Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Forgalmasak a klímás kőházak a parton

Szeged - A szegedi Partfürdő kempingjében azt tapasztalták az utóbbi két évben, hogy megcsappant a sátorozók száma, a vendégek inkább a kényelmesebb apartmanházakban szállnak meg. Nem annyira a pénztárcájukat kímélik – a szabad terek szerelmesei.

– Budapest, Debrecen, Nagyvárad, Arad, Szeged. Hosszú utat jártunk be, mielőtt a napfényes Tisza-parti városba érkeztünk. Gyerekkorunk óta kempingezünk. Voltunk már Horvátországban és Ausztriában is sátorozni, de Szegedre mindig szívesen visszatérünk. Szeretjük a várost és a finom halászlét – mesélte Kiss Zoltán, aki párjával, Mózes Melindával érkezett a szegedi Partfürdő kempingjébe. Ketten járják az országot. Bevallották, ha találnak jó és olcsó szobát, akkor mostanában már inkább ágyban töltik az éjszakát – „öregszenek".

A sátor azonban mindig ott van az autóban, hiszen nem terveznek előre és ha este érkeznek meg a célpontba, a macerás szálláskeresgélés helyett sátrat vernek. Így valamivel olcsóbban is megússzák. A Partfürdőn 4200 forintot fizettek, ebben benne van az áramdíj, az autó- és sátorhely, még az idegenforgalmi adó is. Kérdésünkre, hogy mi mindent hoztak magukkal, Zoltán azt válaszolta, ők inkább azt tudják, mit nem hoztak: a strandpapucs már megint otthon maradt.

A rutinos kempingezők úgy vélik, a csillagos ég alatt töltött éjszaka hangulata semmi mással nem helyettesíthető.

A Partfürdőn egyébként tegnap nem tolongtak a kempingezők. Mindössze négy sátorozót találtunk, közülük egy család Svájcból, egy másik Németországból érkezett.

A Dortmundból jött Török István és felesége Török Gudrun minden nyáron két hetet tölt a szegedi parton. Gyakran az unokákat is magukkal hozzák. – Két éve még tele volt a part, kígyóztak a sorok a büfében – magyarázta a nyugdíjas férfi, akinek éppen a haját vágta a felesége, közben ő a kilátásban gyönyörködött. Bevallotta, neki nem hiányzik a ricsaj, éppen a nyugalomért választották a szegedi kempinget.

– A parton található kőházak – közöttük három légkondicionált – kihasználtsága 90 százalékos. A vendégek szabadon használhatják a Ligetfürdő és a termálfürdő medencéit, csúszdáit. A kemping egész területén jelenleg 100-an szálltak meg. A sátorozók vannak legkevesebben – már nem divatos a nomád szállás. Kényelmesek az emberek, szeretik a puha ágyakat és a hűvös szobákat – határozta meg az 50 százalékos kihasználtság okát Gömöri Csilla, a szegedi fürdők marketingvezetője.

Életérzés

A szegedi notórius sátorozók persze most is úton vannak, de azért néhányukat itthon találtuk. – Két kispárna kell, egy a fej alá, egy ölelés céljából, mert cipőn aludni nagyon rossz! Zseblámpa. Balta a sátorvas leverésére és a tekintély érdekében – sorolta a legfontosabb kellékeket Szabó Szabolcs, aki hét éve, 18 évesen volt először sátras kiránduláson. A közgazdász férfi baráti körében tradícióvá vált az országjáró túra.

– Kezdetben vonattal mentünk, de az elmúlt három évben kényelmesebbek lettünk: az autóba befér a hifi és a hűtőtáska is. Ráadásul ha vihar van, vagy a magas véralkohol miatt nincs erőnk felverni a sátrat, a négykerekűben is nyugovóra térhetünk – érvelt a 25 éves kempingező. Mindig az olcsóbb helyek közül választanak, de nagyjából ennyiért már középkategóriás szállóban is lakhatnának. A 22 éves Kosztán Tamásszegedi fizikushallgató szerint a kempingezés: életérzés. Sokan vakmerőségnek tartják, ő természetesnek érzi sátorral nekivágni a nagyvilágnak. Barátjával bejárta Barcelonát és Párizst. Volt, hogy parkokban, benzinkutak pihenőjében, vagy éppen felüljárók alatt vertek sátrat a kalandvágyó fiatalok.  
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden szabályt megszegnek a szegedi autósok

Szegeden közlekedési káosz van. A megyei főkapitányság közlekedési osztályának vezetője tompít: a… Tovább olvasom