Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Forgalmasabb a posta karácsonykor

Szeged, Magyarország - A levél- és a csomagforgalom is nő a Magyar Posta Zrt.-nél a karácsony előtti hetekben. Ugyanakkor megfigyelhető: nem divat már a hagyományos képeslap, sem az önkormányzat, sem az SZTE nem küld ilyeneket.
Az internet és az elektronikus levelek térhódításával bizonyára kevesebben küldenek rokonaiknak, ismerőseiknek hagyományos, kézzel fogható karácsonyi üdvözlőlapot, a posták forgalma azonban mindig növekszik decemberben. Levélforgalom tekintetében mind lakossági, mind üzleti szinten 10-15 százalékkal nő a küldemények mennyisége a karácsony előtti hetekben az év többi időszakához viszonyítva – közölte Apáti-Tóth Kata.

A Magyar Posta Zrt. szóvivője arról tájékoztatott, hogy csomagok esetében a küldeményforgalom-növekedés már októberben megkezdődik, legalábbis az üzleti csomagfeladást tekintve. Ettől a hónaptól átlagosan húsz százalékkal növekszik a feladott csomagok darabszáma. A lakossági csomagfeladást vizsgálva a szóvivő tájékoztatása szerint a karácsony előtti egy-két héten tapasztalható nagyjából 15-20 százalékos növekedés az átlagforgalomhoz képest.

Alkalmi bélyegzés. Az adventi időben valamennyi postahelyen igénybe vehető az alkalmi bélyegzés. A karácsonyi posta jelzővel feladott küldemény először Nagykarácsony községbe kerül, ahol a postán hetente változó grafikájú, zöld színű, díszes bélyegzőlenyomattal látják el. A december 2. és 26. között használatos nagykarácsonyi alkalmi bélyegzők Nagy Zita grafikusművész tervei alapján készültek.
Természetesen nemcsak Magyarországon belül, hanem külföldre is sok üdvözlőlapot postáznak az emberek. A legtöbbet a szomszédos országok közül Szerbiába, Romániába, Szlovákiába, Ausztriába és Horvátországba címzik, míg a távolabbi „célpontok" között népszerű Németország, Anglia, Franciaország, Kanada és az Amerikai Egyesült Államok.

A szegedi önkormányzatnál az utóbbi években sem tisztségviselők, sem képviselők nem küldtek karácsonyi lapokat, ahogyan az idén sem fognak – tudtuk meg Herédi Edit aljegyzőtől. Információnk szerint a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala sem küld évek óta karácsonyi képeslapokat. Az universitas, amely az egyetlen magyarországi intézmény a zöld egyetemek nemzetközi rangsorában, az év többi részében is igyekszik csökkenteni a környezet terhelését azáltal, hogy néhány kivételtől eltekintve a meghívókat is elektronikus formában postázza.

Angyalos Madonna a karácsonyi bélyegen
A bélyegkibocsátó posták közül 1943-ban a Magyar Posta adta ki az első karácsonyi bélyeget. Az idei ünnepi, 130 forint névértékű bélyegen a sümegcsehi katolikus templom egyik nevezetessége, Udvardi Erzsébet Angyalos Madonna című festménye látható. Karácsonykor belföldi címre a normál képeslapokat 80 forintos, a normál leveleket 105; az elsőbbségi képeslapokat 90, az elsőbbségi leveleket pedig 130 forintos bélyeggel kell bérmentesíteni.

Olvasóink írták

  • 2. gaabe 2012. december 21. 16:44
    „nemzetközi szinten érdemes a Touchnote androidos alkalmazást használni.”
  • 1. nobody13 2012. december 20. 10:04
    „Olyan iszonyú drágák a postai szolgáltatások, hogy gyakorlatilag mindent tönkrevágnak. Ki a fene küld 1000 Ft-ért képeslapot? Egy normális lap 400-500 Ft, a feladás meg, ha nem akarja az ember, hogy elvesszen, vagy hetekig kódorogjon, újabb ennyi. Ennyi pénzből telefonon bőven kellemes ünnepeket kívánhat az ember, és az mégis személyesebb. Egy levélpostai küldemény ha 520 gramm, akkor 810 Ft, ha 1,2 kg, akkor 830. Ez pl. a netes kereskedelmet is tönkreteszi, ha az ember használt holmikat próbál eladni, mert ha valaki megvenné 500 Ft-ért a kétszer hordott farmert, esze ágában sincs az ajánlott küldeményért kifizetni plusz 1000 Ft-ot. Ennyiért már a turkálóban is kap. A posta lassan megmarad csekkbefizetőhelynek, a küldemények meg mennek futárral, ami 800-1200 Ft, viszont másnap garantáltan a célnál van. Kellene már konkurencia a Magyar Postának, hogy kicsit letörje az árait...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elköszönt Ülléstől a Joó házaspár

37 év után együtt ment nyugdíjba és köszönt el az üllésiektől a község egykori háziorvosa és fogorvos felesége. Tovább olvasom