Délmagyar logó

2015. 10. 10. szombat - Gedeon 10°C | 18°C

Folytatódtak az utcai tüntetések Szegeden

Villámcsődülettel, utcai menettel, fórummal és előadásokkal tüntettek a felsőoktatásért szegedi szervezetek. Kövesse a demonstrációt élőben.

20.03
Információnk szerint B Nagy László kormánymegbízott szerdán veszi át az oktatók petícióját. Közben a fórum filmvetítéssel fejeződik be. Magyarország gazdasága a téma, Katona Tamás tart előadást, a statisztika tanszék vezetője. Ezután majd a Blokád című horvát dokumentumfilmmel fejeződik be az este. 

20.00
Mindössze 20-an maradtak a fórumon. Vita a bázisdemokrácia fogalmáról. Egy kis esti kommunikációelmélet. Itt van Kozma József is, az MSZP helyi elnöke, de nem szólal fel. Nem küldte haza senki. 

19.45
Akciócsoportokat hoznak létre a megjelentek, minden területre megfelelő szakemberrel. Lesz például propaganda, jog és sejt-kormányzó csoport is. 20-30 ember kellene, hogy tanár vagy diák, az mindegy - mondják a szervezők. "Legfontosabb a platform." 

Szegeden is folytatódtak a diákmegmozdulások. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

19.40

Szeged egyharmada abból él, hogy albérletet ad ki az egyetemistáknak, ha eltűnnek a hallgatók, mi lesz? - teszi fel a kérdést Vasárus Gábor, az egyik szervező. 

19.35
A szegediek kapcsolatba léptek a pesti HaHá-val. Ott sokkal nagyobbak a megmozdulások, foglaltak termet is. Szirmai Éva a hallgatói önkormányzatot hiányolja.

19.30.
Még tart a fórum, de egyre többen mennek haza. „Feladatunk az lenne, hogy minél több embert el tudjunk hozni" – mondja az egyik szervező. Szóba kerül egy horvát dokumentumfilm is, amit lehet, hogy megnéznek.

18.45
Egyetlen európai országban kötik röghöz a hallgatókat Magyarországon kívül, ez pedig Fehéroroszország – mondta egy felszólaló hallgató. A legtöbb kritika egyébként egész nap a hallgatói szerződést éri. „Érdekes kitétel, hogy a hitéleti oktatásban részvevőknek semmilyen szerződést sem kell aláírnia", hívta fel a figyelmet a tanuló.

Szegeden is folytatódtak a diákmegmozdulások. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)


18.30
Vége az órának, elkezdődött a fórum. Pontosabban a beszélgetés, ahogy a szervezők fogalmaztak. Úgy saccoljuk, 100-an maradtak. A hat pontról beszélgetnek és arról, hogy a kisvállalkozók az egyetemistákból élnek. „Szeged 100 ezres város, amihez hozzácsapódik még 70 ezer", fogalmazott egy felszólaló.

18.10
A hallgatókat egyelőre nem engedik be abba a terembe, ahol Medgyesi Konstantin Válságkommunikáció címmel tart előadást. Itt szeretnének ugyanis fórumot tartani a tiltakozók, de nem mehetnek be, s így jelenleg a folyosón várakoznak.

17.40
Időközben 250-re növekedett a demonstrálók száma, a tömeg hangosbeszélővel felszerelkezve vonul a BTK-ra.

Szegeden is folytatódtak a diákmegmozdulások. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

17.12
Szirmai Éva,  az Oktatói Hálózat egyik tagja petíciót adott át Solymos László alpolgármesternek. Ebben felhívják az országgyűlési képviselők és a városvezetők figyelmét arra,  hogy ha bukik az egyetem, akkor veszik a város is. Hangsúlyozták, hogy az önkormányzat egyszer már igent mondott a hallgatók követeléseire, amikor decemberben elfogadták azokat a közgyűlésen. Solymos László támogatásáról biztosította  a megjelent szervezeteket. Helyszíni tudósítónk szerint a mintegy 150 fős megmozdulást négy rendőr biztosítja.

16.40
Az Oktatói Hálózat néhány tagja petíciót szeretett volna átadni a megyei kormányhivatal épületében, de nem találtak illetékest, aki átvehette volna, így a portán hagyták a levelet.

16.12
Körülbelül 50-en gyűltek össze a „Jössz egy körre?" című villámcsődületre. Mindenki kapott egy lufit, amit felfújhatott és ráírhatta követeléseit a felsőoktatás jövőjével, kapcsolatban. Ezt számos diák hangosan felolvasta, és kidurrantotta léggömböt. A legtöbben a hallgatói szerződés – lánykori nevén röghözkötés – ellen emelték fel a hangjukat.

A megmozdulás a program szerint 17 órakor folytatódik a Széchenyi téren

Szegeden is folytatódtak a diákmegmozdulások. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

16.02.
A Lófaránál gyülekeztek a MiértHallgatók, az Oktatói Hálózat, a Hallgatói Hálózat, a Középiskolai Hálózat és a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének szegedi tagjai hétfő délután. Diákok, hallgatók, sőt szülők is csatlakoztak a demonstrációhoz. Közleményük szerint december óta nem történt érdembeli előrelépés a felsőoktatás szakmai reformjával kapcsolatban. Tartanak ma hasonló megmozdulásokat országszerte, az ELTE-n már délelőtt termet foglaltak.

Korábban írtuk:

Február 11-én a szegedi demonstrálók is csatlakoznak az országosan folytatódó hallgatói tiltakozásokhoz: a szegedi Oktatói Hálózat, a MiértHallgatók csoportja, a Középiskolai Hálózat (KIHA) valamint a Hallgatói Hálózat helyi szervezete az alábbi közleményben olvasható programokkal készül hétfő délután:

Folytatódnak a tiltakozások - Lejárt az ultimátum!

A finanszírozás és a “kapacitásszámok" kérdéseire nem született válasz, egyre távolabb kerül a felsőoktatás a szakmai reformtól, ráadásul a friss hírek szerint alaptörvénybe foglalják a röghöz kötést és az egyetemi autonómia semmibe vételét. Továbbra is veszélyben vannak az egyetemek, általuk pedig az egyetemi városok, így folytatódnak az országos tiltakozások. Szegeden február 11-én utcára vonul az Oktatói Hálózat helyi tagsága, a MiértHallgatók csoportja és a Hallgatói Hálózat sejtje is.

Szeged is csatlakozik a február 11-én folytatódó hallgatói tiltakozásokhoz, hiszen december óta nem történt érdembeli előrelépés a felsőoktatás szakmai reformjával kapcsolatban. Az év végi tiltakozások során megfogalmazott hat pont nem teljesült: az ígéretekkel ellentétben a forráskivonások kompenzálására nem született megoldás, a kapacitásszámoknak keresztelt keretszámok körül azóta is óriási a bizonytalanság. A problémák bizonyos területeken pedig súlyosbodtak: a friss hírek szerint alaptörvénybe foglalnák az Európai Uniós alapelvekkel ütköző hallgatói szerződést, valamint az egyetem önrendelkezését, azaz az egyetemi autonómiát súlyosan sértő intézkedéseket.

Továbbá a szakmai reformok sem teljesültek, mivel a döntési mechanizmusokba a valóban hozzáértők és érintettek nem kerültek bele, tapasztalataikat és javaslataikat a mai napig nem vették figyelembe.

Ezért a Szegedi Tudományegyetem Oktatói Hálózata, a szegedi MiértHallgatók csoportja, a Középiskolai Hálózat (KIHA) szegedi tagjai valamint a Hallgatói Hálózat helyi sejtje további megmozdulásokat szervez.

Február 11-én az országos demonstrációkhoz csatlakozva több rendezvényt tartanak ezek a szervezetek a felsőoktatás védelmében, amelyre az egyetemi polgárok, középiskolás diákok és szüleik mellett egész Szeged lakosságára is számítanak, hiszen az SZTE és Szeged sorsa közös: az intézmény a város legnagyobb munkáltatójaként, kulturális és tudományos központjaként, valamint a helyi szolgáltatási szektor motorjaként továbbra is nehéz helyzetben van.


A hétfői tiltakozások részletes “Menet"-rendje:

16:00 A MiértHallgatók délután 4 órakor flshmobot szerveznek “Jössz egy körre?" címmel, ahol “Egyetemes pályára" szeretnék állítani a résztvevőket, akik a jogi kar előtt a Lófaránál gyülekeznek.
Facebook-esemény itt!

16:30 “Egyetemes menetre" hívja a várost az Oktatói Hálózat, a Hallgatói Hálózat, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének szegedi csoportja és a MiértHallgatók. A program keretében 17 órakor az Oktatói Hálózat petíciót ad át a polgármester képviselőjének, majd 17:30-kor elindul a menet a Széchenyi térről a bölcsészkarra.

(Az “Egyetemes menet" útvonala: Széchenyi tér – Kárász utca – Kölcsey utca – Tisza Lajos körút – Petőfi Sándor sugárút)
Facebook-esemény itt!

18:30 A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán (SZTE BTK), a VII. teremben fórumot tart a Hallgatói Hálózat szegedi sejtje a MiértHallgatókkal és az Oktatói Hálózattal közösen, ahol a felsőoktatás helyzete áll majd a középpontban – a középiskolások problémáira is kitérve. A fórum után előadások lesznek a hatalom, az oktatás és a diákmozgalmak témakörében. Az előadások után filmvetítést is tartanak.
Facebook-esemény itt!
123456789... következő >> végére >>> 270 hozzászólás
Moderálásra küldöm 270. tucat 2013.02.14. 23:20

269. macs
Igen, Macs, sajnos így van, kell az aranypapír a csomagoláshoz, de a valódi érdekek más irányba hajtják odalent, és főként odafent a folyamatokat. Módfelett hamis játszma ez, amely nem is ma, nem is három, még csak nem is huszonnégy éve kezdődött, hanem valamikor az ősrobbanással indult el a végtelennek látszó útjára, amikor is megteremtődött az, amit ma téridőnek, s benne anyagnak érzékelünk, mi magunk képviselve ennek az izgalmasan veszélyes csodának az öntudatra ébredését, amely nagyon érdekes és efféle kisülésekkel is együtt járó fejleménye ennek a fene nagy, szakadatlan hígulással és energiavesztéssel járó entrópiának...
De kisebb léptékű, néhány éves kitekintésben is látható már, hogy mire megy ki a játék, például a Vojnyik asszony képviselte vasszigor a társadalombiztosításban, és hát, a követői is hasonlóképpen kezdték számolni a lóvét, rádöbbenve, hogy az, bizony nem lesz elég, legalábbis nem mindenkinek, illetve úgy is mondhatnánk: járni jár, de nem jut. :D Szóval,… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 269. macs 2013.02.14. 12:02

268. tucat,
nem tudom visszanézel-e, tehát csak egy rövid kiegészítés. :-)
Ezt a szolidaritást lassan szitokszóvá tevő hozzáállást számomra az teszi különösen elkeserítővé, hogy mindez egy olyan országban történik, ahol legfontosabb célként a polgárság megerősítését és a keresztény értékrendet megerősítését tűzték ki.

Moderálásra küldöm 268. tucat 2013.02.13. 20:45

267. macs
Igen, ismerem a tandíjszerű valami előtörténetét, és a szimbolikus költségtérítését is.
A leginkább azzal értek egyet, amit a végén mondtál: a gazdasági megoldásról és a preferencialistáról. Az utóbbi része lehetne az a félelmetes, bizalmon alapuló szolidaritás is, amelyet ma egyszerűen a "gyengék és a gyávák" fényűzésének tartanak. Pedig a helyzet éppen ennek a fordítottja: az erősek és bátrak alapértékéről és erényéről van szó, akik viszont éppen az ínséges időkben nagyon megfogyatkoznak, és el is tűnnek a porondról. Érthetetlen, hogy nálunk sem láthatók, pedig nálunk nincs ínség, mi éppen elrugaszkodunk... ;)

Aludj jól! :)

Moderálásra küldöm 267. macs 2013.02.13. 19:52

264. tucat,
a tandíjat azért kérdeztem, mert a barátosnémmal 1998-ban, a választások előtt, jól összekaptunk, mert szerinte az akkor ellenzékben lévő párt azt ígérte, meg fogja szüntetni a tandíjat, és, ha ők győznek, akkor nekik nem kell fizetni a gyerek után. Hiába mondtam, ők nem tandíjat fizetnek, ők költségtérítést, ami nem tandíj. Mondanom se kell, fizetniük kellett továbbra is. A tandíj, ami havi - emlékeim szerint - 2 000 forint volt, vagyis 1 tanév alatt 20 000 forint, tényleg megszűnt.
Szerintem a társadalom problémáit a gazdaság oldaláról kéne megoldani, de az se egyszerű. :-(
A jelenlegi helyzetben szerintem sokat jelentene, ha lenne egy preferencia lista, amin bizonyos tételek a jelenlegi első helyekről a lista végére sorolódnának át, ha a döntéseket hatástanulmányok előznék meg.
Most mennem kell. :-)

Moderálásra küldöm 266. GaborV 2013.02.13. 18:59

+1 Arra gondolt valaki, hogy a hallgatói szerződés mennyire jó a határon túli Magyaroknak, hogy őket mennyire diszkriminálja?
+2 "Büfészak" > A BME-től is elvontak. Az építőmérnök mióta büfészak?

Azért ahhoz elég vaknak kell lenni, hogy valaki ne lássa, hogy ez sima pénzbehajtó hadjárat, pont mint az mszp 2007-es egészségügyi vagdalkozása.

Moderálásra küldöm 265. GaborV 2013.02.13. 18:46

2007-ben is tüntettek a diákok a tandíj ellen, akkor azt mondták fideszbérencek. Ma is tüntetnek a tandíj ellen, most szocibérencek... logika...
A hozzászólók 3 dolgot nem vettek figyelembe:
1- A tandíjak nem tízezres tételek lesznek hanem HÁROMSZÁZEZER forintok. Bécsben pl 6000ft... Átvettétek Gyurcsány mondását, hogy "el lehet menni"? Gondolom a kedves úriemberek akkor is tapsoltak amikor az előző kormány ugyan ezt művelte az egészségüggyel.
2- Szegeden nincsenek nagy gyárak, az egyetem több embernek teremt itt munkát mint az összes nagycég együtt. Szeged egyetem nélkül olyan mint ha Győrből elmenni az autógyár. Nem lesz villamosfelújítás, sőt semmi sem... az egyetem és a környékén lévő kiscégek fizetik itt a legtöbb adót. Aki az SZTE-től vesz el az Szegedtől vesz el.
3- Az egyetemektől elvont pénz stadionépítésre ment. Az aztán nagyon sokat fog segíteni az országon ha még 10 stadion áll majd üresen...

Moderálásra küldöm 264. tucat 2013.02.13. 17:51

262. macs
Sajnos már akkoriban is szép számmal akadtak családok és emberek, akik áldozatául estek a minden jövedelmet kíméletlenül megadóztatni igyekvő Bokros csomagnak, amelynek a következményei napjainkig gyűrűznek. Akkor kezdtünk például a három-millió fogatlan nemzetévé is lenni, és akkor kezdődött a társadalmi szolidaritás, még úgy ahogy pislákoló lángocskájának a teljes kioltása is: olyan törvények, jogszabályok és rendeletek születnek azóta is, amelyek nemcsak nehezítik, hanem egyenesen tiltják a szolidaritás megnyilvánulásait. Márpedig éppen az lenne a megoldás egyik fontos pillére, vagyis a széles körű társadalmi szolidaritásnak újra meg kellene jelennie legalább az állami bevételek elosztásában, méghozzá a törvény erejénél fogva. Az eszközökön és a részleteken hosszasan lehetne vitatkozni, például lehet több kulcsos (a nullától induló), progresszív személyi jövedelemadó-rendszerben, vagy egyéb, de a közteherviselésnek a reáljövedelmek elosztási aránya szempontjából… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 263. jozko 2013.02.13. 16:48

255 NP1 :

Ami a képviseleteket -és tágabb értelemben is a képviselőválasztások anomáliáját illeti abban kb. egyetértünk.
Úgy rossz ahogy van.
Biankóban aláírjuk a képviselőinknek kiállított csekket / legalább 4 évre/, amiért igazán "hűségnyilatkozatot" sem tesznek, legfeljebb időnként ismertetik a "folyószámla kivonatot".
Nyerők /többnyire/ a "Ki tud nagyobbat ígérni" lapot megjátszók, bentmaradók és rendszerint hosszabbítók a
"Pártfegyelem, frakciófegyelem" betartói.
Nem jól van ez így - de leginkább a választók rontották így el.

Próbálkoztam egyszer én is -nevezzük úgy, hogy egy "túlélő tanfolyam" vezetésére.
Abból indultam ki, főzzünk abból ami van, takarékosan, hogy ünnepekre azért kicsivel több jusson.
Akkor fogyott el a támogatók tábora, amikor kiderült, valami áldozatot mégiscsak kell hozni már a hozzávalók megvételénél - amikor pedig kiderült, hogy magunknak kell "megfőzni" , sokan kezdték keresni a pizzafutár… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 262. macs 2013.02.13. 14:59

250. Humgor,
áruld el kérlek, mennyi tandíjat kellett volna fizetned?

Moderálásra küldöm 261. tucat 2013.02.13. 13:36

254. jozko
Üdvözlöm ezt a bejegyzését! Ha maradt szilveszterről egy palack pezsgő a spájzban, lehet, hogy felbontom. :)
A kreditpontrendszeres, a munkanélküli fiatalok óvóhelyéül szolgáló, az egész társadalmat züllesztő felsőoktatási szisztéma alapos reformra szorul, semmi kétség, mert hisz annak a társadalom szellemi elitképző műhelyeként kell működnie. Másfelől a - tudjuk, miért előálló - pénztelenség szülte, káoszteremtő, kapkodó ötletelésnek sincs helye, mert az nemcsak súlyosbítja a helyzetet, hanem hosszú távon is újabb károkat okoz, például úgy, hogy sok, tehetséges, régóta készülő fiatal előtt zárja be a perspektívákat. Pusztán e szempontból is épp elég riasztóak a konzekvenciák, szóval higgadtan, átgondoltan, követhető, kiszámítható lépésekben kell a reformokat megtervezni minden érintett bevonásával, és a végrehajtásnak is ilyennek kell lennie. Ha közös és széleskörűen akceptált a terv, akkor a következetes megvalósítás is sokkal kevesebb ellenállásba ütközik.
Ehhez azonban,… Tovább olvasom »


270 hozzászólás123456789... következő >> végére >>>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

A Jobbik a város gazdasági életteréről

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!