Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Főpróbát nézhet, aki Újszegedre vesz bérletet

Szeged - A Valahol Európában főpróbáját is megnézheti, aki bérletet vált az újszegedi színpad kisoperáira. Az akció csupán egyetlen napon érvényes.
Kolozsvárról érkezik az Újszegedi PORT.hu Színpadra két egyfelvonásos opera, a Gianni Schicchi és a Mario és a varázsló augusztus 12-én és 13-án. A világ egyetlen nemzetiségi operatársulata, a Kolozsvári Magyar Opera legendás, korszakos rendezéseket, Hero Lupescu és Békés András koncepciójának felújított változatait hozza az újszegedi ligetbe.

A nézők egy este alatt átélhetik a klasszikus olasz opera nyújtotta zenei örömöket, és belekóstolhatnak a műfaj posztmodernbe hajló változatába is. Ami összefűzi Puccini zseniális művét és Vajda János izgalmas kortárs alkotását, hogy mindkettő a manipulációról szól.

Kovács István (Cipolla) és Mányoki Bence (Mario) a Vajda-opera egyik jelenetében
Kovács István (Cipolla) és Mányoki Bence (Mario) a Vajda-opera egyik jelenetében.

A Gianni Schicchi vígopera Dante Isteni színjátékának részlete alapján íródott, „gyorstüzelő" jelenetek sorából áll: a darab elején a színészek zokogva gyászolják a halott Buosót, majd egy pillanat alatt megváltozik a hangulat, amint említés történik a végrendeletről. Gianni Schicchi komikus fecsegése és monológjai igazán szórakoztatók a kellemes nyári estéken.

Valahol Európában-közönségtalálkozó

Mácsai Pál, Szőcs Artur, Tompos Kátya, Keresztes Tamás, Patai Anna, Hajdú Virág és Dés László lesz a vendége a Valahol Európában közönségtalálkozójának jövő hét kedden 16 órától a REÖK-ben. A program ingyenes.

„A Mario és a varázslóban nem lehet szemet hunyni a csalás fölött úgy, ahogyan a komisz Schicchinek megbocsátunk. A Thomas Mann-novella egy iszonyatos történelmi korszakról szól, ezért a zene is szembesít az igazsággal" – mondja Gombár Annamária, aki újra színpadra állította a legendás rendezések alapján az előadásokat.

A Mario – amely az egyetlen, külföldi karriert befutott kortárs magyar opera – főszereplője a nemzetközileg elismert Kovács István, aki többek között Polgár László tanítványa volt. A Liszt-díjas énekes fellépett már a strasbourgi, berlini, frankfurti, torinói, marseilles-i és bordeaux-i operaházakban.

A Szegedi Szabadtéri Játékok vezetősége különleges akcióval szeretne kedveskedni a nézőknek: aki augusztus 9-én, kedden bérletet vált a REÖK-ben található Fesztivál Jegyirodában a kolozsváriak vendégjátékára, automatikusan ingyenes belépőt kap a Dóm téri musicalbemutató, a Valahol Európában augusztus 11-i főpróbájára. A lehetőség a készlet erejéig él, úgyhogy érdemes nyitásra, vagyis 10 órára a jegypénztárhoz érkezni.

(x)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Aki korán kel, flakont lel˝

Ha elmondom, mennyi pénzt keresek ezzel havonta, otthagyja az állását – mondja egy férfi a rókusi Tesco Újrahasznosítási pontnál. Tovább olvasom