Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Folytatásra vár a panelprogram

Szeged - Kifut az önkormányzat az időből, nem tud hitelt felvenni, hogy segítsen a panelprogramosoknak, ha a kormány nem dönt őszig. Szegeden 22 lakótömb pályázatának a sorsa bizonytalan.
Kifut az önkormányzat az időből, nem tud hitelt felvenni, hogy segítsen a panelprogramosoknak, ha a kormány nem dönt őszig. Szegeden 22 lakótömb pályázatának a sorsa bizonytalan. Olyan közösségeké, amelyek még 2009-ben adták be a kérelmüket az önkormányzati és az állami támogatásra. Megírtuk: a panelprogram 10 éve indult és 8 éven át működött. Utoljára három éve írták ki a 35–40 éves lepusztult téglablokkos és panelházak korszerűsítésére.

A kormányváltáskor megtorpant a panelprogram. Amint korábban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium lapunknak nyilatkozta, az előző kormány túlvállalta magát, de ha lesz forrás, segítséget kapnak a három éve várakozó lakóközösségek. A polgármesteri hivatal adatai szerint hozzávetőleg 1,7 milliárd forint értékű szegedi pályázat vár döntésre. Ebből több mint 708 millió a lakók önereje, 260 millió a város támogatása és több mint 737 millió lenne az állami dotáció. Az önkormányzat az eddigiekhez hasonlóan ezeknek a házaknak a támogatását is kedvezményes hitelből fedezné. A hitelkeret azonban csak 2013 júliusáig áll rendelkezésre. Utána – az új stabilitási törvény értelmében – a város akkor vehet fel újabb hitelt, ha a kormány engedélyezi.

Április elején hivatalos levélben érdeklődött a polgármesteri hivatal fejlesztési irodája a pályázatokat koordináló Energia Központ Nonprofit Kft-nél, hogy várható-e idén döntés. Választ nem kaptak, márpedig ha csak jövőre derül ki, hogy melyik ház kap támogatást, a kivitelezői tenderrel és a kivitelezéssel nem készülnek el nyárra. Ezért a szakiroda nyilatkozatot kért az érintett lakóközösségektől, hogy fenntartják-e a pályázatukat. A legrosszabb forgatókönyv az, hogy állami támogatás nélkül, a város segítségével kell lebonyolítani a felújítást. Arról a közgyűlés dönthet, hogy a 2009-es ígéretnek megfelelően a város csak a saját vagy az állam részét is állja. Az iroda információja szerint a lakóközösségek szinte mind úgy döntöttek, hogy fenntartják a pályázatukat, egy házból nem érkezett még válasz, ott a lakók új közös képviselőt választottak. A házak határozatáról, a hitellehetőségekről és a támogatási variációkról a fejlesztési iroda tájékoztatja a szeptemberi közgyűlést.

Olvasóink írták

 • 12. jozko 2012. augusztus 11. 21:36
  „klj-54 korrektül nyilatkozott.

  Ettől függetlenül igaza lehet azoknak, akik állítják:
  náluk jól sikerült a panelprogram.
  Örüljenek neki!

  Az utóbbi időkben viszont elszaporodtak a támogatások "kiérdemléséhez" feltételül szabott követelmények /természetesen az energiamegtakarítás hatékonyságának fokozása érdekében.../.
  A pályázatba be kellett kalkulálni a LED- lámpás lépcsőház világításokat, a rádió-telemetrikus , távleolvasású vízmérő órákat, a lapostetőre szerelt használati melegvíz "készítő" napkollektorokat, ésatöbbi...

  Így minima kalkula egy kb 70 négyzetméternyi lakást terhelő energiamegtakarítási program -a bizonytalan kimenetelű támogatásokon felül - mintegy egymillió hatszázezer forinttal terhelte volna
  a tulajdonos pénztárcáját.
  Fizetendő egy összegben a munkálatok megkezdése előtt- vagy hitelt lehet rá felvenni - ha a bank hitelképesnek találta a tulajdonost!
  A pályázati szinten már beindított programok dőltek be így, mert a tulajdonosok egy részéről menet közben kiderült, hogy mire a hitelfelvételre kerülne a sor, a tulajdonán már annyi a teher,
  hogy a bank nem folyósít hitelt...
  A lakó/tulajdonos/ közösség bukta a pályázati pénzt, mert nem vette a nyakába a
  fizetésképtelen tulajdonostárs terheit!
  Mondjuk a közös képviselő sem volt a helyzet / a hivatala.../ magaslatán, de kuszálódnak itt az érdekek!

  A hoppon maradt lakástulajdonosok nagy része 400-600 ezer Ft-ból /zsebből vagy hitelből/ elvégeztette a nyílászárók cseréjét /panelszigetelés nélkül, de mintegy harmada áron!/ .
  A nyílászárók cseréjével és a körülöttük lévő tömítetlenségek /hőhidak/ megszüntetésével a lakások szigeteltsége így is megközelíti!! a panelt is szigetelt lakások megtakarítását!
  Persze nincs LED világítás a lépcsőházban, nincs rádió-leolvasású vízmérő és jó kis veszekedésre okot adó vízmelegítő kollektor a tetőn...
  És nincs lakásonként 300-400 ezer Ft leosztható pénz /mire is?/.

  Csodálom, hogy nincsenek hatalmas perek ez ügyben.
  Gondolom, annak is megvan az oka.”
 • 11. macs 2012. augusztus 09. 16:38
  „10. Bandi78,
  miért mondja, miért mondja? Talán könnyebb lelkének.
  Nálunk is minden jól sikerült. Összeszedtem a fűtésszámlákat 2009. júliusa óta, és minden árváltozás ellenére statisztikai hibahatáron belül van a változás.
  Ezért nem értem, hogy fizetnek sokan olyan horribilis összegeket, amiről itt beszélnek.”
 • 10. Bandi78 2012. augusztus 09. 15:41
  „9. klj-54 2012.08.08. 19:10
  "Kedves barátom, én ugyan valóban nem értek hozzá!"

  Akkor miért mondod hogy rossz?
  2006-ban lett becsomagolva a ház, és azóta nem emelkedett a fűtés díja. Vagy esetleg a szetáv elfelejtett nálunk emelni? Penész sehol nincs, az ablakok pontosan úgy zárnak, mint amikor beépítették, és ha be van csukva akkor nem süvít a szél, mint a régi forgó faablaknál. Nekem ez megfelel.
  Nem azt mondtam, hogy rosszul vezetsz, csak azt, hogyha ha annyit értessz hozzá, mint az épületgépészethez, és a homlokzatszigeteléshez akkor ne vezess. Néha olvass szakkönyveket is, azokban kevesebb a ferdítés, mint a médiában.”
 • 9. klj-54 2012. augusztus 08. 19:10
  „@Bandi78 :
  Kedves barátom, én ugyan valóban nem értek hozzá!
  De amiket olvasok naponta:
  http://www.168ora.hu/
  http://hvg.hu/
  http://www.piacesprofit.hu/
  http://penzcentrum.hu/
  http://www.mernokbazis.hu/
  Tehát én az általuk leírtak alapján írok ilyenről.
  Ugye nem baj ha egyesek nem kocsmába járnak szabad idejükben, hanem próbálnak művelődni, olvasni és a világ dolgaival foglalkozni?

  Mivel nem volt balesetem nyugodtan állíthatom nagyképűség nélkül, hogy biztosan jobb busz (Kiváló dolgozó!) és kamionsofőr voltam mint amilyen munkaerő te vagy jelen melódban!”
 • 8. SP 2012. augusztus 08. 18:29
  „Műszaki tartalmát is,
  beépítendő agyagokat, technológiákat is újra kellene gondolni a programban, ami jelenleg nem a legjobb:

  5-10 cm szigetelés
  nem jelentős energia megtakarítást jelent a népgazdaságnak sem, a prolinak sem.
  Technológia hiányossága miatt a szigetelő felület élettartama is sokkal kevesebb, mint az eredeti felületé.

  Megtörténik,
  hogy megtakarított hőt az utcára engedik, mert nem "szabályozható vissza" az épületbe betáplált hő mennyiségé.

  Ha nemzetgazdasági érdek,
  stratégia a megtakarítás, a légszennyezési kvóta, akkor alanyi jogon,
  ellenszolgáltatás nélkül kellene megvalósítani, befizetések differenciálása nélkül a programot, ami sajnos sok visszaélésre, ügyeskedők zsebének megtömésére adott eddig lehetőséget.

  Központilag listás
  kivitelezőkkel biztosítani kellene a jó minőséget, a teljes garanciát alacsony árakat.

  Rossz munka, minőség,
  a vállalkozó meg sehol, ha baj van a jellemző. A panelprolinak legyen védelme, panaszainak orvoslása.

  Zöld bankok
  megvalósulása megtörtént-e?”
 • 7. Kazikázmér 2012. augusztus 08. 16:51
  „1. klj-54 2012.08.08. 08:49
  Egyet értek veled! A lenyúlásokról nem is beszélve.! Nem hinném, hogy a régi módon érdemes lenne újrakezdeni a programot!”
 • 6. Igrek 2012. augusztus 08. 12:38
  „2009-ben egy konkrét széndioxid kvóta értékesítés terhére lett kiírva az a pályázat, ebből maradt vissza Szegeden még a 22 sikeresnek minősített is. Így jó lenne már lezárni ezek ügyét is, mivel addig az érintettek nem tudják, hogy ingatlanuknál milyen felújításokat tervezzenek.
  A meglévő lakásállomány minőségi felújítása mindenképp célszerű lenne, munkát adna a megrendeléshiánnyal küzdő építőiparnak is, és az eddigi tapasztalatok döntően kedvezőek.”
 • 5. macs 2012. augusztus 08. 12:34
  „Érdekes, hogy azokban a házakban, ahol úgy gondolták lakók és a közösképviselő, hogy azért a több százezer forintért, amit önerőként ki kell fizetni minőségi munkát akarnak kapni, ott rendben mentek a dolgok. Miért, tudja valaki?”
 • 4. Bandi78 2012. augusztus 08. 11:43
  „Tisztelt klj-54. Szerintem maradj meg kamionosnak (bár ha ahhoz is ennyire értessz, akkor inkább ne).
  Attól, hogy neked nem jó a panelprogram, attól még lehet másnak jó. Nálunk pl. jól sikerült.”
 • 3. roxper 2012. augusztus 08. 11:41
  „Tavaly óta már csak családi házára lehet milliókat felvenni, országos szinten 2000 házról beszélünk, ami lótúró, elkel a haverok között!”
 • 2. vélemény 2012. augusztus 08. 10:10
  „"Az önkormányzat az eddigiekhez hasonlóan ezeknek a házaknak a támogatását is hitelből fedezné."
  "Arról a közgyűlés dönthet, hogy a város csak a saját vagy az állam részét is állja."
  Nincs még eléggé eladósodva Szeged és a lakossága? :(”
 • 1. klj-54 2012. augusztus 08. 08:49
  „A jelenlegi módon összelapátolt panelprogramra nincs érdemben szükség.
  Szakemberek tudják, hogy hány sebből vérzik az egész.
  Egy lépcsőház önerőből összefogva ugyanazt feléért meg tudja csinálni, mint az államilag támogatottal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Strandok éjszakája Csongrád megyében is

Csongrád megye - Harmadik alkalommal szervezi meg a Strandok éjszakáját pénteken a Magyar… Tovább olvasom