Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Földönkívüli afrikaiak földjén

Szeged - Nem hagyhatta ki afrikai útja során Csajbók Éva szegedi belgyógyász, hogy ellátogasson a Mali fővárosától, Bamakótól 750 kilométerre lakó dogon törzshöz, akik mitológiájuk szerint a Szíriusz egyik holdjáról származnak.
Ők ugyanis mitológiájukban azt tartják magukról, hogy a kb. 900-1000 esztendeje a Szíriusz egyik holdjáról érkezett űrhajótörött, illetve az őt követő, a Föld benépesítésére érkező űrlátogatók leszármazottaik. Ez amiatt rendkívül különös, mert a Szíriusznak ezt a holdját csak jóval később, 1960 körül fedezték fel a csillagászok.

A dogonok azt is tudták, hogy a holdjuk 50,1 nap alatt kerüli meg a Szíriuszt, emiatt manapság is ötös számrendszert használnak, és egy hét náluk mindössze öt napból áll. Nagy ünnepüket pedig ötvenévente, vagyis legközelebb 2026-ban ülik.

Csajbók Éva endokrinológus egy golyvában szenvedő dogon asszonnyal látható Fotó: DM/DV
Csajbók Éva endokrinológus egy golyvában szenvedő dogon asszonnyal látható Fotó: DM/DV

A dogon szó – kisfiút jelent – arra utal, hogy amikor a mali őslakók négy törzse különvált, a nagyfőnök ezzel a szóval illetve küldte őket új lakhelyet választani. Akkor költöztek Mali Szudánnal határos sziklaplatójához, annak is a leszakadt peremére, a függőleges falba. Hogyan jártak fel oda negyven-ötven méter magasra? Feketemágiával – vallják ma is. A bőtermő szavanna közben kopár vidékké silányult. A most nagyjából negyvenezer dogon őskori körülmények között él a sziklaplató tövében lévő szegény falvakban. Kovával csiholnak tüzet, és hagymát termesztenek, azt eszik. Megférnek köztük muszlimok, keresztények, sőt olyan fétisiszták, akiknek a szent köveire rá sem szabad pillantani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Videoklipben is szerepelt már a delmagyar.hu szépe

Szeged - Évek óta modellkedik a delmagyar. hu szépségeinek versenyében egyedüliként két díjjal is… Tovább olvasom