Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Fordulat a kecskerákok ügyében: volt engedélyük a bolgároknak

A Szegedi Járásbíróság szabadlábra helyezte azt a két bolgár állampolgárságú férfit, akiket pénteken vett őrizetbe a rendőrség amiatt, hogy a nagylaki határátkelőhelyen nagy mennyiségű kecskerákot szállítva jelentkeztek határátlépésre.

A Szegedi Járási Ügyészség azért kezdeményezte S. I. és S. D. gyanúsítottak előzetes letartóztatását, mert az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy 2014. október hó 17. napján 15 óra körüli időben úgy jelentkeztek belépésre a nagylaki határátkelőhelyen a bolgár honosságú Mercedes Sprinter típusú bolgár honosságú járművel, hogy annak rakterében, ládákban tárolva 24 ezer 704 darab, egyenként 50 ezer forint értékű Magyarországon védett kecskerákot szállítottak. A védett fajok Magyarországon történő átszállításához, behozatalához hatósági engedély szükséges, amelyekkel a gyanúsítottak nem rendelkeztek. A lefoglalt kecskerákok természetvédelmi értéke 1.235.200.000,- forint.

A Szegedi Járásbíróság azt állapította meg, hogy S. I. gyanúsított a vonatkozó jogszabályi rendelkezések értelmében rendelkezett a kecskerákok Magyarország területén történő átszállításához szükséges okmányokkal, azokat jogszerűen szállítva jelentkezett határátlépésre, így álláspontja szerint hiányzik az előzetes letartóztatás elrendeléséhez szükséges alapos gyanú megléte. Minderre tekintettel a bíróság S. I. gyanúsított vonatkozásában az előzetes letartóztatás elrendelésére irányuló indítványt elutasította, és a gyanúsítottat szabadlábra helyezte. A bíróság döntése ellen az ügyész fellebbezést jelentett be, így az nem jogerős.

Az ügyészség S. D. gyanúsított vonatkozásában az előzetes letartóztatás elrendelése iránti indítványt visszavonta, így a bíróság S. D. gyanúsítottat is szabadon bocsátotta.

Korábban írtuk:

Természetkárosítás gyanúja miatt őrizetbe vették azt a két férfit, aki egy bolgár rendszámú Mercedes Sprinterrel akart belépni a nagylaki határátkelőhelyen pénteken. A rendőrök a jármű átvizsgálásakor annak rakterében körülbelül 800 kilogrammnyi, mintegy 25 ezer darab kecskerákot találtak különböző ládákban. Az állat Magyarországon védett fajnak minősül, eszmei értéke egyedenként 50 ezer forint: a rakomány összértéke így 1 milliárd 250 millió forint volt.

A jelenlegi adatok szerint az 59 éves férfi és 29 esztendős fia Belgiumba vitte volna az állatokat. A két bolgár állampolgár nem rendelkezett a rákok behozatalához szükséges okmányokkal: az állatokat lefoglalták, és a Szegedi Vadasparkba szállították.

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója elmondta, hogy ekkora mennyiségű állat tartására nincs felkészülve a vadaspark, így a rákokat már másnap, a Földművelésügyi Minisztérium segítségével, rendőrségi és ügyészi engedéllyel a szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézetbe szállították.

25 ezer darab kecskerákot találtak különböző ládákban. Fotó: Szegedi Vadaspark
25 ezer darab kecskerákot találtak különböző ládákban. Fotó: Szegedi Vadaspark

– A kecskerák édesvízi állat, kevés van belőle Magyarországon, ezért is védett. Hűtőkamrában tartottuk őket, szerencsére egy sem pusztult el. Mivel ismeretlen a genetikai állományuk, illetve nem tudni, hogy vannak-e paraziták bennük, így nagyon veszélyes lenne őket visszaengedni a természetbe más rákfajok mellé. Ez könnyen eredményezhetné a magyar folyókban élő rákok pusztulását. Arra viszont kiválóan alkalmasak, hogy a bírósági döntés után zárt rendszerű tóban tartsák őket, továbbtenyésszék, ami növelné a hazai rákpopuláció számát – mondta Veprik Róbert. A vadaspark igazgatója elmondta: a kecskerák ehető, véleménye szerint az állatok tányérokon végezték volna Belgiumban. A kecskerák teste 20-26 centi hosszú. A folyami ráktól könnyen megkülönböztethető, mert lényegesen hosszabbak és keskenyebbek az ollói. A folyó-, de főként a nagyobb állóvizekben, például a Balatonban fordul elő.


Egy a huszonötezerből. A furgon hutuljában ládákban próbálták átcsepészni az állatokat. Fotó: Szegedi Vadaspark
Egy a huszonötezerből. A furgon hutuljában ládákban próbálták átcsepészni az állatokat. Fotó: Szegedi Vadaspark

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szomszéd fürdője mindig érdekesebb

A külföldiek mellett a hétköznap is utazgató megyebeli, hazai nyugdíjasok lendítik föl a fürdők… Tovább olvasom