Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Főhősök a színpad mögött

Szeged - Az IH Rendezvényközpont két technikusa ott van szinte minden koncerten, konferencián, amelyet az intézményben tartanak. Gáli Róbert és Zsivkovits Ákos feladata, hogy jó legyen a hangzás, és működjenek a fények.
Aki járt már valaha az IH Rendezvényközpontban, biztosan látott már egy hosszú szakállú és egy borostás fiatalembert a színpad körül szorgoskodni. Ők azért felelnek, hogy minden rendezvény jól működjék – hangban és fényben.

– Enyém a hangtechnika, Robié a világítás. Természetesen egymást segítve dolgozunk – mondja Zsivkovits Ákos.

A két férfi három éve felel az IH-s rendezvények technikai részéért. Szinte minden koncert, konferencia, ünnepség hangosítása és világítása az ő feladatuk. Gáli Róbert felelős azért, hogy a mintegy 45 lámpa, amely a színpad megvilágításához kell, mindig kifogástalanul működjön.

Zsivkovits Ákos korábban turnézott a Tankcsapdával, Ákossal, a Nyerssel is. Maga is zenélt, saját bandája volt, a Holdcore. Rövid ideig a Gőzerőben is gitározott. Jelenleg pedig az Easy/DC zenekar basszusgitárosa.

– Az itt szerzett tapasztalatok mind nagyon hasznosak voltak, sokat tanultam. Ma 2–3 emberre merném rábízni az itteni munkámat – mondta Zsivkovits Ákos. Gáli Róbert szintén nagy tapasztalatokkal rendelkezik, dolgozott a színházban és különböző fesztiválokon.

Zsivkovits Ákos és Gáli Róbert. A hangról és a fényről gondoskodnak. Fotó: Frank Yvette
Zsivkovits Ákos és Gáli Róbert. A hangról és a fényről gondoskodnak.
Fotó: Frank Yvette

Szerintük egy sikeres koncert fele-fele arányban a technikán és a zenekaron múlik. Úgy vélik, sokat romlott az utóbbi években a magyar zene háttere. A rádiók egysíkú berendezéssel dolgoznak, gyakran csak zaj szól belőlük. A koncerteken túl sokan magyaráznak bele a technikai feladatokba, olyanok is, akik nem értenek hozzá. Zenekarokat nem említve azt mondták: létezik olyan banda, ahol nyolc ember próbálja megmondani, hogyan végezzék a feladatukat.
– Legjobban a külföldiekkel lehet együttműködni. A Szegedi Jazz Napokon például igazi profikkal dolgoztunk – hangsúlyozták.

A fiúk napi feladata közé jóval több minden tartozik, mint a hangosítás és a világítás. Ők cipelik a keverőpultot, tartják karban az eszközöket. Ottjártunkkor épp az aznapi koncertek hátterét készítették elő.

– A mai főhős a Subscribe zenekar. Velük egyeztettünk az előbb, elmondták, milyen technikát hoznak, megbeszéltük, hogyan rendezzük be ehhez képest a hang- és fénypultot – magyarázta Zsivkovits Ákos.

– Ja, hogy mit jelent a főhős? – kérdezett vissza a hangtechnikus. – Az aznapi főzenekar vagy egy csapat középső énekese. De főhősnek hívjuk egy banda tudálékos, mindenhez értő menedzserét is – mondták a fiúk. 

Olvasóink írták

 • 7. Jani67 2012. január 04. 10:02
  „Ha te dolgoznál olyan jól Carlo..mint ők...néha 4 ember munkáját végzik 2-en.
  Te nem tudom ki vagy, de nagyon "ki vagy" : )”
 • 6. gonoszka 2012. január 03. 22:46
  „Tombol a jóindulat srácok? :) Nem volt jó napotok?
  Ez egy riport. Velük. Ennyi.”
 • 5. Mondosavan 2012. január 03. 20:14
  „A Színházban tizenéve ugyan azok világítanak, hangosítanak!! Az smafu! Ez a két bohóc ,ez valami! PF!”
 • 4. lebowski71 2012. január 03. 18:56
  „Carlo:
  Gondolom Alekoszt hiányoltad, vagy Győzikét.
  Riportról hallottál -e?”
 • 3. Carlo 2012. január 03. 18:32
  „most ettől hasra kell esni? ezért kapják a fizetésüket, nem?”
 • 2. kzk 2012. január 03. 10:14
  „Szóval folyik a melóhelyen a maszekolás ?”
 • 1. dömdödöm 2012. január 03. 09:54
  „Robikám, hát mikor készül már el az erősítőm?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elpusztult Nuru, a zsiráf

Halálát nagy valószínűséggel bakteriális fertőzés okozta. Az állat tetemét kipreparálják, a fővárosi állatkertben állítják majd ki. Tovább olvasom