Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Folyamatossá vált a forgalom szolgálatváltás után

Szeged - Öt dolgozó sztrájkol, az ő munkájuk nem nélkülözhetetlen, a reggeli szolgálatváltás után gyakorlatilag minden vasutas dolgozik a Dél-Alföldi régióban. A vonatközlekedés zavartalan - vasárnap este hattól viszont országos sztrájk lesz!
A déli régióban a vasutasok az eddigi jelentések szerint nem tervezik, hogy újra sztrájkba lépnének, így folyamatos vonatközlekedésre lehet számítani.

Az állomásfőnök azonban felhívta a figyelmet, hogy az utasok indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak a vonatközlekedésekről, mert egyrészt a menetrendváltás, másrészt az ország keleti felének sztrájkjai miatt késések, csatlakozáskimaradások előfordulhatnak, de jelenleg Szeged-Budapest és Szeged-Békéscsaba felé zavartalanul, az új menetrendnek megfelelően közlekednek a vonatok.

Hajnalban álltak a vonatok Szegednél

Szegednél álltak a vonatok, a sztrájkot a forgalmi dolgozók, kocsivizsgálók jó része elkezdte: négy vonatot kellett volna elindítani a szegedi Nagyállomásról, de csak egyetlen vonatpótló busz indult el háromnegyed hétkor, és az is csak Kiskundorozsmáig ment.

Este hattól országos sztrájk lesz

Vasárnap este hat órától az egész országra kiterjesztik a vasutassztrájkot - jelentette be vasárnap délelőtt Gaskó István a VDSZSZ Szolidaritás elnöke. A szakszervezet legközelebb hétfőn délután három órakor tárgyal a MÁV-val - tette hozzá Gaskó.

A fővárosból Szatymazig lehetett eljutni vonattal, de a műszakváltás miatt nem lehetett tudni, hogy itt később is lesz-e vonatközlekedés.

Az elégséges szolgáltatásokról nincs megállapodás, de a sztrájk miatt vonat nem maradt a nyílt pályán sehol a Dél-Alföldön. A szegedi Nagyállomáson a várótermeket fűtötték, volt világítás és a MÁVSTART emberei folyamatosan tájékoztatták az utasokat a helyzetről, bár érdeklődő és utas alig volt az állomáson.

A vasutassztrájk három irányban (Szeged-Békéscsaba, Szeged-Budapest, Szeged-Szabadka) összesen 40 vonatot érintett.

Hivatalos tájékoztatást nem kapott a Tisza Volán a vasúttól a sztrájkról, de felkészültek a megnövekedett utaslétszámra. Volt elég busz, így ha szükséges, bármikor mentesítő járatokat tudtak indítani. Erre leginkább Szeged-Budapest és Szeged-Békéscsaba között lehetett számítani. A buszokon elfogadták a vasúti bérleteket és igazolványokat.

A VDSzSz szolidáris a reptéri demonstrálókkal
Szolidáris a Ferihegyi repülőtéren sztrájkolókkal a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) - ezt Gaskó István, a VDSZSZ elnöke jelentette ki vasárnap Csorba Attilával a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) elnökével tartott sajtótájékoztatóján. A két érdekképviselet vezetői vasárnap délután találkoztak egymással. Gaskó István kilátásba helyezte, hogyha a vasúti dolgozóknak sikerülne is megegyezni a MÁV-val, a sztrájkot akkor sem biztos, hogy felfüggesztik. Így állnak ki a Ferihegyi reptéren tiltakozók mellet.

A reptéren ötödik napja tart a sztrájk, a gépek azonban kisebb-nagyobb késésekkel ugyan, de fel tudnak szállni és elindulnak a Ferihegyi Repülőtérről. Vasárnap végül tárgyalóasztalhoz ült a Budapest Airport a sztrájkoló szakszervezetekkel, megegyezés azonban nem született. Az érdekképviselet szerint a cég semmitmondó általánosságokkal válaszolt követeléseikre, így megegyezésre nincs esély. A szakszervezetek egyébként azt szeretnék elérni, hogy ne legyen több elbocsátás és ne szervezzék ki a különféle feladatokat.

A vasutasok vasárnap nulla órától sztrájkolnak. Kelet-Magyarországon kezdték, vasárnap este hat órától azonban országos munkabeszüntetést jelentettek be.

Olvasóink írták

163 hozzászólás
 • 163. Sziti 2008. december 19. 20:20
  „Ahhoz, hogy meg tudjuk ítélni a vasutasoknak igazuk van-e tudnunk kellene valójában mennyi is a bérük. erröl sem a sajtó sem a szakszervezet nem beszél. a 250000ft-ot nem tartom jogosnak mert a vasutat az egész ország lakossága főleg elődeink építették meg.Bíztos vannak ott is alacsony fizetésű dolgozók de nem hiszem, hogy róluk szól ez az egész. Ha ráfizetéses a vasút akkor a vezérek fizetéséből kellene lefaragni. Az biztos, hogy asztrájk jogos,de azért erkölcsi kérdés is mert hatalmas károkat okoz és visszaélnek azzal, hogy ők megtehetik. az ápolók sztrájkját azért jobban elfogadnám. az ő bérük biztos alacsonyabb de ők nem tudják megoldani.”
 • 162. achilleus 2008. december 17. 17:13
  „jq 2008.12.17. 14:11
  "Kedves Németh György!
  A karikatúrákon mióta szabad tiltott önkényuralmi jelképeket használni?"

  Néha elveti a sulykot, persze rajzolhatott volna marhavagont, nyilaskereszttel, de az már a NÉPSZAVA színvonala (bár már azt is súrolta Székhelyi iránti buzgalmában.)”
 • 161. maradando 2008. december 17. 17:03
  „breki123.
  Ez sziven űtött de ,mind igaz.”
 • 160. breki123 2008. december 17. 16:44
  „Az első sztrájkot a Mozdonyvezetők Szakszervezete valósította meg jól szervezette.Akkor még Szegeden az igazgatóságon dolgozott a mostani sztrájk elindítója Gaskó János .Körlevélben ítélte el a sztájkunkat,ők nem csatlakoztak hozzá,de kiharcolt béremelésből ők is kaptak nem utasították vissza.Én mér 9. éve nyugdíjas vagyok.A Cargó eladásából akkor nekem is járna meg minden nyugdíjas vasutasnak,mert abba nagyon sok pénzünk benne van.Akiknek meg követelik a 250000 Ft-ot még azt sem tudták ,mi a vasút,a sínt húzzák a vonat altt vagy a kerék forog!”
 • 159. maradando 2008. december 17. 16:40
  „Kincsecske!
  Lehett,hogy rövid a memoriám de mintha az egészségűgyi dolgozók is folytattak volna sztrájkot. Igaz részlegesen ,de mégis!És akkor nekik volt igazuk,és valószinűleg a vasutasok is egyűtt éreztek velűk.”
 • 158. kincsecske 2008. december 17. 16:21
  „Én is busszal utaztam hétfőn. A kitűnőtől messze állt... De legalább volt mivel utazni.
  Szerintem az átlag utast, (vagyis engem) nem érdekel, hogy miért nem tudok eljutni a munkahelyemre. Egyszerűen bosszant, és felháborít, hogy nem tudok...
  Akármerre járok, mindenki ki van akadva a sztrájk miatt. A buszosokkal veszekednek a tömegnyomor miatt, szidják a MÁV-ot. Még csak 1-2 embertől hallottam, hogy egyetért a dologgal.
  Tegnap elgondolkodtam rajta, hogy ha ideesne az ambulanciára egy vasutas, azt mondanám neki, hogy nem látom el mert kevés a fizetésem, meg abból a pénzből sem kaptam amit a kórház privatizációjából származott. Na akkor biztosan mindenki azt mondaná milyen szívtelen ápolónő vagyok.... De én nem b@sznék ki egyetlen MÁV-ossal sem,(ahogyan ők teszik velem) azért mert nem tudok eljutni a munkahelyemre.
  Sajnálom, hogy nem tudok megértő lenni.”
 • 157. Power 2008. december 17. 16:14
  „catroot! Némely országgyűlési képviselő-polgármestert is el lehetne küldeni, pl. aki három helyről kapja a fizut és megszavazta a 13.havi fizetések elvételét.”
 • 156. maradando 2008. december 17. 15:01
  „A légitársaság sztrájkol,a MÁV folytatja,BKV bejelenti ő is fog csűtörtöktöl.Akkor valami még sincs rendben.Nem? A teherfuvarozás nyereséges mindhárom vállalatnál,csak a személyi szállitás ráfizetéses.Ha minden jogaiért harcoló dolgozót kirugnának, mint ahogyan pár fórumozó szeretné,mi lennénk a 10 millió földönfutók országa.Miért nem hallunk a hirekben arról,hogy a felső tizezer sztrájkra készűl?”
 • 155. szegedix 2008. december 17. 14:30
  „Én hétfőn busszal utaztam, kitűnően. Hajrá Volán! Nekik kell a bevétel, a MÁV-nak nem kell. Felháborító amit a sztrájkolók csinálnak a mi pénzünkön. Talán dolgozni kellene. Túl jól megy a MÁV-nak, hogy ezt megtudják csinálni.”
 • 154. jq 2008. december 17. 14:11
  „Kedves Németh György!

  A karikatúrákon mióta szabad tiltott önkényuralmi jelképeket használni?”
 • 153. catroot 2008. december 17. 11:48
  „ja, akkor ha kutyasz.ros a város, meg kosz van, mondjon le a polgármester?:D amúgy a felsővezetés tényleg mehetne pl kapálni!”
 • 152. Pro.Ego 2008. december 17. 11:13
  „Lehet kicsit módositani kéne a sztrájk törvényt (is).”
 • 151. Power 2008. december 17. 09:03
  „Naponta utaztam a MÁV-al, de támogatom követeléseiket. A nyereséges MÁV Cargo eladásáért, a koszos kocsikért, a rossz menetrendekért, az állóhelyekért, stb. a MÁV vezetőit kell leváltani. Ne hagyják abba a sztrájkot!”
 • 150. trainman 2008. december 17. 08:36
  „A nemzetközi helyzet fokozódik ! Az élet nem habos torta!”
 • 149. catroot 2008. december 17. 00:32
  „Bírom, amikor azzal jönnek, hogy "nem mi tehetünk, arról, hogyha kosz van, igénytelenség, stb. Nos akkor mégis ki az a jó X@#!"+!???? De komolyan, itt senki sem felel semmiért?”
 • 148. solena 2008. december 17. 00:12
  „Gratula a fejeseknek. Komolyan. Lehet, sikerült elintézniük, hogy egyedül töltsem a karácsonyt, mert nem fogok tudni elutazni az ország másik végébe. Ugyanis, a vonatozáson kívül más alternatívát nem tudok elképzelni számomra, részben anyagi (így is kölcsönből utazom), részben egészségügyi okokból (klausztrofóbia és erős hányinger buszon, minden bogyó ellenére, ami szintén plusz költség).

  Ennyit a nyarvogásról.

  Nem tudja valaki valamilyen fejes közvetlen e-mail-címét megadni? Lehetőleg olyat, amit maga szokott elolvasni, nem pedig műkörmös titkárnőci szelektálni? Naaagyon szívesen leordítanám a fejüket a helyéről. Nem tömi elég lóvé a zsebüket, még másokon átgázolva is még többet akarnak? Gerinctelen banda.

  Aki az egészet a balosokra akarja kenni, akkor kenje a jobbra is. Külön adják a lovat az egész alá, közben elfelejtik, hogy mikor ők voltak hatalmon, ugyanolyan gerinctelenek voltak, mint a mostani bagázs. A memória szelektív, és a szépre emlékezik.

  Egyébként, a 10%-os béremelés reális követelés, a negyedmilla egyáltalán nem az. Nincs rá joguk, amelyik jogász ezt mondja, arra az életben nem bíznám a jogi képviseletemet.

  Az utazókon kívül még a vasúti dolgozókat is sajnálom, hogy ennyire megvezették őket a mézesmadzaggal. De, majd megtanulják, hogy a méz mérgezett volt.

  No offense. Csak kissé képen törölt a tény, hogy valszeg meg kell szegnem egy ígéretet, amit azoknak tettem, akiket még szégyenkezés nélkül tudok rokonomnak mondani.”
 • 147. joy 2008. december 16. 22:31
  „Le van sz..a a MÁV, megyünk a Volánnal.”
 • 146. zöld 2008. december 16. 21:29
  „Kedves rózsa2000!

  Nem is csak a jegykezelők és a vezetők sztrájkolnak! És nem is ez a lényeg. Amíg egy cég alig elégséges szolgáltatást tud nyújtani, addig elég érdekes a 10%-os béremelés, és a 250.000Ft, pláne miközben másutt a 2002-es szinten sincsenek lassan a bérek, dupla-tripla munka (elbocsájtások) mellett (közszféra). Hangsúlyozom, nagyon sok minden a vezetők hibája, emiatt sajnálom is a vasutasokat, de az ő követeléseik ettől függetlenül irreálisak.
  Az embeség alatt pedig nem a sztrájkolást/nem sztrájkolást értem, hanem ahogyan általában viselkednek jónéhányan.

  És eszem ágában sincs vasúttal utazni. Így nem. Éppen az a bajom, hogy pénteken jelentették be, hogy másnap sztrájk, amikor én már otthon voltam, megvettem a menettértit, és azt hittem, orvos után kis késéssel be tudok érni dolgozni hétfő reggel. És hogy azóta sincs egy minimális szolgáltatás a legtöbb vonalon. Pedig ha közölnék, hogy naponta 2 járat ekkor és ekkor megy pusztaröcsögére, akkor az sokaknak könnyebbség volna. Az utasoknak, akikből élnek. A vezetőkre nézve pedig ígyis-úgyis nyomásgyakorlás.

  Hangsúlyozom: ha már a társadalom jó része által alaptalannak tartott követelésekkel nehezítik az életünket, akkor illene legalább időben tájékoztatni az utasokat, valamint minimális szolgáltatást fenntartani - és erről is korrekt módon tájékoztatni. Ez azért nem olyan nagy kérés talán...”
 • 145. vadlab 2008. december 16. 20:52
  „Én nem adnák egy vasat sem Nekik!
  Ennyi erővel az országban privatizált cégekből is járna minden állampolgárnak rész!

  A cikkben tetszik a Délmagyar webcime: delagyar.hu <--- Gondolom csak elírás lehet!”
 • 144. abrakapokusz 2008. december 16. 20:49
  „Trainman - Elolvastam minden hozzászólást.
  A 127-128 nem válasz a kérdésemre, hanem egy baromság.
  Mellébeszélés.”
163 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

11 kilogrammos heroinfogás Horgosnál

Horgos - A szerb hatóságok 11 kilogramm heroint foglaltak le a horgosi határátkelőnél - közölte a… Tovább olvasom