Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Forgatókönyv orvoshiányra

Szeged - Járványra vagy hirtelen orvoshiányra is használható forgatókönyvet kell kidolgoznia a napokon belül felálló egészségügyi védelmi bizottságnak. A MOSZ még nem jegelte akcióját: az orvosoknak nyilatkozniuk kell, ha önként vállalják a túlmunkát az ügyeleten.
Egészségügyi válsághelyzetben is el kell látni a betegeket. Ez a kiindulópontja annak a kormányrendeletnek, amely előírja a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetőjének is, hogy egészségügyi védelmi bizottságot hozzon létre – tudtuk meg Varga Márta kommunikációs vezetőtől. A napokban felálló testület tagja lesz – többek között – a megyei és a kistérségi tisztifőorvos is. A bizottság feladata, hogy biztosítsa a megyében élők egészségügyi ellátását járvány vagy hirtelen jött orvoshiány esetén is.

24–32 órát is kénytelenek dolgozni egyhuzamban az orvosok – állítja a Magyar Orvosok Szövetsége. A MOSZ a doktorok túlterhelése, a ki nem fizetett ügyeleti díjak elleni tiltakozásra szólított föl.

Katasztrófára készülnek. Illusztráció
Katasztrófára készülnek.
Illusztráció

Akciójuk alapja, hogy az egészségügyiek munkarendjére vonatkozó törvény január 1-jétől élő módosítása szerint napi 12 óránál több munkára kényszeríteni az orvosokat csak akkor lehet, ha az önként vállalt túlmunkára vonatkozó nyilatkozatot is aláírják. A MOSZ szegedi vezetője, Fodor Domonka hétfőn nem kívánta közölni, hogy a Csongrád megyében dolgozó mintegy 600–700 klinikai és 300–400 kórházi orvos közül hányan csatlakoztak az akcióhoz. Bélteczki János MOSZ-elnök sajtónyilatkozatában közölte: eddig több mint 2000 orvos csatlakozott a felhívásukhoz. A januári ügyeleti beosztások már élnek, de februárban a túlmunka megtagadásának országos hatása lesz.

Magyar–szlovák arány

Heti 48 órát dolgozhattak eddig is a magyar orvosok, de hetente további 12–24 órányi túlmunkájukra volt szükség az egészségügyi ellátás fenntartásához. Az így összegyűlő heti 60–72 óra munkáért havi nettó 160–180 ezer forint (450–650 euró) fizetést kap egy szakorvos. A szlovák doktorok minapi akciójukkal kivívták, hogy 2013-tól bérük: 2200 euró.

– Meghalna az ügyelet a kis kórházakban, a nem műtétes klinikákon az orvosok túlórái nélkül – mondta a neve elhallgatását kérő, de önmagát a belgyógyászaton és a traumatológián is kipróbáló doktor. Az ügyelet idejére fizetett 650–700 forintos órabér miatt sok fiatal keresetkiegészítésként vállalja a túlmunkát – „önként". Pedig például a szegedi traumatológiai klinika 24 órás ügyeletén dolgozó 4 orvos sokszor 50–60 beteget is ellát.

Nem számol az ügyelet körüli tiltakozó akció élesedésével a következő 3 hónapban Baráth Lajos. A makói kórház főigazgatója úgy véli: a bértárgyalások lezárulta után kialakuló helyzetben a törvényes munkaidőt tudják biztosítani 6 hónap átlagában.

– Minden hónap 15. vagy 20. napjáig elfogyhat az ügyeletre beosztható doktor – ismerte el Várkonyi Katalin. A szentesi Dr. Bugyi István Kórház főigazgatójától megtudtuk: eddig az ügyelő orvosok 70 százaléka vállalkozóként látta el ezt a feladatot. Rájuk nem, csak a közalkalmazottakra vonatkozik a munkaidőt szabályozó törvény. Ám az adózási rend változásai miatt az ügyelő orvosok közötti arány januártól megfordult.

Katasztrófa idejére, külső okok vagy emberi tényezők okozta rendkívüli helyzetre szóló forgatókönyvvel rendelkezik a szegedi egyetem klinikai központja – tudtuk meg az elnökhelyettestől. Hajnal Ferenc közölte: nincs információja, hogy hány orvosuk csatlakozott a MOSZ-akcióhoz. Az intézményen belüli erőforrások átcsoportosításával reagálnának rendkívüli helyzetre.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Egyolvasó 2012. január 04. 06:24
  „Ne engedjük el az orvosokat emberek, mert a parlamentben ülő doktorok veszik át a helyüket.!!!!!!!!”
 • 25. fotelagy 2012. január 04. 05:39
  „Maximálisan egyetértek a kormány, a szerkesztőség és a médiahatóság véleményével.”
 • 24. reader 2012. január 04. 00:23
  „Azért kíváncsi lennék, hogy ha itt is olyan helyzet lenne mint a kedves északi szomszédainknál akkor jönnének-e besegíteni, mint ahogy azt elvárták tőlünk.

  Akkor már jók voltak a "mongolok"!

  Viszont biztos vagyok benne, hogy nem!”
 • 23. TELSTAR 2012. január 03. 22:06
  „2. (a nicknevével harmonizáló szellemi színvonal.)

  Két megjegyzésem van:

  - nem "doki" hanem orvos. Gondolom, az állomásfőnököt sem sínbohócozod le.
  - sok beteg azért megy be az ügyeletre a két hete fájó bütykével, mert a szakrendelőben LUSTA kivárni a sorát.

  további jó gyűlölködést.”
 • 22. Füvesember 2012. január 03. 21:33
  „" ahány hónapig kint dolgoznak, annyi hónapig fizessék vissza a magyar államnak a képzési költségük dupláját /max. az itthon eltöltött képzés időtartamáig/"
  Jogos!!!
  DE: Fizessék vissza a stadion beléptetőrendszerre elcseszett 5 milliárdot,
  az autópályákból km-enként kilopott súlyos milliárdokat,
  a kirakat-Gripenekre elcseszett százmilliárdokat,
  a MOL részvényekre elkefélt pénzeket, stb. RÉMLIK VALAMI?
  Ha ez mind megvolt, rendben, jöhet a gonosz orvosokra elköltött pénze a szegény magyar hazának!
  Meg kellene már végre érteni: EZEK AZ EMBEREK NEM AKART/NAK ELMENNI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KÉNYTELENEK!
  Ez az ország nagyon szeret kérkedni pl. a Nobel-díjasaival. Azzal már lényegeseen kevésbé, hogy gyakorlatilag az összeset elüldözte.... A jelenlegi értelmiség színe-javát meg egyszerűen elpazarolja! Ezeknek az embereknek túlnyomó többsége igenis szívesen AZONNAL haza jönne, ha meg tudna itthon élni. És itt már réges-régen nem csak az orvosokról van szó. Amíg ezt nem látja be ez az ország, addig senkinek sincs semmiféle erkölcsi alapja a képzési költségeket vissza követelni ezektől az emberektől.”
 • 21. adamantium 2012. január 03. 21:28
  „19. macska125 2012.01.03. 20:36
  szerintem sem a rendszerről, sem a befolyó összegekről nincs fogalmad. nem érdekes mennyit fizettél be évtizedek alatt, csak az, hogy adott évben mennyit fizettél be, mert a rendszer abból él amit aktuálisan befizetnek, ez nem egy olyan rendszer, hogy van egy bankszámla amire gyűjtik a befizetésedet és ha kell akkor arról veszik ki az összegeket. na persze ezt az állam jelentősen ki kell pótolja mert a befolyó összegek nem elegek semmire sem.
  az egészséget nem lehet helyreállítani csak javítani rajta ez pedig néha olyan összegbe kerül amit a több évtized alatt befizetett hozzájárulásod messze nem fedezne
  20. lacipapa68 2012.01.03. 20:48
  nevetséges minden értelmet hiányoló ötlet, elgondolkodtál rajta mekkora marhaságot írtál le, ilyen még a kommunizmusban sem volt, nemhogy az únióban. megszavaztad az únióba való belépést? ha nem akkor is mindegy mert a többség igen, ezáltal a szabad munkaerőáramlást is, le kell nyelni a békát és kész. ha ez a marhaságot bevezetné valaki: 1 rögtön beperelne minket az únió, 2 rögtön beperelné az államot sok ezer orvos 3 azonnal összeomlana az egészségügy az általános sztrájk miatt és a masszív felmondási hullám miatt”
 • 20. lacipapa68 2012. január 03. 20:48
  „Laikusként a következőt tudnám javasolni: nyugodtan engedjék ki az orvosokat külföldre,ahol ugyebár többet tudnak keresni.DE: ahány hónapig kint dolgoznak, annyi hónapig fizessék vissza a magyar államnak a képzési költségük dupláját /max. az itthon eltöltött képzés időtartamáig/. Külföldre egy orvos a magasabb fizetésért megy el, és ugyebár volt némi infláció is. Közben itthon is korrigálni kellene az egészségügy dolgozók fizetését, NO paraszolvencia.Így szerintem hamar egyensúlyba kerülne az egészségügy.”
 • 19. macska125 2012. január 03. 20:36
  „Ingyenes egészségügy????????
  Mióta??????? Amennyit oda fizetsz évtizedek alatt az EB-nek biztosíthatná is érte az egészséged helyreállítását- nemde???? Az a szomorú, hogy semmi pénz nem oda megy ahova kellene.”
 • 18. N.P. 2012. január 03. 14:45
  „El kellene már felejteni az ingyenes egészségügy című fantazmagóriát!
  Az egyik rokonom kb. 1 hónapja van kórházban, ezalatt kb. 100 000.-Ft-t dugdosott a családja különböző zsebekbe és ezzel csak annyit tudott elérni: ugyanazt a lélektelen, ellátást kapja mint a többiek. .... akik szintén tejeltek...

  Nincs az a fizetős egészségügy ami ennél drágább lenne, hiszen állampénzen tulajdonképpen magánkórházakat üzemeltetünk. Drágán és a rendszer haszonélvezőinek minimális felelősségével!”
 • 17. szandokán 2012. január 03. 14:17
  „Az orvosi műhibák melegágya a tulzott feszített ügyelet,az aki már a huszadik óráját nyomja,az már nem képes teljes koncentrációra.”
 • 16. Moolnaar 2012. január 03. 13:24
  „Hat tipikus megint olyanok osztjak az eszt, akiknek lövesuk sincs a helyzetröl... tipikus magyar dolog ez! Paprika56 <moderálva> Az egeszsegugyben dolgoztam otthon is es most is kulföldön. tehat van ralatasom... Az önzes ami teljesen hianyzik idekint! Ha valami nem jo összefognak es egyutt probaljak megoldani, nincs szethuzas, gancsoskodas. Ez az alapvetö kulönbseg, NEM a penz! Az hogy a vezetök nem lopnak egy masik dolog! Lattam növer tuntetest a korhazban, a betegek es a dolgozok mind szurkoltak nekik! Egy rossz szo nem hagyta el a tegek ajkat, hogy egy kicsivel többet kellett varni!”
 • 15. polo 2012. január 03. 12:18
  „évekkel ezelőtt kellet volna lépni az egészségügyi dolgozóknak drasztikusan sajnos magyar mentalitás takargatunk foldozgatunk majd mikor elfogy a takaró akkor kezdünk el agyalni a megoldáson de későn sajnos, az egészségügyből sok pénzt elvisznek a nem hozzáértők egy gazdasági manegert kellene alkalmazni aki ért is a pénzügyekhez és nem a saját sebét tömi eddig az volt a megoltás a spórolásra hogy elküldünk pár nővért elvesszük a pótlékokat stb a fejesek meg dúskálnak a jóban ha bajban ráfogják valakire pl a fűtés orrba szájba fűtenek ha meleg van nem lehet lekapcsolni a radiátort hanem kikel nyitni az ablakot csöpög a csap nembaj rossz a világítástechnika itt rengeteg pénz folyik el rengeteg olyan vizsgálatot csinálnak minek semmi értelme fájt a fejem kétszer is koponya CT-én voltam mire kiderült szemüveg kell házi orvos utalt neurológiára”
 • 14. pepezozo 2012. január 03. 12:12
  „Kedves Paprika56!
  Jó látni, hogy mindig más felhasználónév alatt ugyanazt írod minden egészségügyi fórumon.
  Azt kérem, hogy nézz meg egy Tesco parkolót, ott nem csak orvosok vásárolnak. Kérlek arra is, hogy számold össze az ott található Trabantokat, nem lesz egyszerű egyet is találni.
  Manapság - ha föltűnt - egyre nehezebb Trabantot kapni, a használt autók között a nyugatiak vannak többségben. Egy 10 éves, jó állapotú Mercedes BenzE 200 (gyönyörű állaporban - kevesebb, mint 3 millió forint. Szerintem, ha az a baj, hogy ilyen autókat látsz a klinika parkolójában (lehet a betegeké is...) akkor valami lehet az életszemléleteddel.”
 • 13. deszkás 2012. január 03. 11:12
  „És lehet túl sokat voltam kórházba:igazuk is van.És anélkül hogy hatalmas összegeket letettem volna:meg gyógyitottak.Persze igyekeztem is meggyógyulni.”
 • 12. sved 2012. január 03. 11:06
  „Varkonyi Katalin kivalo pelda arra, milyen keves esszel lehet valaki korhazigazgato.
  A munkaidökorlat termeszetesen a vallalkozo orvosokra is vonatkozik, hiszen a törveny az orvosi munkavegzes idejet szabja meg, fuggetlenul az adozasi formatol.
  Az persze mas kerdes, hogy a vallalkozo orvosok munkaidejet senki nem ellenörzi. Ettöl meg ha csinalnak valami hibat, es kiderul hogy a szabott munkaidön tul dolgoztak, Abraham ugyved ur a gatyat leperli roluk, teljes joggal.”
 • 11. deszkás 2012. január 03. 10:48
  „Ez pontosan olyan lesz mint a katasztrófavédelem "erőssége" hogy bárki bárhová behivható bármire (Hende Cs. 6 000-8 000 katonája esetleg ingyen)”
 • 10. Füvesember 2012. január 03. 10:44
  „7. papika56

  Önnek tökéletesen igaza van! Amit leírt, AZ LÁTSZIK......
  Nyilván, ami nem látszik, arról nem írhatott, mert arról semmit sem tud!
  Nos, 1000 Ft/óra BRUTTÓ órabérért ügyelő orvosok (nagyon sokat ismerek!!) autóit tessék már megnézni-ha egyáltalán van nekik. Gyalázatos az a szűklátókörűség, amellyel az Önhöz hasonló, félinformáltak írogatják a rosszindulatú kommentjeiket. Mikor MAGÁNRENDEL egy aneszteziológus, egy laboros orvos, egy kórboncnok vagy egy elméleti oktatást végző klinikai orvos. És tessék elhinni, ezek vannak többen. Akiket én ismerek 2-3 munkahelyről szedik össze a pénzüket, mert-és most tessék nagyon figyelni-nem akarnak külföldre menni.....MÉG.....Hogy meddig, azt senki nem tudja!
  Utalgatnak itt többen a paraszolvenciára. Tudomásul KELL venni, hogy az az orvostársadalom PAPÍRVÉKONYSÁGÚ KIS RÉTEGÉT ÉRINTI!!!! Nem mindenki nőgyógyász, urológus meg plasztikai sebész, stb. Ezek egy vasat sem keresnének a kitaposott belű, szürke eminenciások gürcölése nélkül! És ŐK IS ORVOSOK! Ja, kérem, most éppen ezeknek lett elegük.....Helyesen! Innen is látszik, nélkülük nem működik a rendszer! Érdekes, hogy egyszer sem hallunk nőgyógyász meg urológus-elvándorlásról! A hét kérdése: Nem az ő autóikat látta a kedves papika56?!
  Jó egészséget!”
 • 9. racionalitás? 2012. január 03. 10:29
  „7. papika56 2012.01.03. 10:13

  az a sok drága kocsi fityiszes ellenörök autói akik ellenörzik tripla bérért---hogy hogyan lehet belekötni az orvosba....a lényeg nem ez....van egy szakmaiságot nem ismerő viktátoros elk.rmány....és elnőkúr....akin a világ röhög...na majd ők!!!!döntenek-parancsolnak...ha az orvost beparancsolják...ő meg azonnali hatállyal felmond...és elballag 400km-re nyugatra-tehetnek neki egy szívességet...<moderálva...> !”
 • 8. Renchy 2012. január 03. 10:21
  „Szerintem az ember élete megfizethetetlen, ezért igenis tessék normális bért adni az orvosoknak, akik emberek életéért felelnek! Mert szerintem azért az felháborító, hogy putrifalván az utcaseprő keres annyit mint egy rezidens, akinek van akkora tudása mint az orvosnak, csak a gyakorlata hiányzik még.
  Persze, amint megkapnák a jelenlegi pénzük dupláját, meg is tiltanám a hálapénzeket...”
 • 7. papika56 2012. január 03. 10:13
  „Csak egy dolgot nem értek ! Ha éjjel-nappal ott kell dolgozniuk ezeknek a szegény orvosoknak , hogyan oldják meg a heti 2-3 x magánrendelést ????
  Ebből az éhbérből hogyan tudnak luxus kocsikat venni ?? mert én még sose láttam Tabanton közlekedő dokit !!! a korházak parkolói mindd új, drága kocsikkal van tele --gondolom nem a betegeké--meg a portásé ,meg a takarítónőjé !”
26 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már nem sokáig tankolhatunk 400 forint alatt

A forint árfolyamváltozása, az üzemanyagok nemzetközi árának alakulása és az áfaemelés újabb drágulást hozott elsejétől. Tovább olvasom