Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Földért nyugdíj a gazdának

Kedvezményes nyugdíjazási lehetőséggel élhetnek januártól azok az ötvenöt éven felüli gazdálkodók, akik értékesítik vagy elajándékozzák földjüket. A megkérdezett megyei gazdák közül sokan nem választanák ezt a megoldást, mert ragaszkodnak termőföldjükhöz.
A gazdálkodók mindene a föld, így ragaszkodnak hozzá. Illusztráció: Tésik Attila
– A szikáncsi földemet még az apámtól örököltem, akire az ő apja hagyta rá. Semmi pénzért sem válnék meg ettől a szívemhez oly kedves, s a megélhetésemet biztosító családi vagyontól – összegezte röviden Molnár Ferenc vásárhelyi gazdálkodó véleményét a mezőgazdasági termelők jövő évi nyugdíjba vonulási lehetőségéről.

Ugyanis azok a gazdák, akik betöltötték 55. életévüket, tíz éve gazdálkodnak saját birtokukon, s értékesítik vagy elajándékozzák földjüket, januártól kedvezményes nyugdíjat kapnának. Molnár Ferenc hozzátette, hogy az igazi gazda csak akkor válik meg a földjétől, ha annyira megöregszik, hogy kiesik a kapanyél a kezéből. Ameddig bírja, dolgozik rajta, hiszen ebben nőtt fel, s máshoz nem is nagyon ért.
A vásárhelyi férfi véleményét osztja Horváth Sándor is. A mártélyi földjén napraforgót termelő gazda jövőre lesz hatvanesztendős. Ennek ellenére nem szándékozik nyugdíjba vonulni.

– A hagyomány számomra szent. A nagyapám még hetvenévesen is megfogta az eke szarvát, s dolgozott. Én sem gondoltam arra, hogy átadjam valakinek ezt a munkát – fogalmazott Horváth Sándor.
A szegedi Gáspár Lajos Tiszasziget határában műveli másfél hektáros földjét. Eddig nem foglalkozott a nyugdíjba vonulás gondolatával sem.

Ennek egyik oka, hogy nem érzi magát fáradtnak, hiszen még csak ötvenhárom éves. Másrészt pedig unokájának úgy szeretné megmutatni ezt a kis birtokot, hogy az a Gáspár családé van és nem valami idegené.
Ezeket leszámítva az ötletet nem tartja teljesen használhatatlannak. Úgy véli, akadnak majd bőven olyanok, akik élnek ezzel a lehetőséggel. Főleg azok, akiknek nincs családjuk. Hiszen a földet akkor is majd műveli valaki, ha egykori tulajdonosa már nem bírja. Az egykori gazdálkodó pedig élete végéig meg tud élni a nyugdíjból.


Számítások

Az előnyugdíjra pályázni lehet, a szaktárca elsősorban azokra a gazdálkodókra számít, akik legalább háromhektáros vagy hatvan aranykorona értékű termőfölddel rendelkeznek. Ebből egy hektáron vagy húsz aranykorona értékűn termelhetnek továbbra is saját ellátásukra. A többit viszont át-, illetve el kell adniuk. A számítások szerint 2006-tól tíz éven át az átlagos minimálbér – a kormány tervei szerint ez 70 ezer forint – fele és annak kétszerese, vagyis 35 és 140 ezer forint között lesz az előnyugdíj összege. Az unióban ez a támogatási forma nem új keletű, hiszen Franciaországban és Írországban, Portugáliában és egyes német tartományokban már alkalmazzák. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dorozsmán marad a kirakodóvásár

Kiskundorozsmán marad a híres kirakodóvásár – erről tegnap állapodott meg Botka László a… Tovább olvasom