Délmagyar logó

2015. 10. 07. szerda - Amália 12°C | 20°C

Forma–1-es futam Szegeden

Szeged - Forma–1-es versenyautókat, pilótákat láthatnak az érdeklődők Szegeden május 16-án és 17-én. A Red Bull itt rendezi meg fergeteges utcai parádéját: a dóm előtti téren bárki megtekintheti az autókat és a szerelőboxokat. Sebastian Vettel F–1-es pilóta és Palik László biztosan jön: köröznek a városban, 200-zal száguldanak végig a rakparton. 100 ezer embert várnak a szervezők.
Rezonáló dobhártyák, 800 lóerős motorok, égett gumiszag a levegőben – ez vár a szegediekre egy hónap múlva, május 16-án és 17-én. A Tisza-parti városban rendezik meg a Red Bull utcai parádét, amelyen testközelből figyelhet meg Forma–1-es autókat a publikum, száguldás közben is.

Ez lesz a negyedik ilyen rendezvény hazánkban: tavaly Siófokon, előtte kétszer Budapesten láthatták az energiaital-gyártó utcai show-ját, amellyel a versenysorozatot népszerűsíti. A tévében közel 400 millióan nézhették szerte a világon: a Red Bull ugyanis minden olyan országban bemutatja a rendezvényen készült kisfilmjét, ahol közvetítik a Forma–1-et. Az osztrák egyes csatorna egyórás műsort sugároz a programról, bemutatva Szegedet is. Tavaly Siófokon 200 ezren voltak a helyszínen – az M7-esen 23 kilométeres sor volt aznap.

– A turisztikáért és a sportért felelős államtitkárként rendszeresen kormányzati partnere voltam a Red Bull rendezvényeinek, sok közösen szervezett esemény után felvetettem: rendezze Szeged a show-t. A nemzetközi szervezők „terepszemlét" tartottak, és beleszerettek a városba, a Tiszába – mesélte Ujhelyi István országgyűlési képviselő.

Tavaly Siófokon volt hasonló rendezvény óriási érdeklődés mellet, ahogy képünkön is látszik. Fotó: DM/DV
Tavaly Siófokon volt hasonló rendezvény óriási érdeklődés mellett, ahogy képünkön is látszik.
Fotó: DM/DV

Elmondta: jövőre európai turnéra indul a show, több nagyvárost megelőzve kapta meg a rendezés jogát Szeged, úgy, hogy nem kell borsos jogdíjat fizetnie, csak a biztosítási költségek terhelik a várost – ez néhány millió forintot jelent. A szervezők több mint 100 ezer embert várnak a városba, Romániából, Szerbiából is sokan jöhetnek.

Itt lesz a Red Bull Racing egy Forma–1-es autója, volánja mögött Sebastian Vettellel – a 21 éves, a jövő Schumacherének tekintett pilóta a Forma–1-es mezőny legfiatalabb versenyzője, 6 nagydíjon egy futamgyőzelmet aratott. Hazánkban Szegeden láthat először a nagyközönség olyan versenyautót, amely az Egyesült Államok legnagyobb autóverseny-sorozatában, a Nascarban szerepel – a járművet hajóval hozzák a tengerentúlról.

Sebastian Vettel F–1-es pilóta itt lesz Szegeden. Fotó: DM/DV
Sebastian Vettel F–1-es pilóta itt lesz Szegeden.
Fotó: DM/DV

Autóba ül Palik László, a Hungaroring Sport Zrt. elnöke is – lapunknak elmondta, a program még képlékeny, most folynak a tárgyalások a betétprogramokról, ezekről egyelőre nem nyilatkozott. A korábbi utcai parádékon két- és négykerekű Dakar-járgányok, régi versenyautók is feltűntek, ott volt a futamokról ismert biztonsági kocsi, valamint Besenyei Péter műrepülő világbajnok is tartott légi bemutatót.


– A rendezvény központja a Dóm tér lesz: az autókat már szombaton kiállítják itt. Azt is megnézhetik az érdeklődők, milyen egy csapatbox, egy szerelőműhely. Másnap pedig szigorú biztonsági intézkedések mellett, kijelölt útvonalon meg is tesznek néhány kört a városban a versenyautók. Ezek vaddisznók. A planéta leggyorsabb négykerekűi. A rakpart egy arénához is hasonló, kicsit hasonlít a hangulata a monte-carlói pályáéhoz. Itt bőven 200 kilométeres óránkénti sebesség felett repesztünk majd – jövendölte Palik, aki szerint „ezeket az autókat nem erre találták ki", de jól beállított futóművekkel alkalmazkodnak a mindennapos közlekedésre használt utakhoz is.

Hosszabbított borfesztivál

Szélpál Gábortól, a Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatójától tudjuk: a Dóm térről május 17-én, vasárnap indulnak a versenyautók, s a Somogyi, az Oskola, a Dózsa György utca érintésével a Novotelig hajtanak, majd a Huszár Mátyás rakparton száguldanak vissza a Dóm térre. Megmértük a távot: 3060 méter. A zárt pályát kétméteres kerítéssel veszik körbe, két órára lezárják a belváros ezen részét. Hosszabb lesz a Szeged-napi rendezvénysorozat, a több mint 100 borászt felvonultató 15. borfesztivál is a szokottnál korábban, már szombaton nyit, így 9 napos lesz.
Moderálásra küldöm 70. zeno0211 2009.05.12. 16:07

Rock&Roll!

Moderálásra küldöm 69. mironi 2009.05.10. 19:45

Red Bull Street Parade
május 16-17.


Május 16. szombat

10.00 Autók kiállítása a Dóm téren
19.00 DJ Kuksi

Május 17. vasárnap

13:00 START
- Köszöntőt mond Botka László, Szeged polgármestere és
Ujhelyi István a rendezvény házigazdája
- Besenyei Péter légi bemutatója
- F1 Bemutató Palik Lászlóval
- Veterán versenyautó bemutató
- Palik Dakar Team bemutató
- Red Bull Rally Team bemutató
- NASCAR bemutató Sebastien Buemivel
- F1 bemutató Sebastian Vettellel
- A Pick Szeged kézilabdásainak felvonulása
15:00 FINISH

Moderálásra küldöm 68. norbert0124 2009.05.03. 12:06

Hányórától kezdödik az egész

Moderálásra küldöm 67. virtualista 2009.04.21. 15:41

liteon, reméljük addigra ujra aszfaltozzák a rakpartot és lehet menni rendesen 200al is. ;)

Moderálásra küldöm 66. micsibucsi 2009.04.20. 14:23

Majd felfelé jövet az emlékműnél vigyázzni ám mert kint van a 15 Km/h tábla! :) Ja meg a fekvő rendőr bácsi dob is egy kicsit! De félre a hülyeséggel jó ötletnek tartom és támogatom, hogy máskor is legyen ilyen tömegcsalogató rendezvény. :)

Moderálásra küldöm 65. liteon 2009.04.20. 11:24

igen, 200al :D:D röhög a vakbelem.. még 100-110 körül is életveszélyeset dob a rakpart, nemhogy még egy földtöl néhány cm-re lévő matchboxon. nagyon rossszak az utak.

Moderálásra küldöm 64. PerryMason 2009.04.19. 17:15

Ez jól jön Szegednek! A turizmussal lehet a legtöbbet keresni!

Moderálásra küldöm 63. Pengemester 2009.04.19. 11:14

Ahhoz képest,hogy milyen elmebeteg idő volt,Vettel hatalmasat ment...a politikát meg tényleg hagyni kéne,akár jobbik,akár balfék az illető,vagy szadista.

Moderálásra küldöm 62. flexsnake 2009.04.19. 10:40

Elég toprongyagyúnak kell lenni ahhoz hogy egy ilyen rendezvény kapcsán politizáljon az ember :D
Szánalmas jobbikos bagázs.

Moderálásra küldöm 61. Srác20 2009.04.18. 23:33

Hát kíváncsi leszek rá:)


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Szenzációs kelta sírok Szegednél

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!