Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Folyószámlahitel nélkül megállhat az élet a kistelepüléseken

Csongrád megye - Megáll az élet januárban a legtöbb településen, ha nem módosítja a parlament azt a törvényt, amely megtiltja az önkormányzatoknak a folyószámlahitel felvételét.
Az új önkormányzati törvény szerint januártól nem vehetnek fel az önkormányzatok folyószámlahitelt. A mostani rövid lejáratú adósságukat pedig év végéig vissza kell fizetniük a pénzintézeteknek. Ez azért okoz óriási problémát a települések zömének, mert a helyi adókból és az állami normatívából származó bevételeik nem havi rendszerességgel, hanem több nagyobb részletben folynak be. A működésükhöz szükséges költségeket, rezsit és béreket viszont rendszeresen fizetniük kell, különben nem képesek működni. Ezért többek között a Magyar Önkormányzatok Szövetsége Gémesi György, Gödöllő első emberének vezetésével és a Megyei Jogú Városok Szövetsége Kósa Lajos debreceni polgármester elnökletével a napokban vészjelzést adott le a sajtóban.

Hangsúlyozták: változtatni kell a törvényen, még mielőtt megállna a településeken az élet. Gémesi György lapunknak úgy fogalmazott: a rendszer annyira ki van már véreztetve, tartaléka nincsen, hogy nem tudja már fedezni a kiadásait. Ennek ellenére megszavazta a Fidesz–KDNP-frakció ezt a rossz törvényt, holott több mint 100 önkormányzati ember ül a testületben. A bizonytalanságot eredendően az okozza, hogy jövőre nem tudni, mennyi pénzből gazdálkodnak a települések, erre pedig egy épeszű bank sem ad hitelt.

– Az intézkedés veszélyezteti a működést és a fejlesztéseket. Már lecsökkentette a bank a folyószámlahitel-keretünket korábbi 15 millióról 8 millió forintra – mondta Dobó István. A mintegy 870 lelkes Öttömös polgármestere hozzátette: több pályázaton azért nem indulhat a falu, mert nincs tartaléka. Egy pályázatot ugyanis nem elég megnyerni, meg is kell finanszírozni, az áfáját be kell fizetni.

Folyószámlahitel élteti a 4500 lakosú Ásotthalmot is, nélküle meghal a település – tájékoztatott Petró Ferenc polgármester. A községnek 60 milliós hitelkerete van, havi szinten 40-50 milliót használ fel, enélkül fizetésképtelen lenne. Ha nem engedik görgetni a hitelt, február-márciusban rengeteg település csődöt jelent. Nincs tartalékuk, készpénzből nem tudnak vásárolni, megáll az élet. Ha az idén vissza kell fizetni az összes település folyószámlahitelét, akkor csak állami támogatásban reménykedhetnek, de az államkasszában összesen nincs annyi pénz, ami az összes adósságot fedezi.

Osztja a kistelepülési vezetők nézetét a 17 ezres várost vezető Kőrösi Tibor. Csongrád első embere azt mondta: eddig 400 millió forint volt a mozgásterük, ezt önerőből letornázták 350 millióra. Visszafizetni jövőre sem tudnának ennyit, hiszen az összes adóbevételük 600 millió forint. Az idei törlesztést egyenesen fikciónak nevezte. Hozzátette: aki erre ad a városnak 350 millió forintot, azt aranyba önti, és lovas szobrot kap.

Szeged hosszú lejáratú hitelre vált
– Nem új hitelt veszünk fel, Szeged a 9 milliárd forintos rövid lejáratú hitelállományát váltjuk át hosszú lejáratúra – szögezte le Botka László polgármester. – Ebből 5 milliárd forint még 2002 előtti, Bartha László vezetése alatt növekedett 2008-ig, 2008 volt az első év, hogy nem volt működési hiányunk. Azóta nem nőtt a hitelállomány, a meglévőt görgette a város évről évre. Év végén vissza kellene fizetni, vagy át kell váltani hosszú lejáratú hitelre, amivel az a probléma, hogy akkor már nemcsak a kamatokat kell fizetni, hanem a tőkét is törleszteni kell. A város közbeszerzést írt ki, jelentkezett is bank, és miután az Állami Számvevőszék megállapította tavaly decemberben, hogy a város költségvetése egyensúlyban van, még a mostani helyzetben, a betarthatatlan törvények ellenére is optimista vagyok, hogy Szeged továbbra is jó ügyfél a pénzintézetek számára. Jövőre az átváltás miatt 1 milliárddal nő az adósságszolgálat, mert el kell kezdenünk törleszteni a tőkét is. Ezt soha egy város sem törlesztette.

Olvasóink írták

  • 1. szentmiki 2012. október 01. 14:46
    „nem kell hitel, a mi kis faluszerűségünk adósságállománya meghaladja Szentes városáét, értelmetlenül, (az ellenőrök meg a rendőrség pedig nézi tétlenül...); ez úgy iderímelt...:)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki akarta rabolni az Etelka sori benzinkutat - elfogták

Azonosította és elfogta a rendőrség azt a férfit, aki 2012. szeptember 26-án ki akart rabolni egy benzinkutat Szegeden az Etelka soron. Tovább olvasom