Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Földrengés: pánikkeltés Romániában, a Dél-Alföldön nincs veszély

Szeged - Magyarország nem tartozik a komolyabb rengések által veszélyeztetett területek közé, ám keleti szomszédunkra ez már nem annyira érvényes.
Legutóbb Sorin Oprescu Bukarest főpolgármesterének kijelentése váltott ki megdöbbenést. Oprescu szerint legkevesebb félmillió halálos áldozatot szedne egy nagy erejű földrengés. Románia fővárosának elöljárója azt is megjósolta: a pusztító katasztrófa 2010. december végén fog bekövetkezni.

Féltudományos előrejelzések, valószínűség-számítások, jóslatok már évek óta jelennek meg a lehetséges pusztító erejű földrengésről, ám egy valami van, amiben ezek hasonlítanak egymáshoz, vagy éppen egyetértenek: nem titok, hogy Bukarestet fenyegeti a legnagyobb veszély, illetve a régi – 100-150 éves vagy annál is idősebb – épületeket.

Pál-Molnár Elemér egyetemi docens szerint a Dél-Alföld nincs veszélyben. Fotó: Karnok Csaba
Pál-Molnár Elemér egyetemi docens szerint a Dél-Alföld nincs veszélyben.
Fotó: Karnok Csaba

A román sajtó már 15-20 éve ír a bukaresti „piros pöttyös" épületekről, ugyanis nagy piros ponttal jelölik az olyan házakat, amelyek biztosan romba dőlnének egy 7-es Richter-fokozatú vagy erősebb földrengés esetén.

Romániában egy nagy erejű földmozgás gyakorlatilag bármikor bekövetkezhet. Ennek oka, hogy a Kárpát-kanyarulat tövében fekvő Vrancea térsége szeizmikus szempontból rendkívül aktív, ahonnan évente számtalan földrengés indul 80–160 kilométeres mélységekből. A Kárpát-medence területén az V. századig visszamenőleg körülbelül 25 ezer földrengést sikerült meghatározni korabeli feljegyzések, leírások alapján.

GeoRisk-grafika
GeoRisk-grafika

Hazánk nem tartozik a világ jelentősen szeizmikus területei közé, bár a medence külső részein markáns földrengési tevékenység tapasztalható. Magyarországon legutóbb december 14-én, helyi idő szerint 22.29-kor volt kisebb földrengés Miskolcon, melynek magnitúdója 2,9 volt a Richter-skálán. A földrengés által keltett talajmozgást a lakosság is érzékelte, de károkról nem érkezett bejelentés. Kíváncsiak voltunk, hogy a Dél-Alföldre mennyire jellemzők a földmozgások.

– A Dél-Alföldre nem jellemzőek a rengések, hiszen az ilyen földmozgásokhoz olyan techtonikai háttér kell, mint amilyen például a Kárpátokban, Vrancea térségében van. Ilyen ezen a területen nincs – mondja Pál-Molnár Elemér, a Szegedi Tudományegyetem Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékének docense. A tanszékcsoport-vezető hozzátette: Magyarországon évszázadonként egyszer fordul elő Richter-skála szerinti 4-es, 5-ös erősségű rengés.


Földrengések 2010-ben

2010. február 8.: Somogy megyében 2,9-es földmozgást észleltek, amelynek epicentrumát Somogyjád és Várda között határozták meg.
2010. május 25.: A Pest megyei Tápiószele közelében a Richter-skála szerinti 3,1-es erősségű földrengést észleltek.
2010. június 22.: A Komárom-Esztergom megyei Kerékteleki közelében a Richter-skála szerinti 2,4 erősségű földrengést mértek.
2010. augusztus 14.: Borsod-Abaúj-Zemplénben, Emőd, Harsány térségében a Richter-skála szerinti 2,5-es erősségű földrengést észleltek emődi epicentrummal.
2010. december 14.: Miskolcon észleltek kisebb földrengést, amelynek magnitúdója a Richter-skálán 2,9 volt.

Olvasóink írták

  • 3. 6664 2010. december 30. 15:14
    „Tektonika (görög): Földkéreg-szerkezettan. A techtonikát nem tudom, mit jelent.”
  • 2. Ripacsferkó 2010. december 30. 12:43
    „Mi a baj Pistabá? Had tojjanak be picit az oláhok! :-)”
  • 1. Besenyő_Pistabácsi 2010. december 30. 07:53
    „Na megint egy, a pozitív gondolkodás módot erősítendő rémhír! Miért jó az ha az emberek állandó félelemben vannak tartva? Ja, mert köztudott, hogy a félelemben tartott emberek sokkal könnyebben irányíthatóak! Szánalmas :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 éve villamos járt a Kölcsey utcán

Szeged - A múlt században is élénk volt az élet a Kölcsey utcában. A késes üzletében vásárolt Jókai… Tovább olvasom