Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Fontos a matektudás – de nem mindenkinek

Szeged - Matematikatudás nélkül is lehet valaki sikeres – ezzel az előfeltevéssel kerestünk meg néhány elismert Csongrád megyeit, hogy meséljenek saját érettségi vizsgájukról. Elsősorban matekzsenikbe botlottunk, de ez talán csak a véletlen műve.
Sikeres Csongrád megyeieket kerestünk meg azzal a kérdéssel, hogy ment nekik annak idején a matematikaérettségi. Barzó Pál, a Szegedi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikájának tanszékvezető professzora egyenesen úgy fogalmazott: az élethez elengedhetetlen a matematika, illetve az ahhoz szorosan kötődő racionális gondolkodás. Igaz, a nemzetközi hírű idegsebésznek sosem gyűlt meg a baja a számokkal. – Eredetileg geofizikusnak készültem, így „spec matekos" voltam. És bár végül nem ebből a tárgyból felvételiztem, nem volt kérdés, hogy az érettségim, hogy sikerül – mesélte.

Szintén nem a „matektudás nélkül is sikeresek" táborát erősíti Görög Judit, a Pingvin Patikák igazgatója. – Alapvetően humán beállítottságú vagyok, de középiskolában nagyon jó matematikatanárom volt, aki megkedveltette velem ezt a tantárgyat. Bár jogra felvételiztem, az ő kedvéért rendesen felkészültem az érettségire is – végül ötöst kaptam.
Juronics Tamásnak, a Szegedi Nemzeti Színház művészeti igazgatójának is a tanáron múlt „matematikai karrierje" – csak éppen ellentétesen. – Általános iskolában versenyekre jártam, imádtam a matekot – mesélte. – A balettintézetben azonban annyira nem kedveltem a tanáromat, hogy még az órákra sem jártam be. Végül hármasra érettségiztem, ami viszont még így is az évfolyam legjobb eredménye volt. Abban az évben 17-en buktak meg nálunk – csak azért nem többen, mert akikkel együtt írtam, azoknak körbeadtam a megoldásaimat.

Kligl Sándor szerint csak a csodának volt köszönhető, hogy átment a matekvizsgán. Fotó: Miskolczi Róbert
Kligl Sándor szerint csak a csodának volt köszönhető, hogy átment a matekvizsgán.
Fotó: Miskolczi Róbert


Persze nem csak matekzseniket találtunk gyors közvélemény-kutatásunk során. Kligl Sándor szobrászművész például a mai napig nyomasztó emlékei között tartja számon az érettségi második napját. – Óriási pánik volt, álmomban se jöjjön elő! – mondta. Már azt is sérelmezte, hogy gimnáziumi szinten tanították neki a matematikát, ahelyett, hogy hagyták volna mintázni. Végül átment a vizsgán, de véleménye szerint ez csak a csodának volt köszönhető.

Húsz százaléktól kettes
Tegnap 4520 Csongrád megyei diák vizsgázott közép-, 116 pedig emelt szinten matematikából. A jeleshez középszinten 80 százalékos, emelt szinten 60 százalékos eredményt, míg az elégségeshez mindkét szinten 20 százalékot kell elérni. A középszintű érettségi megoldását megtalálják honlapunkon, a www.delmagyar.hu oldalon.

Olvasóink írták

 • 13. jozko 2010. május 06. 22:56
  „Ennyi okos ember között az én bölcsességem leginkább a hallgatás lehet!”
 • 12. persona 2010. május 06. 07:48
  „11. ez így igaz, csak senki sem akarja elhinni. de nem csak ezzel vannak így egyesek, hanem az idegen nyelvvel is. azt hiszik, hogy pár év tingli-tangli után majd pár hét alatt felkészülnek az érettségire. ezek fognak majd ma pofára esni..”
 • 11. Konrad 2010. május 06. 01:12
  „" a matekot állítólag meg lehet tanulni, de akinek érzéke sincs hozzá és sikere sem volt benne, mert esetleg az elemiben megútáltatták vele az tehet bármit, nem megy neki."

  Máris logikai ellentmondést bírtál leírni. Nem megy a matek? :)

  Ha nincs érzéke, akkor meg tudja tanulni. Ha megutáltatták vele, akkor még lehet, hogy érti, csak nem szereti.

  Meg tudja tanulni: az a matek, amiből érettségizni kell, 99%-ban mechanikus tudást igényel. Begyakorolható, mint egy vers megtanulása. Akinek "nincs hozzá érzéke", annak több időt kell rá szánnia. Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni - ez a lényeg.

  Egyébként meg milyen lenne már, hogy bocsi, nincs érzékem az íráshoz, meg utáltam is a tanítót elsőben, nem tudom leírni a nevem, de ugye nem baj?”
 • 10. Konrad 2010. május 06. 01:08
  „Minden évben felmerül ez a kérdés, a sok fogalmatlan matekhoz nem értő megkérdőjelezi, mi ennek az értelme. Csatlakoznék azokhoz, akik azt írták: gondolkodni tanít. A matek oktatás során merülnek fel olyan példák, amik megkívánnak olyan szintű absztrakciókat és végiggondolásokat, hogy aztán az életben ne legyünk szétszivatva.

  Sír a fél ország, hogy nehéz adóbevallást csinálni (tényleg bonyolult), meg nem gondolták volna, hogy a kocsi hitelének a tőkéjét az első két évben nem is fizette csak a kamatot, pedig ha tanultak volna matekot rendesen, akkor ezek nem lennének ennyire problémás kérdések.

  Bár végülis mindegy. Ne legyen kötelező a matek, én majd a lányaimat jól megtanítom rá, és a sok hülye között vígan el fognak éldegélni.”
 • 9. csiperke73 2010. május 06. 01:07
  „82 pont 5-ös 2005-ben 31-éves fejjel levelezőn
  jaj de sokan szeretnék ezt elmondani magukról.
  De egy dolgot ne felejtsünk el , a matekot állítólag meg lehet tanulni, de akinek érzéke sincs hozzá és sikere sem volt benne, mert esetleg az elemiben megútáltatták vele az tehet bármit, nem megy neki.
  És ez nem is baj mert lehet hogy másban jeleskedik.
  Ha mindenki egyforma lenne még beszélgetni sem lehetne semmiről.”
 • 8. allegro 2010. május 05. 22:29
  „7. joczko
  :)
  Mérnök és közgazdász vagyok. A jogon még az első évet végzem...:)
  De a gyakorlatban is csűröm csavarom már jó ideje.
  Ugye semmi kétség a matekot illetően. Véleményem szerint a jogászoknál ez a Joker, versenytényező, különösen a túlképzésben. Hogy ki fogja megnyerni a pert, az a logikán múlik legfőképpen.”
 • 7. jozko 2010. május 05. 20:31
  „6-allegró- A matek érettségidet nem láttam de ha valami jogi csűrcsavarba keveredek, feltétlenül rád bízom a védelmemet. Ilyen dumával tuti nem veszíthetünk!”
 • 6. allegro 2010. május 05. 18:32
  „3. jozko
  én a jogi diplomához is megkövetelném a matekot magas szinten. Nem is lehet jó jogász az aki hülye a matekhoz. Logikai gondolkodás a jogásznak lételeme nem? pl. az ügyek deriválása, inverze, miként tüntessük fel a jót rossznak és a rosszat jónak, exponenciális függvényként hogyan csináljunk bolhából elefántot és fordítva, ügyvédeknek, bíráknak, de még egy egyszerű szerződéskötéshez is fontos a matematikai gondolkodás és absztrakció képessége. Hogyan és mit adjunk hozzá vagy vegyünk el, hogy a kívánt eredményt kapjuk. Mivel kell közös nevezőre hozni...és párhuzamba állítani, precedenst alkotni, hivatkozni rá.
  De lehet, hogy felül kell bírálnom véleményemet, és megállapítani, hogy jobb ha semmi képessége nincs mindezekhez. Egyeseknek azonban mégis van. Ezeket pedig fel kell ismerni és kezelni tudni. Az ügyekben többnyire számadatok is vannak, a legegyszerűbbektől a legbonyolultabbakig. Ha szakértőnek adják ki azt is fel kell ismerni, hogy ha erre van szükség....stb.”
 • 5. lidi 2010. május 05. 18:11
  „"az élethez elengedhetetlen a matematika, illetve az ahhoz szorosan kötődő racionális gondolkodás"
  ahogy szokás mondani, ott a pont. nem árt, ha az ember átlátja a mobiszolgáltatók tarifacsomagjait, vagy tudja hitelfelvétel előtt, mi az a THM, apró betűvel...
  hát hogy aztán erre a gyakorlatias matematikahasználatra tanítják-e meg a diákokat az iskolában, az már más kérdés”
 • 4. igazságkereső 2010. május 05. 17:34
  „Na de KolompárRómeó! Irodalmi műveltséged okán,miként engedhetsz meg magadnak ilyen vulgáris kijelentést, különösen egy nyílt, közösségi oldalon? Ejnye,ejnye!!”
 • 3. jozko 2010. május 05. 14:06
  „Mgamat néha én is kigúnyolom. De jaj annak , aki helyesel! Legalább is sokan így vannak ezzel. Egy jogi diplomához nem kell feltétlenül matek zseni. Gyógyszerészeti ismeretk se. Valami más kell...”
 • 2. Tóthimi 2010. május 05. 13:25
  „Érdekes történetek ...”
 • 1. KolompárRómeó 2010. május 05. 11:09
  „Nem vagyunk egyformák és ez nem is baj. A másik oldal meg az, amikor fel vannak sokan háborodva, hogy valaki nem tudja, hogy melyik király mikor fingott. Valakit meg az nem érdekel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erőszak a családban

Kezdetben naponta, manapság hetente egy-két esetben rendel el a rendőrség megelőző ideiglenes távoltartási végzést a megyében családon belüli erőszak miatt. Tovább olvasom