Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Forgalmi vizsga: csak Szegeden

A diákok többsége a nyári szünidő alatt szeretne megtanulni autót vezetni. Az autósiskolák tanfolyamainak ára jelentősen eltér egymástól. Az elméleti képzés díját általában egy összegben kell kifizetni a tanfolyam megkezdésekor, de a gyakorlati órákat ezután alkalmanként is lehet fizetni.
Tanulóvezető és gyalogosok. Egyre nagyobb forgalomban kell tanulniuk. Fotó: Segesvári Csaba
Az ATI-Császárné Bt. autósiskola a kötelező huszonnyolc órán felül plusz tizenkét órával toldja meg az elméleti képzést. – A tanulók többsége él ezzel a lehetőséggel, vagy könnyen meggyőzhetők, használják ki az ingyenes pluszórákat. Így biztosabb tudás birtokában vágnak neki a harmincórás gyakorlati képzésnek – mondja Császár Illésné, az iskola vezetője. A 105 ezer forintos tanfolyam elvégzését klímás oktatóterem, ingyentoll, füzet, kávé, tea és ásványvíz segíti. A diákoknak további kedvezmény jár: kétezer forinttal olcsóbban juthatnak jogosítványhoz. Az iskola vezetője elmondta, az oktatók nyáron nem tudják élethűen bemutatni a veszélyes helyzetek kezelését. Megoldás, ha télen egy-két pluszórára visszatérnek hozzájuk a nyáron jogosítványt szerzők.

Tan- és tesztkönyvet vihet haza magával, és az iskolába is bármikor bemehet gyakorolni, aki a Jakab Csaba autósiskolába iratkozik be. A dolgozóknak 110 ezer 400 forint és 116 ezer 400 forint (24 ezer 900 forintos elméleti díj, 10 ezer 500 forintos vizsgadíj, valamint harmincszor 2500-2700 forintos gyakorlati óradíj) között kell fizetniük a tanfolyamért, attól függően, hogy milyen típusú kocsival szeretnének vizsgázni. A szegedi egyetem hallgatóinak hat-, a többi diáknak háromezer forinttal kerül kevesebbe az oktatás. A tanfolyam végét egy budapesti út zárja: a tanulók Kecskemétig országúton, onnan a fővárosig autópályán tesztelhetik magukat. – Az elmúlt tizenöt évben folyamatosan nőtt a forgalom Szegeden, egyre több a dugó. Képességektől függ, hogy valaki a kötelező gyakorlati órák után sikeres vizsgát tesz-e – tudtuk meg Jakab Adrienn irodavezetőtől. Általánosságban elmondta, az iskolák rákényszerülhetnek az áremelésre, ha a benzin literje tartósan háromszáz forint fölött marad.

Részletkérdés

Az iskolákban részletfizetési lehetőségekkel várják a tanulókat. Az elméleti képzés díját általában egy összegben kell kifizetni a tanfolyam megkezdésekor, de a gyakorlati órákat ezután alkalmanként is lehet fizetni. Az első forgalmi vizsgáig befizetett tandíj harminc százaléka az általunk megkeresett iskolák mindegyikénél visszaigényelhető az adóból.

A Victoria autósiskolában – Szegeden kívül Makón, Hódmezővásárhelyen és Szentesen is tartanak elméleti és gyakorlati órákat – augusztus 31-éig a nyár és az idei esztendő tiszteletére 2006 forintért tehetik le a jelentkezők az elméleti vizsgát, melyet az előírt 28 óra helyett korlátlan számban látogathatnak. A három vizsga díja – elmélet, járműkezelés, forgalom – a többi iskolához hasonlóan 10 ezer 500 forintba kerül. A gyakorlati oktatásért óránként 2500 forintot kell fizetni. Bartos Pál ügyvezető elmondta, arra is lehetőség van, hogy a tanulók különböző iskolákban tegyék le elméleti és gyakorlati vizsgájukat. Igaz, ezért a legtöbb iskola „lelépési díjat" kér. Ha nem szegedi a vizsgázó, a Victoriában megoldható, hogy a gyakorlati órákat a fent említett városokban vezessék le. – Mivel a forgalmi vizsga Szegeden van, az utolsó néhány órát mindenképpen itt érdemes végigcsinálni. E nélkül szinte borítékolható a bukás – vélekedett Bartos Pál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzbírság a Sasnak

Több százezer forintra büntette első fokon az etikai bizottság a szegedi Sas patikát. Elsősorban a… Tovább olvasom