Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Földje is van a dalárdának

Pusztaszer - A dalárdában inkább a férfiak, a nyugdíjasklubban az asszonyok vannak többségben. Mindkettőnek a tagja Rácz István, aki elárulta, az énekesek még földet is művelnek együtt.
A pusztaszeri nyugdíjasklub – mint általában mindenütt – inkább asszonyokat fog össze, jelenleg tízen-tizenöten vannak. Két éve vezetőjük az örökmozgó Rácz István (75). Pista bácsi hat éve lépett be a klubba a feleségével. Most nyári szünetet tart a közösség, de ősztől tavaszig hetente összejönnek az önkormányzattól kapott külön klubhelyiségben.

Baráti társaságból lettek

A dalárda egyik, az interneten elérhető műsorához a faluvezető hozzáfűzte: jó kedélyű társaság gyűlt össze Németh Mihály tanyáján. Úgy gondolták, a sok nótát, népdalt tovább kellene örökíteni, ennek pedig az a módja, ha használják őket. Ezen felbuzdulva előbb egy öt-hat fős csapat ült le, hogy szövegkönyvet készítsen a dalokból. És ahogy munkálkodtak, egyre terebélyesedett a csoport, és akkor kapta a Pusztaszeri Dalárda nevet. A maguk örömére énekelnek, és énekeltetik a hallgatóságukat.
– Beszélgetünk, mindenki hozza a híreket a faluból és messzebbről. Mellette legszívesebben társasjátékozunk, malmozunk, kártyázunk, sakkozunk. Bár a legjobbjainkat elcsábította a nemrég alakult sakkszakosztály. Szétcibálnak bennünket; számítanak ránk a nagycsaládosoknál és a sportkörben is – mondja a klubvezető. Úgy saccolja, a tagság átlagéletkora túl van a hetvenen.

A férfiakat a dalárda szippantotta el a nyugdíjasklubból. A vezetője Kovács Imre. Az énekesek nyáron sem csak pihennek. Sűrű a beosztás, programokra gyakorolnak. Pista bácsi is tag a dalárdában, azt mesélte, 34-en vannak, többségében ők is nyugdíjasok. Hetente próbálnak, magyar nótákat és népdalokat tanulnak meg, ebben egy nyugdíjas énektanárnő, Grósz Sándorné Editke segít nekik. Legutóbb a nyugdíjas Ki mit tud?-on bordalokkal szerepeltek, a nyugdíjasklub asszonyai egészítették ki a csapatot. A döntőben a pusztaszeriek „Pinceszert" képviselték: megénekelték a pincék vonzerejét és az óbor szeretetét. Dalcsokrukkal jó hangulatot és szép eredményeket értek el. Máté Gábor polgármester is végigszurkolta velük a szegedi versenyt.

Csongrádon katonadalokkal szálltak versenybe, és harmadik helyet szereztek. Beszélgetésünkkor a hétvégi aratónapra készültek, majd augusztus 20-án is fellépnek. A programjaikat Czombos Ildikó egyengeti, szervezi.

A dalárda vezetője Kovács Imre. Az énekesek nyáron is gyakorolnak. Balról a 3. Rácz István, a 7. Kovács Imre. Fotó: DM
A dalárda vezetője Kovács Imre. Az énekesek nyáron is gyakorolnak. Balról a 3. Rácz István, a 7. Kovács Imre. Fotó: DM

Érdekességként Rácz Pista bácsi megemlítette, hogy a dalárdának földje is van, egy gazdától kapták művelésre. A 800 négyszögölön rozst és búzát vetettek, az aratónapon „régimódiasan" azt aratják kaszával, marokszedők segítségével. Szent Istvánra pedig abból sütik az új kenyeret. Emellett mindenki a saját földjén, kertjében is dolgozik. Pista bácsi is megállás nélkül tevékenykedik. Azt mondja, bár hat éve „származtak vissza" a faluba a feleségével, a gazdálkodást nem lehet elfelejteni, olyan az, mint a biciklizés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elküldheti dolgozói negyedét T-Home Csongrád megyében

A Magyar Telekom a napokban jelentette be: 1700 embert bocsát el 2016 januárjáig. Elvben a 340 Csongrád megyei dolgozó közül is minden negyediket elküldhetik. Tovább olvasom