Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Fojtogató bérleti díjak Szegeden

Szeged - Sok panaszt hallani a városban boltosoktól, vendéglátósoktól, hogy ellehetetlenítő terhet ró rájuk az üzlethelyiségük után fizetett bérleti díj nagysága. Tényleg ilyen rossz a helyzet?
– Az a szemlélet Szegeden, hogy a bérbeadók minél többet akarnak kihúzni a bérlőkből. Még arra az időszakra is, amikor a vállalkozó engedélyei nem érkeztek meg, nem termel bevételt – mondja Borók Andrea, az Assam Teaház üzletvezetője. – Valóban elrettentő lehet a fizetendő összeg – folytatja –, de ha valaki felelősen gondolkodik, ki tudja kalkulálni várható költségeit. Az üzletvezető úgy gondolja, ha a vállalkozók nem fizetnék ki az irreális díjat, talán el lehetne érni, hogy csökkenjenek ezek az összegek. – A kis- és középvállakozók sokasága színt visz a városba, kár hogy sokan összeroppannak a bérleti díjak miatt, vagy eleve nem tudják bevállalni azokat. Ideális esetben összefoghatnának – zárja gondolatait.

A passzázson elszaporodó használtruha-boltok egyikében az elárusító hölgy azonnal panaszkodni kezd, név nélkül. Elmondja, hogy a válság, az emberek pénztelensége mellett bizony igen nagy problémát jelent számukra a bérleti díj, amit esetükben havi 500 ezer forint körülire tesz. A többi kisvállalkozóval elbeszélgetve azt tapasztalta, mindenki a túlélésért küzd.

Hirdetés a passzázson. Fotó: Frank Yvette
Hirdetés a passzázson.
Fotó: Frank Yvette

A Nagyáruház egyik boltosa először nem szívesen beszél, de a kényes téma csak előhozza gondolatait. Úgy hallotta, máshol, például a fővárosban csökkentették az árakat, hogy maradjanak a bérlők, folytassák vállalkozásukat. Szegeden úgy tapasztalta, nem számít az sem, ki hány éve biztos bérlő. – Úgyis akad egy újabb, aki kiveszi a helyet. Aztán belebukik, és jön a következő. Akkor meg miért ne fizettessen sokat a bérbeadó? – merül fel a fásult, beletörődött kérdés. Nem hisz abban, hogy létrejöhet összefogás, ha még a kamarák se tudnak mit tenni védelmükben.

Ezen az ablakon se sokszor volt még hirdetés. Fotó: Frank Yvette
Ezen a Kárász utcai ablakon se sokszor volt még hirdetés.
Fotó: Frank Yvette

Egy Kárász utcai cipőbolt ügyvezetője szerint nem minden esetben irreálisak a díjak, inkább a multicégek miatt kell aggódniuk a kiskereskedőknek. A szomszédos ruhaboltban is megerősítik, ha valaki bérleti joggal rendelkezik, az IKV Zrt. nem szab emberfeletti árakat. A gond ott kezdődik, hogy az IKV-tól bérleti jogot szerzők albérletbe adják a helyiséget. Ez az egyik módja annak, hogy egekbe szökjenek az árak. A bérleti díj miatt gondban lévő belvárosi boltok többségével ez a helyzet. Ilyenkor az IKV 30 százalékkal többet kér az albérletbe adótól, és nem firtatja, az mennyiért adta ki. Úgysem a valóság szerepel a papírokon.

Dugonics téri találat. Fotó: Frank Yvette
Dugonics téri találat.
Fotó: Frank Yvette

Ahogy a tulajdonos bérbeadók papírjain sem. Merthogy ez a másik útja annak, hogy fojtogató havi bérleti díjat kelljen fizetnie a vállalkozónak. A teljes jogú tulajdonosok, akik nem csak bérleti jogot tudhatnak magukénak, látják az elszabadult árakat, és ha valaki kifizeti, bolondok lennének ellenállni a kísértésnek. A szerződésen persze valami nagyon méltányos összeget határoznak meg.

Az üzlethelyiségeket drágán bérbeadók pénzt szeretnének látni a befektetésükből. De tényleg nem szempont, hogy működő és nem vegetáló boltokkal, bárokkal, ezáltal élettel teli város legyen Szeged? Most, igaz, nem csak emiatt, inkább a folytonos cserélődést, üres üzleteket, szorongó kisvállakozókat látjuk.

Olvasóink írták

 • 19. flexsnake 2009. december 01. 11:26
  „egyik üzleten euróban volt kiírva az ár :D de olyan összeg hogy jaj :D azt hittem az tulajdonjog de csak bérleti jog volt :D”
 • 18. gavallér 2009. november 27. 19:37
  „Úgy panaszkodnak mintha muszáj lenne valamit bérelniük.
  Mikor egy ilyen bérleti-szerződést aláírnak tudniuk kell, hogy a saját kopasztásukat írták alá!”
 • 17. nemecsekerno_007 2009. november 26. 13:22
  „16. Celtis 2009.11.26. 12:27

  Mindenki csal egy kicsit, mindenki egy kissé simlis. Ilyen rendszert sikerült kiépítenünk.
  Az ilyen rendszer sajátossága, hogy a kicsi, aki a sor végén van az szívja meg. Ez a versenyszférában munkát keresô alkalmazott, az alvállalkozói sor végén lévô vállalkozó és alkalmazottai. Mindez azért, hogy a társadalom bizonyos csoportja viszonylag kényelmes életet élhessenek.

  Verseny és vállalkozóbarát környezet, kis haszonkulcs nagy forgalom elv és kôkemény teljesítménymérés a közszférában. Mindez a munkabért terhelô járulékok csökkentése és a különféle állami jutattások lefaragása illetve rászorultsági elv alapján történô kiutalása mellett.

  Túl sokan ülnek a szekéren és kevesen tolják. Aki tolja azt még böködik is a szekérrôl az ô pénzén vett bottal :)
  Vicces ország ez. Atomot ide!

  :)”
 • 16. Celtis 2009. november 26. 12:27
  „"Úgysem a valóság szerepel a papírokon."

  Én csak azon csodálkozom, hogy ha kötnek egy bérleti szerződést alacsony áron, akkor mivel tudja kényszeríteni a bérbeadó a bérlőt, hogy ennél magasabb összeget fizessen? Hiszen hiteles szerződéssel akár bíróság előtt is tudja igazolni, hogy annál több nem jár. Valamiről biztos megint lemaradtam. :)”
 • 15. Walaky 2009. november 26. 11:34
  „Olyan eygszerű lenne a megoldás, ha akarnák....
  "A bérelt létesítményt tovább (Ki)adni nem szabad!"
  Máris egy gonddal kevesebb lenne. Ehhez a tulajdonosnak, itt mivel önkormányzati tulajdonról van szó, a polgármesteri hivatalnak kellene helyi rendeletet alkotni.
  Nem fogja, összefonódás, érdeksérelem, stb.....”
 • 14. kispanda84 2009. november 26. 10:47
  „Sok a bérleti díj... akkor ezt miért kell kiróni a kereskedők fizetésére??? Állandóan sírnak, a maszekok főleg!!!
  Volt már nem egy munkahely,ahol 200-300Ft-os órabért akartak fizetni,vagy be sem akartak jelenteni!!!
  Így akarnak spórolni???? Felháborító!!!! Voltam olyan munkahelyen is,ahol 1hétig tartott az ingyen próbanap!!
  Minden munkahely,főleg a multik azt csinálják,hogy 3hónap próbaidő(addig nem kell járulékot fizetni),aztán amikor már kellene,akkor meg elküldik az embereket! Én már 6év alatt rengeteget tapasztaltam!!
  Ha dolgozok,max 73.000 a fizetésem,az ideális sztem mindenkinek 85.000.-lenne és ez NETTÓ összeg!!!
  Az AM-könyvről meg annyit ,hogy nem sokat ér,mert sok munkáltató nem tartja be a szabályokat!
  Ideje már valamit kitalálni!!Már nagyon unom ezt!!!!
  Ez Magyarország nagy-nagy szégyene!!!!!!!!”
 • 13. dühös 2009. november 26. 10:15
  „Sok ember, ha nem is vallja be, szívesen vásárol a turkálókban. Nagyon elegáns hölgyek is...
  Sajnálatos dolog, hogy sokaknak már csak erre telik, vagy már erre sem.
  De ez nem az ő szégyenük!”
 • 12. tintasbarns 2009. november 26. 09:51
  „Vissza kell adni és venni kell garázst, még az is jobban megéri.”
 • 11. pille 2009. november 26. 09:48
  „A belváros szégyene a sok turkáló,meg kínai gagyi.Győrben például 1 db kínai áruház van a belvárosban,turkáló egy sincs.”
 • 10. joy 2009. november 26. 09:42
  „Drága belvárosi üzletekben nem szoktunk vásárolni.
  Inkább Pesten, valamelyik félreeső márlaboltban, vagy külvárosi plázában.Ott sem olcsók a cuccok, de mégis kevesebbet kell értük fizetni, a minőség pedig garantált.

  A legkeményebb árfölhajtó az albérletbe adott bérleti jog.
  Tudok olyan EUrópai városról, ahol rendelet mondja ki, csak az üzemben tartó bérelhet helyiséget.”
 • 9. makákó 2009. november 26. 09:19
  „Ha a zsákos szemétruhával ki tudja termelni, akkor nagy baj nem lehet!!!
  Én azt várom, hogy mikor lehet már RUHÁT kapni a belvárosban? Nem akarok turkálni, és unom, hogy Pestre kell menni vásárolni, ahol mellesleg minden olcsóbb!”
 • 8. efje 2009. november 26. 09:13
  „Megint a pénzzel van a baj. Rosszabb mint a drog. Tiltsuk be! Legyen cserekereskedelem. Tyúkot cipőre, libát kabátra cserélném. Aki nem termel valamit az vessen magara. Kötni meg a nagymami is tud. ;-)”
 • 7. bespin 2009. november 26. 08:33
  „Ha nem megy a bolt akkor be kell zárni. Legalább letisztul a piac, az autókereskedőknél már elkezdődött.”
 • 6. bespin 2009. november 26. 08:32
  „2. Ennyiért magánszemélytől két, szigetelt pincével rendelkező házat bérelhetnél, ugyanekkora alapterülettel.”
 • 5. spiler 2009. november 26. 08:12
  „bekell zárni..........bérbeadó sem keres,önk.iparüzési adótól esik el,az állam az adót veszti...............sok állami üres épület van az igaz,hogy nem a centrunba frekventált helyen.....ezeket kellene kiadni sok kis bolt egyhelyen...........és igy az állam kereshetne...nem 1-2 tzráelita befektető”
 • 4. .suhym. 2009. november 26. 08:03
  „"Úgysem a valóság szerepel a papírokon.

  Ahogy a tulajdonos bérbeadók papírjain sem. Merthogy ez a másik útja annak, hogy fojtogató havi bérleti díjat kelljen fizetnie a vállalkozónak. A teljes jogú tulajdonosok, akik nem csak bérleti jogot tudhatnak magukénak, látják az elszabadult árakat, és ha valaki kifizeti, bolondok lennének ellenállni a kísértésnek. A szerződésen persze valami nagyon méltányos összeget határoznak meg."

  Csalás hegyén-hátán....ez ma Magyarország!...sajnos:((((

  Elhiszem vagy nem a siránkozók érveit...rám van bízva...ugyebár, aki (saját bevallása szerint is) belemegy abba, hogy aláírjon egy valótlan dolgokat tartalmazó szerződést, R-Go kézjegyével alátámasztva hazudik!..annak miért higgyek el bármit is?”
 • 3. cyt 2009. november 26. 07:56
  „Hja kerem, ahol a szocialista-internacionalista mult utan legfeljebb a vadkapitalista szellemi szintig jutottak el gazdasagi eletunk "elitjei", ott nem is igen lehet mast elkepzelni.”
 • 2. baloghkatica 2009. november 26. 07:55
  „160 m2 szegedi PINCÉT

  310 ezerért bérlünk az IKV-tól...

  ott, ahol nincs frekventált - nagyobb - forgalom...

  Ami van:
  - piszkos utcák,
  - madárszar mindenütt,
  - légcserérlő nélküli belső tér,
  - salétrom, penész, pára,”
 • 1. gróf 2009. november 26. 07:31
  „Ha nem kellene nekik bérleti díjat fizetni, akkor sem lenne semmi olcsóbb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törlesztőrészletek és számlák

Szeged - A hitelek megemelkedett törlesztőrészletei és a kifizetetlen közüzemi számlák miatt tavaly… Tovább olvasom