Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 12°C | 17°C Még több cikk.

Fontos határidő közeleg: február 1-jéig kell nyilatkozni

Fontos határidő közeleg: február 1-jéig kell nyilatkozni
Ettől az évtől a NAV készítheti el az adóbevallásunkat 2015-ös jövedelmünkről, ha megfelelünk a feltételeknek.
Bevallási nyilatkozat alapján idén az adóhatóságra bízhatjuk 2015-ös szja-bevallásunk elkészítését. Igaz, vannak feltételek, amelyekkel nem árt tisztában lenni. Ezeket gyűjtöttük össze.

1. Kizárólag adóelőleget megállapító munkáltatótól származó, belföldön adóköteles jövedelemmel kell rendelkeznünk. Ha ezen kívül volt osztalékból és árfolyamnyereségből származó pénzünk, illetve ingatlan bérbeadásából 1 millió forintnál nagyobb összeget kaptunk, nem dolgozik helyettünk a NAV. 

2. Nincs segítség abban az esetben sem, ha az adóelőleg megállapításánál például adóalap-, illetve adókedvezményt érvényesíthetünk, vagy ha önkéntes nyugdíjpénztári, nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozatot tettünk.

3. Csak akkor kedvez nekünk a NAV, ha február 1-jéig írásban nyilatkozunk munkáltatónknál egy X behúzásával: az írásjelet a 15M30-as nyomtatvány 2. lapjának VI. részében található kódkockába kell beírni. Ez az a papír, amit a cégünktől kapunk tavalyi jövedelmükről. A határidő jogvesztő, a bevallási nyilatkozatot ezt követően már nem lehet pótolni.

4. Ha nincs munkáltatónk, de volt jövedelmünk, és természetesen nem érvényesítünk adókedvezményt, az X-et a NAV-nál is behúzhatjuk: helyben a nyomtatványon, elektronikus úton vagy papír alapon, ugyancsak február 1-jéig.

5. A cégek a bevallási nyilatkozatot választó munkavállalókról február 12-éig nyilatkozik az adóhatóságnak. Ha a NAV a nyilvántartásában szereplő adatok alapján megállapítja, hogy a magánszemély mégsem jogosult a bevallási nyilatkozatra, határozatban tájékoztatja.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lednitzky András: Köszönöm az értem mondott imákat

Lednitzky András: Köszönöm az értem mondott imákat
Köszönetet mondok az orvosoknak, hogy lehetőséget adtak, hogy tovább élhessek és veletek maradhassak - írta Facebook-oldalán Lednitzky András, aki tegnap ünnepelte 69. születésnapját. Tovább olvasom