Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Földtudományokról, kemény kötésben

Szeged - Hiánypótló a 2009-ben induló GeoLitera könyvsorozat. A Szegedi Tudományegyetem hagyományaihoz méltóan a friss eredményeket az itteni geográfusok és geológusok is angol nyelvű hazai és külföldi folyóiratokban publikálják, ám a kutatói teljesítményt összegző, magyar nyelvű szakkönyv eddig hiányzott a piacról.
– Írunk a vulkánokról is, de a természeti eseményt magyarázva például a magmaképződés okait és körülményeit is részletezzük – mutatja legújabb kiadványukat, Harangi Szabolcs „Vulkánok. A Kárpát-Pannon térség tűzhányói" című igényes kötetét a GeoLitera sorozat-szerkesztője, Pál-Molnár Elemér. A „lavórról", vagyis a Kárpát-medencét kitöltő nagy üledékgyűjtő medencéről is olyan érdekességek derülnek ki egy másik könyvükben, mint például az, hogy az Alföld ajzatában 6–7 ezer méter magas hegyek vannak, de 2000 méter mélyen eltemetve, s e vonulatok völgyei legalább 6000 mélyre nyúlnak.

Földtudományokról, kemény kötésben. Fotó: MD/DV
Földtudományokról, kemény kötésben.
Fotó: MD/DV

A széles érdeklődési kört bizonyítja, hogy majd a geomatematikáról, a negyedidőszaki makrobotanikáról, a dinoszauruszokról is írnak, vagy akár a földrajz tanításának korszerű módszereiről is írnak, a földtudományok iránt komolyan érdeklődők számára is új ismeretanyagot adva. Nemcsak tudósokhoz és egyetemistákhoz, hanem laikus érdeklődőkhöz is szólnak. Mindazokhoz, akik le akarják porolni 15–20 éve szerzett tudásukat arra kíváncsian, hol tartanak ma a földtudományok.

Kőfejtőben, terepmunkán gyűjt adatokat, tart előadást a geológus Pál-Molnár Elemér. A GeoLitera sorozat főszerkesztője ideálja a „nagybetűs
Kőfejtőben, terepmunkán gyűjt adatokat, tart előadást a geológus Pál-Molnár Elemér. A GeoLitera sorozat főszerkesztője ideálja a „nagybetűs" KÖNYV.
Fotó: Jacob Gábor

Formanyelvét, megjelenési módját keresgélte eleinte a GeoLitera. Ki kellett találni önmagukat, mert a szegedi universitason nincs egységes szakmai formanyelv a tudományos könyvkiadásban. – A „nagybetűs" KÖNYV, a tartalmában és formájában is korszerű kiadvány az ideálunk – fogalmaz a jobbára önkéntes munka mozgósításával készülő sorozat főszerkesztője. Pál-Molnár Elemér büszke arra, hogy a természettudományi kiadványok között minden jeles könyvesboltban megtalálható már a szegedi GeoLitera.

Ismeretterjesztés

– Luxuskategóriába tartozik manapság a jó szakkönyv – jelenti ki Pál-Molnár Elemér. – A legjobb minőséget jeleníti meg a GeoLitera. A műszaki szerkesztőnek, Jacob Gábornak is köszönhetően szép kivitelben, kemény kötésben jelennek meg azok az eredmények, amelyek alapját a földtudományi szakemberek számára elengedhetetlen terepmunka adja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy napra egészségváros lett Szeged - galériával

Ingyenes szűrővizsgálatokon és egészségügyi szaktanácsadásokon vehettek részt szombaton azok, akik kilátogattak a Széchenyi téren berendezett „Egészségvárosba". Tovább olvasom