Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Folyékony kokain és rekordfogások

Dél-Alföld - Kábítószerből és cigarettából idén Röszkén könyvelhették el a legnagyobb fogást a NAV pénzügyőrei a régióban. Próbáltak behozni a határon a megengedettnél jóval több készpénzt és ókori érméket is. Egy autó ablakmosó tartályából folyékony kokain került elő: ilyen formátumra hazánkban eddig még nem volt példa.
Röszkén 100 millió forint értékű marihuánát, Nagylakon közel 70 ezer darab hamis játékot foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei a napokban.

– A NAV regionális vám- és pénzügyőri főigazgatóságának illetékességi területén idén összesen közel 700 kiló kábítószert és 371 ezer 318 doboz cigarettát foglaltak le. A kábítószer típusa jellemzően marihuána volt. Alkoholterméket 3072 esetben foglaltunk le – tudatta Némedi Varga Éva pénzügyőr őrnagy. A kiemelt főreferens elmondta: a csempészcigi jelentős részére Csongrád megyében akadtak; a pénzügyőrökön itt 251 ezer 808 pakli nem jutott túl. – Az év legjelentősebb cigifogására még januárban került sor: Röszkén jelentkezett belépésre egy szerb férfi tehergépjárműjével, aki az okmányok alapján gumi alkatrészeket szállított – mondta az őrnagy.

A pénzügyőrök a rakomány kipakolásakor a bejelentett termékeken kívül 38 ezer 850 doboz szerb adójegyes elrejtett cigarettát találtak – mondta a sajtófelelős. A legjelentősebb kábítószerfogás is Röszkén történt – szintén januárban. Egy bolgár–macedón kettős állampolgárságú férfi hűtőkamionjából a szigorított ellenőrzés közben a pénzügyőrök a pótkocsi dupla tetejében 319 darab zsugorfóliába tekert csomagban 353 kiló marihuánagyanús anyagot találtak. A több mint 700 millió forint piaci értékű kábítószert és az átalakított járművet lefoglalták. Alkoholban Baja járt az élen: augusztusban egy bajai telephely jövedéki ellenőrzésekor több száz liter jogosulatlanul előállított alkoholtermék, és egy illegálisan működő desztilláló berendezés került elő.

– Márciusban Röszkén jelentkezett belépésre egy bolgár férfi, autója első lökhárítójának gyárilag kialakított üregéből 650 darab Krisztus előtti időkből származó görög, macedón, római, továbbá császár kori, illetve bizánci pénzérmék és tárgyak kerültek elő. Eszmei értékük több millió forint volt – mondta Némedi Varga Éva.

Egybőröndnyi készpénznek is a Dél-Alföld lett a végállomása. Augusztusban egy lengyel férfi akart Kelebiánál belépni országunkba egy nemzetközi gyorsvonat utasaként. Csomagjainak szúrópróbaszerű vizsgálatakor az egyik bőröndből különböző pénznemekben 147 ezer 492 euró összegben, napi árfolyamon átszámítva közel 41 millió forint készpénz került elő, amelyről nem tájékoztatta a hatóságot. Bejelentés nélkül az EU-ba való belépéskor, illetve kilépéskor egy utas csak 10 ezer euró készpénzt tarthat magánál. A legmegdöbbentőbb eset augusztusban történt Röszkén: egy 31 éves szlovák nő autójának átalakított ablakmosó tartályában 3 liter folyékony kokaint találtak. A pénzügyőröket az anyag halmazállapota és rejtekhelye is meglepte: Magyarországon eddig még soha, de Európában is csak igen ritkán fordult elő, hogy a kokaint valaki folyékonnyá alakítsa át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz sajtóközleménye

Tovább olvasom