Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Folt a paprika hírnevén

Sose terem már annyi paprika Szeged környékén, mint tíz évvel ezelőtt. A hírnév megkopott, a nagyüzemi gyártás a kommersz termék felé mozdult el, igazi szegedi paprikát már csak kis feldolgozók kis tételben állítanak elő. A nemesítők pedig a régi dicsőség helyett új irányokat keresnek.
A mérgezettpaprika-per első felvonása különösebb visszhang nélkül zajlott a szegedi bíróságon. Mintha nem is arról a termékről lett volna szó, amely évszázadokon keresztül eltartotta a városban és a környéken élőket, mintha nem is Szeged hírnevén esett volna folt. Mi lehet ennek az oka? – tettük fel a kérdést termelőnek, feldolgozónak.

Új szereplők kellenek

A Szeged határában nemesítéssel foglalkozó Fűszerpaprika Kutató-fejlesztő Kht. tudományos osztályvezetője, Somogyi György szerint új szereplők kellenek a paprikapiacon is. Olyan új fajták, amelyek őrzik a régi szegedi paprika minőségét, jellemzőit, ugyanakkor az eddigi hozamok tízszeresét produkálják. Szerinte csak így lehet versenyezni a déli országokból származó nagy mennyiségű paprikával. A nemesítő két hibridjét, a Délibábot és a Picadort – a dél-franciaországi baszkokkal közös munka eredménye – már termesztik Szeged környékén. A paprika fóliasátor alatt terem májustól októberig, ez idő alatt többször szüretelnek. Molnár Albert pártolja a tudományt, megveszi a magot, kiadja termelőknek, majd a paprikát felvásárolja és feldolgozza. Az őszi paprikafesztiválon az utolsó grammig elfogyott a jövő szegedi paprikája.

A beszélgetésekből kiderült, a szegedi paprika már hosszú évekkel ezelőtt „süllyedni kezdett". A legnagyobb feldolgozót, a Szegedi Paprika Zrt.-t például – amely évtizedekig stabil vállalatként koordinálta a termelőket, s vásárolta fel a paprikájukat – a konkurencia, egy sükösdi kft. vásárolta meg egy évvel ezelőtt. Azóta a cég – vezetője ma a paprikaper elsőrendű vádlottja – Szeged környéki paprikát nem is vesz, a tulajdonos látja el szárítmánnyal. Amit Szegedi Paprika néven a kosarunkba teszünk az üzletben, 60 százalékban spanyol paprikát tartalmaz, s még a szegedi név sem a tájkörzetre és az eredetre utal.
Vastag József röszkei termelő, a szegedi paprika múltjának kutatója azt mondta, évszázados termelési biztonság szakadt meg az elmúlt években. Megrendült a termelők bizalma, s mivel a kis feldolgozók nem kötötték le a kapacitásokat, felhagytak a paprikázással. Ő maga korábban négy hektáron termesztett paprikát, mára egy hektárja maradt, amit csak a fajtafenntartás miatt művel.

Molnár Albert, a röszkei PaprikaMolnár Kft. ügyvezetője szerint a korábbi mennyiség 35-40 százalékára esett vissza a paprikázás a környéken. Cége mindössze 80-100 tonna őrleményt állít elő, ez a Szegedi Paprika Zrt. korábbi éves termelésének a tizede. Vastag József paprikájának egy részét is ő veszi meg. A vezető szerint az olcsó import ártott a legtöbbet a szegedi paprikának, emiatt kell kevesebbért adni a minőségi árut is. Már csak a hozzá hasonló kis üzemek őrzik a régi hírnevet is, amit azért tehetnek meg, mert van kinek eladni a paprikát: halászcsárdák, éttermek, mini húsfeldolgozók a stabil vevők.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A körbetartozás áldozata a szegedi Délépítő

Lapunk értesülése szerint felszámolási eljárást kezdeményeztek a Délépítő ellen, amely kedden… Tovább olvasom