Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Fölgallyaz a tyúk

Szeged - Kínában a Krisztus előtti 6. évezredben háziasították, és Európában is tartották már a görög–perzsa háborúk idején – de némelyik fajtája, ha megteheti, most is úgy alszik, mint vadon élő rokona, a fácán. Így nem érik el éjjel a ragadozók.
A házityúk (Gallus gallus domesticus) máskülönben ólba csukva legszívesebben ülőrudakon éjszakázik. Mivel mindegyik a legmagasabb helyet szeretné birtokolni, a tenyésztőknek azt ajánlják, egy szintben helyezzék el az ülőket, különben a tyúkok folyton verekednek a legjobb pozíciókért.

˝Pizsamaosztás˝ a balástyai tanyavilágban. Idáig nem ér föl a róka. Fotó: Schmidt Andrea
˝Pizsamaosztás˝ a balástyai tanyavilágban. Idáig nem ér föl a róka. Fotó: Schmidt Andrea

„Fölgallyaztak a japán tyúkok!" – magyarázta fotóriporter kolléganőnknek a balástyai tanya gazdája, amikor ez a felvétel készült. Mások esküdni mertek volna arra a kép láttán, hogy török tyúknak ismerik ezt az eleven, életrevaló fajtát, amelyik mélyen bebújik a szénakazalba, és ott költi ki a csibéit. A tyúkfajták hivatalos listáján azonban török és japán nem szerepel. Létezik viszont Szultántyúk, Yokohama tyúk, valamint Főnix, amelyről azt írják, hogy Japánban tenyésztették ki, az 1800-as években került Európába, Németországban tovább dolgoztak a fajtával, így született meg a törpe változat. A tyúk nagyon is megmozgatta az állattenyésztők fantáziáját: legalább kétszáz fajta ismert, közülük sokat már nem a húsáért vagy a tojásáért, hanem a szép tolláért tartanak – vagy csak azért, hogy télen se legyen olyan csupasz a fa a tanya körül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repülőtér Kisteleknek, harmadik híd Szegednek

Városközi gyorsvillamosokat, tanyai közösségi közlekedést és még rengeteg álmot tartalmaz a nyilvános Nemzeti Közlekedési Stratégia. Tovább olvasom