Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Fogyókúrán a hentesek

Fogynak a húsboltok, zöldségesek a belvárosban. A szakemberek szerint a piaci folyamatokat követve változik a kiskereskedelem szerkezete. Az ABC-k pótolják a hiányt: figyelnek a friss áruválasztékra, és versenyre kelnek a népszerű hipermarketekkel. A kisvállalkozók viszont nem bírják a harcot a magas bérleti díjak, a rengeteg adminisztráció, előírás miatt.
Malac, hűvös mosollyal. Molnár Péter hentes büszke a húsbolt kínálatára. Fotó: Frank Yvette
– Újszegedről járok át Szegedre húsért, mert olyan hentesem van, akiben megbízok – magyarázta Tárnok István. A férfi épp egy nagy zacskó darált hússal a kezében szállt be tegnap délelőtt az autójába az egyik üzletnél. – Marha, sertés, vegyesen – mutatott a szatyorra. Szerinte a nagyáruházakban túl sokáig tartják a húst a polcokon, a hozzáértő hentes viszont tudja, mikor mi kell a vevőnek. Ha kell, félreteszi a húst, vagy telefonál, ha különlegesség jött.

Popovics Sándor, a Coop Szeged Rt. kereskedelmi igazgatója azt mondta, valóban kevesebb a hentes, a zöldséges a városban. Ezért az ő cégük is erőteljesen fejleszti a frissáru kínálatot. A szupermarketek filozófiája a friss árura épül – magyarázta. A heti nagybevásárlást egyre inkább a hipermarketekben végzik az emberek, de tejért, kenyérért, felvágottért, sajtért, zöldségért lemennek a közeli üzletbe. A piacon ez a szelet maradt az ABC-knek. Igaz, ezzel rengeteg a költség: az áru gyorsan romlik, nagy a munkaigénye, elképesztően sok élelmiszer-biztonsági előírásnak kell megfelelni. Különösen a húsáru forgalmazása kerül sokba. Popovics ezzel magyarázta, hogy fogynak a hentesek a városban.

Szárnyasok garmadával. Friss csirkéért egyre kevesebben mennek a hentesüzletbe. Fotó: Frank Yvette
A Pick is inkább bezárta előbb a Kárász utcai, majd a nagyáruházban működő boltját. Előbbi illatszerbolt lett, utóbbi kínai étterem lesz. A cég a két gyárában működtet márkaboltot. A belvárosban szinte egyetlen, Juhász Gyula utcai húsbolt hentes-eladója bizakodó. A forgalom jó, a választék nagy, rengeteg a törzsvásárló. Molnár Péter azt mondta: a bolt nyolc éve nyitva, maradnak is biztosan, kínálják a kacsát, a csirkét, a pulykát, a sertést, a marhát.

Martonosi István, a kiskereskedőket összefogó szervezet megyei titkára szerint a város belső részeiből a magas bérleti díjak miatt szorulnak ki a hentesek, zöldségesek. Az elmúlt két önkormányzati ciklusban ezerről emelkedtek a bérleti díjak 2500-3000 forintra egyes területeken. Ráadásul rengeteg az adminisztrációs kötelezettség, amit meg kell csináltatni, ennek is ára van.

Popovics szerint a vevők egy része konzervatív, és nem bízik a „bolti" zöldségben, a piacon viszont őszintébbnek tartja a viszonyt a kereskedővel. Pedig nem valószínű, hogy a piaci kofa pontosan ismerné minden áru eredetét – tette hozzá. A vásárlói szokások változását azonban jól mutatja: a Coop-lánc falusi boltjaiban is zöldség-gyümölcs részleget hoztak létre, és nő a forgalmuk.


Halat a halastóból

A hal bizalmi árucikk a tapasztalatok szerint – mondta Lódi György. A Szegedfish Kft. termelési igazgatója szerint a vevő szereti látni, hogy a hal friss, életképes. Hétvégenként a Fehér-tavon több száz kilónyi pontyot el tudnak adni. Lódi szerint azért nem lehet a magyar élelmiszerboltokban friss halat kapni, mert nem épült ki Magyarországon a halforgalmazás hálózata. Itthon ugyanis átlagosan csak 3,4 kilogramm halat fogyasztunk évente, miközben ez az érték Nyugat-Európában 25-30 kilogramm.

Tartják a frontot

Az egyetlen szentesi szupermarket jelenléte nem hatott a belvárosi zöldségesek és húsüzletek forgalmára: a városközpontban továbbra is életképesek a kis boltok, melyek tulajdonosai az egyedi igényekre is odafigyelnek.
„Persze, hogy észrevehető a multicégek jelenléte a forgalmon" – jegyezte meg Vásárhely belvárosában egy zöldségkereskedő. De más kereskedésekre is jellemző a forgalomcsökkenés, legyen az húsáru vagy ruházat. Ennek ellenére próbálnak talpon maradni, ami nem könnyű, hiszen jó néhány tízezer forintot kifizetnek havonta bérleti díjra.
Makón eddig még nem zárt be zöldséges a multik térhódítása miatt. A Szegedi utcán, a sárga üzletházban azt mondták: egyelőre különösebb forgalomcsökkenést sem észleltek. A kérdés, mi lesz, ha a Tesco is megnyílik. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Foglalkozása: szájakrobata

Először járt Magyarországon, és azonnal a közönség kedvence lett a német Art of Mouth. A… Tovább olvasom