Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Fölkészültek az ebolára

Csongrád megye - Megérkeztek az első hallgatók a szegedi egyetemre, akik ebolával fertőzött régiókban töltötték az elmúlt időszakot: egyiküknél sem merült fel kockázati tényező. Az egyetemnek azonban van intézkedési terve arra az esetre, ha fertőzésgyanús esettel találkoznának.
„Vesztésre áll a világ a Nyugat-Afrikát sújtó Ebola-járvány terjedése elleni harcban" – jelentette ki Joanne Liu, az Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet elnöke. Március óta több mint 1500-an haltak már meg a betegségben Nyugat-Afrikában, ráadásul az ebolás esetek majd 40 százalékát az elmúlt 3 hétben fedezték fel, vagyis terjedése gyorsul.

Felbukkanása óta a vírus legalább 50 mutáción ment át, és szakértők szerint minél tovább tart a megfékezése, annál valószínűbb, hogy veszélyes mutációk alakulnak ki.

Bár továbbra is mindenki azt kommunikálja, hogy a gyilkos vírus kevés eséllyel érheti el Európát, néhány hete elkészült az Ebola-intézkedési terv Magyarországon is. A Szegedi Tudományegyetemnek is van – ebben elsősorban a feladatokat szabályozzák beteg vagy gyanús esetek észlelése esetén. Ahogyan Bari Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja fogalmazott: ez egy pontos, precíz terv, amely a szakembereknek ad útmutatást, mi a teendő az érintett régiókból érkezőkkel anélkül, hogy diszkriminálva érezhetnék magukat.

Mint arról korábban beszámoltunk, Szegeden a legnagyobb kockázati tényezőt az ebolával fertőzött területekről érkező egyetemi hallgatók jelentik. Több százan vannak, az első csoport már megérkezett, és meg is vizsgálták őket. Elsőként egy kérdőívet kell kitölteniük azoknak, akik a fertőzött öt ország valamelyikéből jöttek. Ebben többek között olyan kérdések szerepelnek, hogy az elmúlt 21 napban érintkezett-e ebolás beteggel vagy vadállattal, részt vett-e temetésen, kezelték-e kórházban, illetve észlelte-e magán a felsorolt tüneteket, amelyek az ebolára jellemzők. Ha kockázati tényezőt találnak a válaszok alapján, a hallgatót 21 napra járványügyi megfigyelés alá helyezik. Kockázati tényezőt jelent már az is, ha hosszabb ideig egy ebolás beteg egyméteres körzetén belül tartózkodott, vagy ha kezet fogott vele.

Fölkészültek az ebolára. Fotó: Frank Yvette
Fölkészültek az ebolára. Fotó: Frank Yvette

– Ez a kérdőív amerikai protokollt követ, és amellett, hogy nem vet fel etikai problémákat, hatékony előszűrés – mondta el Mester Lajos üzemorvos. Évek óta ő végzi a külföldi hallgatók egészségügyi vizsgálatát, ezért lett ő a felelős Szegeden azért, hogy a protokollt betartsák. – Ha a kérdőív alapján kockázati tényező merülne fel, a hallgató rövid időn belül célzott orvosi vizsgálaton esne át. Eddig azonban nem találkoztunk olyannal, aki érintkezett volna ebolás beteggel. Vélhetően erre a továbbiakban is kevés lesz az esély, hiszen képzett fiatalokról van szó, akik megfelelően tudták otthonukban kezelni ezt a helyzetet.

Ha netalán mégis ebolás beteget azonosítanának Csongrád megyében, a Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály elkülönítőjében ápolnák, amíg az erre kijelölt intézménybe, az Egyesített Szent István és Szent László kórházba, a fővárosba nem szállítják. Addig a járványügyi teendők elsősorban a továbbfertőzés elkerülését szolgálják. Ebben a védőfelszerelés használata és a folyamatos fertőtlenítés a leghangsúlyosabb. Úgy tudjuk, az előírt védőruházat még nem érkezett meg Szegedre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a rendőrök a 100. embercsempészt Csongrád megyében

Két orosz és egy hontalan férfi vitt 13 határsértőt. Tovább olvasom