Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Fogytán az ország vérkészlete

Csongrád megye, Szeged - Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) telefonon keres új véradókat, mert fogytán az ország vérkészlete. A donorokat a szegedi Honvéd téri vérellátón kívül külső helyszíneken is várják.
– Nehezebb ilyenkor véradókat találni, hiszen többen szabadságukat töltik, és nincs annyi egyetemista Szegeden. Viszont vérre most is szükség van, mert a balesetek nem ismerik a nyarat – mondta dr. Szekeres Veronika, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) régióigazgatója.

Az OVSZ ebben az időszakban telefonon keresi fel a potenciális donorokat, hogy a véradó állomásokra hívja őket. – Mindenkinek értékes a vére, de előfordulhat, hogy valakinek olyan vérre van szüksége, amely csak 15 százalékban fordul elő a népességben – magyarázta Szekeres Veronika. A régióvezető arra kér mindenkit, hogy aki egészségesnek érzi magát, menjen el vért adni. Ezt Szegeden a Honvéd téri Vérellátó Központon kívül külső helyszínen, úgynevezett kiszállásos véradáson is megteheti. Ilyet legközelebb a Hungarikum Fesztiválon szerveznek Szegeden. Hódmezővásárhelyen a kórház vérellátó osztályán csütörtökönként tartanak állandó véradást.

Fotó: Frank Yvette
Nehezebb ilyenkor véradókat találni, hiszen többen szabadságukat töltik, és nincs annyi egyetemista Szegeden.
Fotó: Frank Yvette

Országos szinten 2000 óta működik az OVSZ Központi Diszpécser szolgálata, amellyel napi kapcsolatban állnak a vérellátó központok, amelyek jelezni tudják, ha az ország egyik régiójában vagy kórházában valamilyen vérkészítményből hiány keletkezett, így 24 órán belül át tudják csoportosítani más területről a sürgős ellátást biztosító készletet.

A Szegedi Regionális Vérellátó Központban nemcsak az itt levett vért tárolják, hanem Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye valamennyi vérgyűjtő helyéről levett, éves szinten körülbelül 65 ezer egység teljes vérből készült vérkészítményt, amely a régió betegeinek kezelését szolgálja.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lecsúszott az útról egy migránsokkal teli kisbusz, a sofőr elmenekült

A raktérben utazó 22 szír bevándorlót elfogták a rendőrök, a járművezető férfi elmenekült. Tovább olvasom