, gulyásainkról és paprikásunkról ismernek a nagyvilágban – mondta Benke László.

Algyői falunap 2015. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA

A főzés mellett a kultúráról sem feledkeztek meg a szervezők: a faluház és könyvtár nagykönyvébe bárki beleírhatta kedvenc versidézetét, amiért cserébe a felnőttek kávét, a gyerekek cukrot és forró csokit kaptak. Valaki Arany János A walesi bárdok balladájából idézett, míg másnak József Attila Kései sirató című versének néhány sora jutott először eszébe.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szentesi Cserhalmiék közlekedtek legügyesebben Szegeden

Közlekedik a Család címmel tartott vetélkedőt a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság… Tovább olvasom