Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Folytatódtak az utcai tüntetések Szegeden

Villámcsődülettel, utcai menettel, fórummal és előadásokkal tüntettek a felsőoktatásért szegedi szervezetek. Kövesse a demonstrációt élőben.

20.03
Információnk szerint B Nagy László kormánymegbízott szerdán veszi át az oktatók petícióját. Közben a fórum filmvetítéssel fejeződik be. Magyarország gazdasága a téma, Katona Tamás tart előadást, a statisztika tanszék vezetője. Ezután majd a Blokád című horvát dokumentumfilmmel fejeződik be az este. 

20.00
Mindössze 20-an maradtak a fórumon. Vita a bázisdemokrácia fogalmáról. Egy kis esti kommunikációelmélet. Itt van Kozma József is, az MSZP helyi elnöke, de nem szólal fel. Nem küldte haza senki. 

19.45
Akciócsoportokat hoznak létre a megjelentek, minden területre megfelelő szakemberrel. Lesz például propaganda, jog és sejt-kormányzó csoport is. 20-30 ember kellene, hogy tanár vagy diák, az mindegy - mondják a szervezők. "Legfontosabb a platform." 

Szegeden is folytatódtak a diákmegmozdulások. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

19.40

Szeged egyharmada abból él, hogy albérletet ad ki az egyetemistáknak, ha eltűnnek a hallgatók, mi lesz? - teszi fel a kérdést Vasárus Gábor, az egyik szervező. 

19.35
A szegediek kapcsolatba léptek a pesti HaHá-val. Ott sokkal nagyobbak a megmozdulások, foglaltak termet is. Szirmai Éva a hallgatói önkormányzatot hiányolja.

19.30.
Még tart a fórum, de egyre többen mennek haza. „Feladatunk az lenne, hogy minél több embert el tudjunk hozni" – mondja az egyik szervező. Szóba kerül egy horvát dokumentumfilm is, amit lehet, hogy megnéznek.

18.45
Egyetlen európai országban kötik röghöz a hallgatókat Magyarországon kívül, ez pedig Fehéroroszország – mondta egy felszólaló hallgató. A legtöbb kritika egyébként egész nap a hallgatói szerződést éri. „Érdekes kitétel, hogy a hitéleti oktatásban részvevőknek semmilyen szerződést sem kell aláírnia", hívta fel a figyelmet a tanuló.

Szegeden is folytatódtak a diákmegmozdulások. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)


18.30
Vége az órának, elkezdődött a fórum. Pontosabban a beszélgetés, ahogy a szervezők fogalmaztak. Úgy saccoljuk, 100-an maradtak. A hat pontról beszélgetnek és arról, hogy a kisvállalkozók az egyetemistákból élnek. „Szeged 100 ezres város, amihez hozzácsapódik még 70 ezer", fogalmazott egy felszólaló.

18.10
A hallgatókat egyelőre nem engedik be abba a terembe, ahol Medgyesi Konstantin Válságkommunikáció címmel tart előadást. Itt szeretnének ugyanis fórumot tartani a tiltakozók, de nem mehetnek be, s így jelenleg a folyosón várakoznak.

17.40
Időközben 250-re növekedett a demonstrálók száma, a tömeg hangosbeszélővel felszerelkezve vonul a BTK-ra.

Szegeden is folytatódtak a diákmegmozdulások. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

17.12
Szirmai Éva,  az Oktatói Hálózat egyik tagja petíciót adott át Solymos László alpolgármesternek. Ebben felhívják az országgyűlési képviselők és a városvezetők figyelmét arra,  hogy ha bukik az egyetem, akkor veszik a város is. Hangsúlyozták, hogy az önkormányzat egyszer már igent mondott a hallgatók követeléseire, amikor decemberben elfogadták azokat a közgyűlésen. Solymos László támogatásáról biztosította  a megjelent szervezeteket. Helyszíni tudósítónk szerint a mintegy 150 fős megmozdulást négy rendőr biztosítja.

16.40
Az Oktatói Hálózat néhány tagja petíciót szeretett volna átadni a megyei kormányhivatal épületében, de nem találtak illetékest, aki átvehette volna, így a portán hagyták a levelet.

16.12
Körülbelül 50-en gyűltek össze a „Jössz egy körre?" című villámcsődületre. Mindenki kapott egy lufit, amit felfújhatott és ráírhatta követeléseit a felsőoktatás jövőjével, kapcsolatban. Ezt számos diák hangosan felolvasta, és kidurrantotta léggömböt. A legtöbben a hallgatói szerződés – lánykori nevén röghözkötés – ellen emelték fel a hangjukat.

A megmozdulás a program szerint 17 órakor folytatódik a Széchenyi téren

Szegeden is folytatódtak a diákmegmozdulások. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

16.02.
A Lófaránál gyülekeztek a MiértHallgatók, az Oktatói Hálózat, a Hallgatói Hálózat, a Középiskolai Hálózat és a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének szegedi tagjai hétfő délután. Diákok, hallgatók, sőt szülők is csatlakoztak a demonstrációhoz. Közleményük szerint december óta nem történt érdembeli előrelépés a felsőoktatás szakmai reformjával kapcsolatban. Tartanak ma hasonló megmozdulásokat országszerte, az ELTE-n már délelőtt termet foglaltak.

Korábban írtuk:

Február 11-én a szegedi demonstrálók is csatlakoznak az országosan folytatódó hallgatói tiltakozásokhoz: a szegedi Oktatói Hálózat, a MiértHallgatók csoportja, a Középiskolai Hálózat (KIHA) valamint a Hallgatói Hálózat helyi szervezete az alábbi közleményben olvasható programokkal készül hétfő délután:

Folytatódnak a tiltakozások - Lejárt az ultimátum!

A finanszírozás és a “kapacitásszámok" kérdéseire nem született válasz, egyre távolabb kerül a felsőoktatás a szakmai reformtól, ráadásul a friss hírek szerint alaptörvénybe foglalják a röghöz kötést és az egyetemi autonómia semmibe vételét. Továbbra is veszélyben vannak az egyetemek, általuk pedig az egyetemi városok, így folytatódnak az országos tiltakozások. Szegeden február 11-én utcára vonul az Oktatói Hálózat helyi tagsága, a MiértHallgatók csoportja és a Hallgatói Hálózat sejtje is.

Szeged is csatlakozik a február 11-én folytatódó hallgatói tiltakozásokhoz, hiszen december óta nem történt érdembeli előrelépés a felsőoktatás szakmai reformjával kapcsolatban. Az év végi tiltakozások során megfogalmazott hat pont nem teljesült: az ígéretekkel ellentétben a forráskivonások kompenzálására nem született megoldás, a kapacitásszámoknak keresztelt keretszámok körül azóta is óriási a bizonytalanság. A problémák bizonyos területeken pedig súlyosbodtak: a friss hírek szerint alaptörvénybe foglalnák az Európai Uniós alapelvekkel ütköző hallgatói szerződést, valamint az egyetem önrendelkezését, azaz az egyetemi autonómiát súlyosan sértő intézkedéseket.

Továbbá a szakmai reformok sem teljesültek, mivel a döntési mechanizmusokba a valóban hozzáértők és érintettek nem kerültek bele, tapasztalataikat és javaslataikat a mai napig nem vették figyelembe.

Ezért a Szegedi Tudományegyetem Oktatói Hálózata, a szegedi MiértHallgatók csoportja, a Középiskolai Hálózat (KIHA) szegedi tagjai valamint a Hallgatói Hálózat helyi sejtje további megmozdulásokat szervez.

Február 11-én az országos demonstrációkhoz csatlakozva több rendezvényt tartanak ezek a szervezetek a felsőoktatás védelmében, amelyre az egyetemi polgárok, középiskolás diákok és szüleik mellett egész Szeged lakosságára is számítanak, hiszen az SZTE és Szeged sorsa közös: az intézmény a város legnagyobb munkáltatójaként, kulturális és tudományos központjaként, valamint a helyi szolgáltatási szektor motorjaként továbbra is nehéz helyzetben van.


A hétfői tiltakozások részletes “Menet"-rendje:

16:00 A MiértHallgatók délután 4 órakor flshmobot szerveznek “Jössz egy körre?" címmel, ahol “Egyetemes pályára" szeretnék állítani a résztvevőket, akik a jogi kar előtt a Lófaránál gyülekeznek.
Facebook-esemény itt!

16:30 “Egyetemes menetre" hívja a várost az Oktatói Hálózat, a Hallgatói Hálózat, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének szegedi csoportja és a MiértHallgatók. A program keretében 17 órakor az Oktatói Hálózat petíciót ad át a polgármester képviselőjének, majd 17:30-kor elindul a menet a Széchenyi térről a bölcsészkarra.

(Az “Egyetemes menet" útvonala: Széchenyi tér – Kárász utca – Kölcsey utca – Tisza Lajos körút – Petőfi Sándor sugárút)
Facebook-esemény itt!

18:30 A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán (SZTE BTK), a VII. teremben fórumot tart a Hallgatói Hálózat szegedi sejtje a MiértHallgatókkal és az Oktatói Hálózattal közösen, ahol a felsőoktatás helyzete áll majd a középpontban – a középiskolások problémáira is kitérve. A fórum után előadások lesznek a hatalom, az oktatás és a diákmozgalmak témakörében. Az előadások után filmvetítést is tartanak.
Facebook-esemény itt!

Olvasóink írták

270 hozzászólás
 • 270. tucat 2013. február 14. 23:20
  „269. macs
  Igen, Macs, sajnos így van, kell az aranypapír a csomagoláshoz, de a valódi érdekek más irányba hajtják odalent, és főként odafent a folyamatokat. Módfelett hamis játszma ez, amely nem is ma, nem is három, még csak nem is huszonnégy éve kezdődött, hanem valamikor az ősrobbanással indult el a végtelennek látszó útjára, amikor is megteremtődött az, amit ma téridőnek, s benne anyagnak érzékelünk, mi magunk képviselve ennek az izgalmasan veszélyes csodának az öntudatra ébredését, amely nagyon érdekes és efféle kisülésekkel is együtt járó fejleménye ennek a fene nagy, szakadatlan hígulással és energiavesztéssel járó entrópiának...
  De kisebb léptékű, néhány éves kitekintésben is látható már, hogy mire megy ki a játék, például a Vojnyik asszony képviselte vasszigor a társadalombiztosításban, és hát, a követői is hasonlóképpen kezdték számolni a lóvét, rádöbbenve, hogy az, bizony nem lesz elég, legalábbis nem mindenkinek, illetve úgy is mondhatnánk: járni jár, de nem jut. :D Szóval, amikor mérő- és csereeszközöket, például pénzt használunk az egyes teljesítmények és az elismert szükségletek kielégítését szolgáló javak elszámolására, azonnal megjelennek a trükkök és az elszámolást súlyosan eltorzító manipulációk, és olyan helyzet áll elő, ahol a számokban kifejezett teljesítmények is hamisak lesznek, s minden épp e számok (a pénz) körül kezd forogni szélsebesen, mindent (és mindenkit) magába szippantva, mint egy gigászi, ördögi örvény. Ez pedig nyilvánvalóan nem kedvez semmiféle, embernek való érték fennmaradásának, sem a szolidaritásnak, sem az empátiának, vagy a jézusi szeretetnek, az intelligenciának (ezt most se határozom meg, mert hosszúkás lenne), ezek helyébe automatikusan az "aki hülye, haljon meg", mindent felülíró, ám keresztényien eltagadott vezérelve kerül, amely szétmorzsolja azt az erőt, amelynek az ember a földi pozícióját nagy mértékben köszönheti az állatok világában: a valódi, oltalmazó, biztonságot és szabadságot nyújtó közösséget, amelyben az intellektuális erők a közösségi és egyéni érdekeket összekapcsoló alkotásra fordítódhatnak. Mindez sajnos a társadalom olyan mérvű polarizációjához vezet tehát, amely előbb-utóbb robbanással fenyegeti a közösségeket, hacsak nem kapunk észbe, és legalább részlegesen nem sikerül restaurálnunk (veszélyes szó, ezzel is visszaélnek, pl. az egyház hatalmával azonosított értékrendi restauráció folyamatában, amely visszafelé mutat, de nem közösségi érdekű...) azokat az együttélési normákat a gyakorlatban, amelyekkel a súlyos krízis végkifejlete legalább elodázható. Az emberi természetet ismerve azt gondolom, hogy mindig legfeljebb némi időt nyerhetünk e küzdelmes folyamatban, és ez így megy, ki tudja meddig még... Nem túl optimista gondolat, igaz? Pedig de. Azt hiszem, ennél többet nem tehetünk azért az eszméért sem, amely pedig nélkülözhetetlen a társas lét puszta pislákolása szempontjából: a liberalizmusért. Amely, mint tudjuk, nem azonos azzal, amit a mi közéletünk gyakorlatában sikerült totálisan lejáratni, meghamisítani, megutáltatni az istenadtával (olyan ez, mintha a levegőt, vagy a vizet kezdenénk gyűlölni), és ezzel újabb szitokszóval szaporítani a bűnbakgyártásban amúgy is rutinos népeink szótárát, s az istenadta teszi is félelmében a dolgát: gyűlölködve, egymást kiszorítva küzd az életben maradásért a hatalmasok vezérletével, miközben akármilyen, mondjuk épp keresztény értékrendű társadalomról szónokol, ám szigorú és változó megszorításokkal, plasztikus definíciókkal operálva, ahogyan a hatalom félelmetes hullámai ide-oda dobálják szegényt.... :)

  Én is csak visszanéztem, és ez jutott az eszembe hirtelen. :D

  Jó éjt! :)”
 • 269. macs 2013. február 14. 12:02
  „268. tucat,
  nem tudom visszanézel-e, tehát csak egy rövid kiegészítés. :-)
  Ezt a szolidaritást lassan szitokszóvá tevő hozzáállást számomra az teszi különösen elkeserítővé, hogy mindez egy olyan országban történik, ahol legfontosabb célként a polgárság megerősítését és a keresztény értékrendet megerősítését tűzték ki.”
 • 268. tucat 2013. február 13. 20:45
  „267. macs
  Igen, ismerem a tandíjszerű valami előtörténetét, és a szimbolikus költségtérítését is.
  A leginkább azzal értek egyet, amit a végén mondtál: a gazdasági megoldásról és a preferencialistáról. Az utóbbi része lehetne az a félelmetes, bizalmon alapuló szolidaritás is, amelyet ma egyszerűen a "gyengék és a gyávák" fényűzésének tartanak. Pedig a helyzet éppen ennek a fordítottja: az erősek és bátrak alapértékéről és erényéről van szó, akik viszont éppen az ínséges időkben nagyon megfogyatkoznak, és el is tűnnek a porondról. Érthetetlen, hogy nálunk sem láthatók, pedig nálunk nincs ínség, mi éppen elrugaszkodunk... ;)

  Aludj jól! :)”
 • 267. macs 2013. február 13. 19:52
  „264. tucat,
  a tandíjat azért kérdeztem, mert a barátosnémmal 1998-ban, a választások előtt, jól összekaptunk, mert szerinte az akkor ellenzékben lévő párt azt ígérte, meg fogja szüntetni a tandíjat, és, ha ők győznek, akkor nekik nem kell fizetni a gyerek után. Hiába mondtam, ők nem tandíjat fizetnek, ők költségtérítést, ami nem tandíj. Mondanom se kell, fizetniük kellett továbbra is. A tandíj, ami havi - emlékeim szerint - 2 000 forint volt, vagyis 1 tanév alatt 20 000 forint, tényleg megszűnt.
  Szerintem a társadalom problémáit a gazdaság oldaláról kéne megoldani, de az se egyszerű. :-(
  A jelenlegi helyzetben szerintem sokat jelentene, ha lenne egy preferencia lista, amin bizonyos tételek a jelenlegi első helyekről a lista végére sorolódnának át, ha a döntéseket hatástanulmányok előznék meg.
  Most mennem kell. :-)”
 • 266. GaborV 2013. február 13. 18:59
  „+1 Arra gondolt valaki, hogy a hallgatói szerződés mennyire jó a határon túli Magyaroknak, hogy őket mennyire diszkriminálja?
  +2 "Büfészak" > A BME-től is elvontak. Az építőmérnök mióta büfészak?

  Azért ahhoz elég vaknak kell lenni, hogy valaki ne lássa, hogy ez sima pénzbehajtó hadjárat, pont mint az mszp 2007-es egészségügyi vagdalkozása.”
 • 265. GaborV 2013. február 13. 18:46
  „2007-ben is tüntettek a diákok a tandíj ellen, akkor azt mondták fideszbérencek. Ma is tüntetnek a tandíj ellen, most szocibérencek... logika...
  A hozzászólók 3 dolgot nem vettek figyelembe:
  1- A tandíjak nem tízezres tételek lesznek hanem HÁROMSZÁZEZER forintok. Bécsben pl 6000ft... Átvettétek Gyurcsány mondását, hogy "el lehet menni"? Gondolom a kedves úriemberek akkor is tapsoltak amikor az előző kormány ugyan ezt művelte az egészségüggyel.
  2- Szegeden nincsenek nagy gyárak, az egyetem több embernek teremt itt munkát mint az összes nagycég együtt. Szeged egyetem nélkül olyan mint ha Győrből elmenni az autógyár. Nem lesz villamosfelújítás, sőt semmi sem... az egyetem és a környékén lévő kiscégek fizetik itt a legtöbb adót. Aki az SZTE-től vesz el az Szegedtől vesz el.
  3- Az egyetemektől elvont pénz stadionépítésre ment. Az aztán nagyon sokat fog segíteni az országon ha még 10 stadion áll majd üresen...”
 • 264. tucat 2013. február 13. 17:51
  „262. macs
  Sajnos már akkoriban is szép számmal akadtak családok és emberek, akik áldozatául estek a minden jövedelmet kíméletlenül megadóztatni igyekvő Bokros csomagnak, amelynek a következményei napjainkig gyűrűznek. Akkor kezdtünk például a három-millió fogatlan nemzetévé is lenni, és akkor kezdődött a társadalmi szolidaritás, még úgy ahogy pislákoló lángocskájának a teljes kioltása is: olyan törvények, jogszabályok és rendeletek születnek azóta is, amelyek nemcsak nehezítik, hanem egyenesen tiltják a szolidaritás megnyilvánulásait. Márpedig éppen az lenne a megoldás egyik fontos pillére, vagyis a széles körű társadalmi szolidaritásnak újra meg kellene jelennie legalább az állami bevételek elosztásában, méghozzá a törvény erejénél fogva. Az eszközökön és a részleteken hosszasan lehetne vitatkozni, például lehet több kulcsos (a nullától induló), progresszív személyi jövedelemadó-rendszerben, vagy egyéb, de a közteherviselésnek a reáljövedelmek elosztási aránya szempontjából igazságosabb és egyáltalában mindenki számára elviselhető mértékében gondolkodni, de az teljesen világos kell, hogy legyen, ha a szolidaritás nem épül be sürgősen, tegnapelőtti határidővel a jogalkotásba, akkor akár soha nem látott, a múlt század eleji viszonyokat is a dobogóról leszorító szociális krízis üti fel a fejét, ha ugyan máris nem beszélhetünk ilyesmiről, ha kihúzzuk a fejünket a homokból, amibe Bokros uram óta beledugtuk, és fúrjuk is egyre mélyebbre. A tandíjhoz hasonló helyzetet teremtett az a vizitdíj is, amelyre sokan azt mondták, semmiség az a pár száz forint. Igen, az, ha van miből kifizetni, de sajnos sokaknak már akkor sem tellett rá, inkább nem mentek se orvoshoz, se fogorvoshoz, még akkor se, amikor már fájdalmasan kezdett elhatalmasodni rajtuk a baj, mert vizitdíj nélkül legfeljebb a sürgősségi ellátásra voltak jogosultak... Szóval, a lényeg, hogy mindegy, mennyi lett volna a tandíj, mert a "nincs"-ből a mégoly keveset se lehet kifizetni. Így van ez ma is, csak ma már nem a tandíj a fő gond sok családban, hanem a "mit eszünk holnap, ne felejtsd el kiönteni a kancsóból a sarki kútról hozott vizet, mert szétfagy az éjjel" jellegű problémák szorongatják az emberek egyre nagyobb hányadát. Miközben e terebélyesedő nyomor az emberek jelentős része számára (még) láthatatlan, ezért elképzelni sem tudják, s amikor a bűnügyi hírekben hallanak az élelem- és falopásról, persze, rögtön, statáriumot hirdetve mutatnak rá a közismert ellenségekre, a kitűnően megformált bűnbakokra, el is határolódva rögvest nemcsak az eseményektől és a felelősségtől, hanem a félelmeiktől is (velük ilyesmi sosem eshet meg, mert ők becsületesek, tisztességes adófizetők, és dolgoznak, nem úgy mint..., mint pl. a "segílyesek"), és mindehhez hathatós hatalmi segítséget is kapnak sajnos, amely rögeszmésen meg is szilárdítja a téveszméiket, és elhiteti velük, hogy minden rendben, ha..., nyilván tudod a folytatást, hisz ez a hatalmi játszmák egyik csodás misztériuma. :D Mindegy, a lényeg, hogy nagyon hosszú ideje rossz a harcászati és hadtáptérképünk tájolása, és a következmények, ha nem tájoljuk újra a térképünket, beláthatatlanok, de mindenképpen tragikusak lesznek, ahogyan ez már ma is látható a látók számára.
  Mindez látszólag nem függ össze a felsőoktatásról folytatott vitával, de..., de. :D A társadalmi mobilizáció ilyen súlyos lefagyása, amelyet a jelenlegi, szabadságharcos ötletelés tovább jegel, sajnos nagyon is része ennek a kérdésnek is. Tehát, röviden, az egész társadalom szemléletváltozásra van szükség ahhoz, hogy valahogyan élhető viszonyok teremtődjenek minden honfiú és honleány számára, s e változás egyik alapja a szolidaritás intézményesítése, újraintézményesítése. Az utóbbi szó kissé furán cseng, mert ezt az értéket a rendszerváltozásnak nevezett idő előtt sem dédelgette, kényeztette e nép túlságosan... :) Tudom, sokan azt mondanák erre, hogy "ja, kérem, ez kapitalizmus, annyit érsz, amennyid van", és ezt mintha hallottuk is volna már többször innen-onnan, de szerintem egy kapitalista gazdaság is tud(na) tisztességesen, a közmegegyezések mentén működni, és így akár egy emberséges, szolidáris társadalmi felépítményt is képes fenntartani. Van is élő példa ilyesmire napjainkban is, nem is túl távol tőlünk, jóval innen az Óperencián. :) Ha így akarnánk, így lenne. nem így akarjuk. De akkor hogyan? Mit akarunk mi kezdeni magunkkal végtére? :S Ki az az "én"? Ki az a "mi"? Ki az, aki már nem "én"? Ki az, aki már nem "mi"? Hol a határ? Miért taszigáljuk kiszámíthatatlanul, követhetetlenül ide-oda, akár a közmegegyezéseinkben (törvényalkotás) is, miféle alantas, unintelligens, emberhez nem méltó, állatian primitív megfontolásokból szorítjuk el egymást folyton a közvályútól? Kinek jó ez? Miért? (És kinek rossz? Miért...?)
  Na, jó, tudnám még pár évig mondani, akár ennél szisztematikusabban is, de neked amúgy sem kell, másoknak meg, a "többségnek" minek? ;) :D

  263. jozko
  Igen, ezzel is nagyon egyetértek, és fentebb erről is elkezdett folyni belőlem a szó, bár tudom, abban találna bőven vitatni valót. Nem baj, a lényeg szerintem is az, amit ekképpen mondott az imént: "...a társadalmunkra igazán ráférne már minimum egy gyógynövény kúra - sőt talán egy divatos welness is". Meg így is mondta: "...a vezetés csak nem akar tanulni, és a fürdővízzel most is gyakran kiöntik a gyereket is. Lassan viszont se víz, se gyerek". Röstellem kicsit, de megint azon kaptam magam, hogy egyetértünk, a fenébe is! :D fentebb, a nem nekem címzett sorok közt is van pár gondolata, amellyel..., de ácsi! Nem szeretnék túlzásokba esni, mert a végén még megdöbbentem az olvasókat, akik a nyelvem és az ön piros pöttyöse közt létesülő viszonyon kezdenek netán meditálni, Jézusom! Elég mára ennyi is a békéből! :D

  Akkor hát, a további, nyilván nemcsak koccintásokkal, hanem koccanásokkal is tarkított együttgondolkodásra, és az egészségére emelem a poharamat! :)

  További derűs és vidám estét!”
 • 263. jozko 2013. február 13. 16:48
  „255 NP1 :

  Ami a képviseleteket -és tágabb értelemben is a képviselőválasztások anomáliáját illeti abban kb. egyetértünk.
  Úgy rossz ahogy van.
  Biankóban aláírjuk a képviselőinknek kiállított csekket / legalább 4 évre/, amiért igazán "hűségnyilatkozatot" sem tesznek, legfeljebb időnként ismertetik a "folyószámla kivonatot".
  Nyerők /többnyire/ a "Ki tud nagyobbat ígérni" lapot megjátszók, bentmaradók és rendszerint hosszabbítók a
  "Pártfegyelem, frakciófegyelem" betartói.
  Nem jól van ez így - de leginkább a választók rontották így el.

  Próbálkoztam egyszer én is -nevezzük úgy, hogy egy "túlélő tanfolyam" vezetésére.
  Abból indultam ki, főzzünk abból ami van, takarékosan, hogy ünnepekre azért kicsivel több jusson.
  Akkor fogyott el a támogatók tábora, amikor kiderült, valami áldozatot mégiscsak kell hozni már a hozzávalók megvételénél - amikor pedig kiderült, hogy magunknak kell "megfőzni" , sokan kezdték keresni a pizzafutár telefonszámát...
  Akkor buktam el teljesen a jelölést, amikor a konkurrens jelölt berobbant az "olcsó omlett" receptjével:
  Lopj két tojást...
  Ez kell a népnek: legyen olcsó, sőt ha lehet ingyen - és ne kelljen vele dolgozni - vagy ha mégis , csinálja más!
  Sok képviselő erre azt mondhatja, ő is ugyanazt a mézes bödönt nyalja, mint a választói!
  És igaza is van - csakhogy ő belül, mi pedig kívül, a fenekét!
  Természetesen ez nem igaz kivétel nélkül mindenkire - se választóra, se képviselőre .
  Csak hát a tendenciák...

  261. tucat:

  Egészségedre!
  "Nem kell mindig kaviár..." - akarom mondani pezsgő , megteszi egy egy jó pohár bor is.
  Nem tudom, Te hogy vagy vele, nem szeretem /nem is bírom...finanszírozni.../ a nagy felhajtást.
  Kell néha egy egy "koccintós ünnepnap" , mint kis útszéli fogadó a nagy rohanásban , de a lármás, éjjel is kivilágított vendégház nekem már gyanús:
  Azt mondták régen, ahol éjjel is világítanak, ott nagybeteg van a házban...
  Nem állítom, hogy azonnal üzenni kéne a siratóasszonyokért, de a társadalmunkra igazán ráférne már minimum egy gyógynövény kúra - sőt talán egy divatos welness is .
  Lehet, hogy kevesek élvezik is , sokan pedig fizetik?
  Abban elég gyakran egyetértek azokkl, akikkel apróságokon naponta vitába szállok, hogy a vezetés csak nem akar tanulni és a fürdővízzel most is gyakran kiöntik a gyereket is!
  Lassan viszont se víz, se gyerek.
  Akkor leszünk igazán "megfürödve".
  Erről máskor.
  "Egészségedre" váljék az a koccintás!”
 • 262. macs 2013. február 13. 14:59
  „250. Humgor,
  áruld el kérlek, mennyi tandíjat kellett volna fizetned?”
 • 261. tucat 2013. február 13. 13:36
  „254. jozko
  Üdvözlöm ezt a bejegyzését! Ha maradt szilveszterről egy palack pezsgő a spájzban, lehet, hogy felbontom. :)
  A kreditpontrendszeres, a munkanélküli fiatalok óvóhelyéül szolgáló, az egész társadalmat züllesztő felsőoktatási szisztéma alapos reformra szorul, semmi kétség, mert hisz annak a társadalom szellemi elitképző műhelyeként kell működnie. Másfelől a - tudjuk, miért előálló - pénztelenség szülte, káoszteremtő, kapkodó ötletelésnek sincs helye, mert az nemcsak súlyosbítja a helyzetet, hanem hosszú távon is újabb károkat okoz, például úgy, hogy sok, tehetséges, régóta készülő fiatal előtt zárja be a perspektívákat. Pusztán e szempontból is épp elég riasztóak a konzekvenciák, szóval higgadtan, átgondoltan, követhető, kiszámítható lépésekben kell a reformokat megtervezni minden érintett bevonásával, és a végrehajtásnak is ilyennek kell lennie. Ha közös és széleskörűen akceptált a terv, akkor a következetes megvalósítás is sokkal kevesebb ellenállásba ütközik.
  Ehhez azonban, természetesen, források után is kell nézni, s ilyképpen a gazdaságpolitikával e folyamat is összefügg, s mert az utóbbi sajnos elemien elhibázott, máris készülhetek a hárításra: ilyesmire most se idő, se pénz nincs. De van, csak nyúlni kell utána, és, persze, valamit valamiért, de hiszen ez mindig, mindenben így volt, és belátható ideig így is lesz még. Sajnos ennek a rezsimnek éppen ez a gyengéje (az EU-független, központosított hatalom), ezért megy nehezen az alku, illetve úgy fest, hogy le is fagyott teljesen, s marad az állampapírosdi, a piaci hozamokkal megterhelve... De, a fenébe is, szóljon már rám, nehogy elrontsam ennek, a már-már tündérmesés pillanatnak a varázsát! :D

  Mindegy is, most koccintani támadt kedvem, ezen a szép, ritka ünnepen! ;) :D
  Egészségére! :)”
 • 260. csiperke73 2013. február 13. 12:02
  „Úgyis elhúznak külföldre mind kár a gőzért ,röhej!”
 • 259. SP 2013. február 13. 10:15
  „Gyurcsány
  szemkilövetőt bíróság elé állították? Vagy csak a macsó rendőrfőnökét.

  Tv székház ügy
  kimaradt volna, ha a petíciót engedik beolvasni. Beolvasták volna a követelést és kész a történet.

  Valaki rosszul döntött.

  Viktor
  csak mosolyog a lánc-lánc Eszter lánc vonulásokon. Szemkilövetés fel sem merült.”
 • 258. dondongó 2013. február 13. 08:25
  „Az ilyen cikkek legalább lekötik a trollok felesleges energiáit, amelyeket nem a munkaerőpiacon élnek ki. :-)”
 • 257. NP1 2013. február 13. 07:27
  „256. DobóI 2013.02.13. 05:22

  Szelektív a memóriád, mint mindig ha Gyurcsányékról van szó.
  Hány hétig is táboroztak "békés demonstrálók" a Kossuth téren? A mostani "lázongók" vagy a régiek verték szét a fél belvárost? Ki és mikor gyújtotta föl és rabolta ki a TV székházat?”
 • 256. DobóI 2013. február 13. 05:22
  „Gyurcsányék annó bezzeg tudták volna a rendőri megoldást, amelynek folyamán a jelen "lázongók" egy része félszemmel távozott volna...”
 • 255. NP1 2013. február 13. 03:40
  „jozko

  Az általad vázolt hozzáállás az ami megoldást hozhat.
  A "képviseletekkel" sajnos nem csak a diákságon belül vannak gondok. Nézd meg a pártjainkat, az urnák lezárása után 5 perccel már nem a köz, hanem az önös érdekeiket képviselik - a szakszervezetekről nem is beszélve....”
 • 254. jozko 2013. február 12. 22:57
  „Beszélgettem ma egy szimpatikus, okos, józan gondolkodású egyetemistával.

  Világosan, logikusan érvelve elmondta az egyetemistákat leginkább foglalkoztató gondjaikat, elvárásaikat.
  Nem úgy, mint a "képviselőik"!
  Komoly gond van ezekkel a diák képviseletekkel!
  Tisztelet a kevés kivételnek, de nekem úgy tűnik, karrieristák kapaszkodnak fel a többiek vállán - és gyakran olyan
  /politikai/ személyiségek tolják maguk előtt őket, akik nem akarnak bátran kiállni a saját érdekeikért - ami olykor olykor köszönő viszonyban sincs a diákok/hallgatók érdekeivel.

  Kölcsönös tisztelettel váltunk el - és ugyancsak kölcsönös igénnyel, hogy találkozzunk még mostanában, az én okulásomra - és az ő bátorításukra.
  A józan beszédre mindig lehet nyitott füleket találni.
  Én nem vagyok nekik potenciális segítség - de néha meghallgatják az én véleményemet is- ami így, személyes beszélgetések és tapasztalatszerzés közben formálódik.
  Csak engedményekkel nem lehet következetesen nevelni, csodákra nem számíthatnak - de a jövőnk a fiaink kezében van - és így aztán közömbösek sem lehetünk!”
 • 253. vélemény 2013. február 12. 22:51
  „roxper

  Itt kiélhetnéd magad a hasonszőrűek között:
  http://www.delmagyar.hu/forum/kerekparosok__akiknek_fogalmuk_sincs_a_szabalyos_kozlekedesrol/26/2003340/?action=kifejt”
 • 252. vélemény 2013. február 12. 22:43
  „249. roxper
  Elég sablonos és egysíkú a szöveged.
  Foghatnád a fejed írás helyett is. :)”
 • 251. Humgor 2013. február 12. 22:11
  „1996-ban érettségiztem, a Bokros csomag után, amikor bevezették a tandíjat a szocialisták. Nagyon jó eredményeim voltak, de nem mehettem nappalira, mert a szüleim nem tudták fizetni a tandíjamat. Mentem levelezőre és dolgozni. És akkor a levelezősöknek meg bevezették a kiegészítő tandíjat is akkor. És mindig azzal fenyegettek, hogy emelik. 1998-ban a törölték el a tandíjamat- az akkori FIDESZ kormány- de addigra már közel két évet levelezőn és munkában kellett nyomnom-nyilván nem azon a szakon, amit annak idején megálmodtam. Ezt nem kellene elfejteni. Sokkal tisztességesebb a mostani rendszer.”
270 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik a város gazdasági életteréről

Rácz Tibor alelnök: "a kormány Szegedre akarta telepíteni a Mercedes beruházást, de Botka Lászlóék nem mutattak fogadókészséget". Tovább olvasom