Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Forma–1-es futam Szegeden

Szeged - Forma–1-es versenyautókat, pilótákat láthatnak az érdeklődők Szegeden május 16-án és 17-én. A Red Bull itt rendezi meg fergeteges utcai parádéját: a dóm előtti téren bárki megtekintheti az autókat és a szerelőboxokat. Sebastian Vettel F–1-es pilóta és Palik László biztosan jön: köröznek a városban, 200-zal száguldanak végig a rakparton. 100 ezer embert várnak a szervezők.
Rezonáló dobhártyák, 800 lóerős motorok, égett gumiszag a levegőben – ez vár a szegediekre egy hónap múlva, május 16-án és 17-én. A Tisza-parti városban rendezik meg a Red Bull utcai parádét, amelyen testközelből figyelhet meg Forma–1-es autókat a publikum, száguldás közben is.

Ez lesz a negyedik ilyen rendezvény hazánkban: tavaly Siófokon, előtte kétszer Budapesten láthatták az energiaital-gyártó utcai show-ját, amellyel a versenysorozatot népszerűsíti. A tévében közel 400 millióan nézhették szerte a világon: a Red Bull ugyanis minden olyan országban bemutatja a rendezvényen készült kisfilmjét, ahol közvetítik a Forma–1-et. Az osztrák egyes csatorna egyórás műsort sugároz a programról, bemutatva Szegedet is. Tavaly Siófokon 200 ezren voltak a helyszínen – az M7-esen 23 kilométeres sor volt aznap.

– A turisztikáért és a sportért felelős államtitkárként rendszeresen kormányzati partnere voltam a Red Bull rendezvényeinek, sok közösen szervezett esemény után felvetettem: rendezze Szeged a show-t. A nemzetközi szervezők „terepszemlét" tartottak, és beleszerettek a városba, a Tiszába – mesélte Ujhelyi István országgyűlési képviselő.

Tavaly Siófokon volt hasonló rendezvény óriási érdeklődés mellet, ahogy képünkön is látszik. Fotó: DM/DV
Tavaly Siófokon volt hasonló rendezvény óriási érdeklődés mellett, ahogy képünkön is látszik.
Fotó: DM/DV

Elmondta: jövőre európai turnéra indul a show, több nagyvárost megelőzve kapta meg a rendezés jogát Szeged, úgy, hogy nem kell borsos jogdíjat fizetnie, csak a biztosítási költségek terhelik a várost – ez néhány millió forintot jelent. A szervezők több mint 100 ezer embert várnak a városba, Romániából, Szerbiából is sokan jöhetnek.

Itt lesz a Red Bull Racing egy Forma–1-es autója, volánja mögött Sebastian Vettellel – a 21 éves, a jövő Schumacherének tekintett pilóta a Forma–1-es mezőny legfiatalabb versenyzője, 6 nagydíjon egy futamgyőzelmet aratott. Hazánkban Szegeden láthat először a nagyközönség olyan versenyautót, amely az Egyesült Államok legnagyobb autóverseny-sorozatában, a Nascarban szerepel – a járművet hajóval hozzák a tengerentúlról.

Sebastian Vettel F–1-es pilóta itt lesz Szegeden. Fotó: DM/DV
Sebastian Vettel F–1-es pilóta itt lesz Szegeden.
Fotó: DM/DV

Autóba ül Palik László, a Hungaroring Sport Zrt. elnöke is – lapunknak elmondta, a program még képlékeny, most folynak a tárgyalások a betétprogramokról, ezekről egyelőre nem nyilatkozott. A korábbi utcai parádékon két- és négykerekű Dakar-járgányok, régi versenyautók is feltűntek, ott volt a futamokról ismert biztonsági kocsi, valamint Besenyei Péter műrepülő világbajnok is tartott légi bemutatót.


– A rendezvény központja a Dóm tér lesz: az autókat már szombaton kiállítják itt. Azt is megnézhetik az érdeklődők, milyen egy csapatbox, egy szerelőműhely. Másnap pedig szigorú biztonsági intézkedések mellett, kijelölt útvonalon meg is tesznek néhány kört a városban a versenyautók. Ezek vaddisznók. A planéta leggyorsabb négykerekűi. A rakpart egy arénához is hasonló, kicsit hasonlít a hangulata a monte-carlói pályáéhoz. Itt bőven 200 kilométeres óránkénti sebesség felett repesztünk majd – jövendölte Palik, aki szerint „ezeket az autókat nem erre találták ki", de jól beállított futóművekkel alkalmazkodnak a mindennapos közlekedésre használt utakhoz is.

Hosszabbított borfesztivál

Szélpál Gábortól, a Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatójától tudjuk: a Dóm térről május 17-én, vasárnap indulnak a versenyautók, s a Somogyi, az Oskola, a Dózsa György utca érintésével a Novotelig hajtanak, majd a Huszár Mátyás rakparton száguldanak vissza a Dóm térre. Megmértük a távot: 3060 méter. A zárt pályát kétméteres kerítéssel veszik körbe, két órára lezárják a belváros ezen részét. Hosszabb lesz a Szeged-napi rendezvénysorozat, a több mint 100 borászt felvonultató 15. borfesztivál is a szokottnál korábban, már szombaton nyit, így 9 napos lesz.

Olvasóink írták

70 hozzászólás
 • 70. zeno0211 2009. május 12. 16:07
  „Rock&Roll!”
 • 69. mironi 2009. május 10. 19:45
  „Red Bull Street Parade
  május 16-17.


  Május 16. szombat

  10.00 Autók kiállítása a Dóm téren
  19.00 DJ Kuksi

  Május 17. vasárnap

  13:00 START
  - Köszöntőt mond Botka László, Szeged polgármestere és
  Ujhelyi István a rendezvény házigazdája
  - Besenyei Péter légi bemutatója
  - F1 Bemutató Palik Lászlóval
  - Veterán versenyautó bemutató
  - Palik Dakar Team bemutató
  - Red Bull Rally Team bemutató
  - NASCAR bemutató Sebastien Buemivel
  - F1 bemutató Sebastian Vettellel
  - A Pick Szeged kézilabdásainak felvonulása
  15:00 FINISH”
 • 68. norbert0124 2009. május 03. 12:06
  „Hányórától kezdödik az egész”
 • 67. virtualista 2009. április 21. 15:41
  „liteon, reméljük addigra ujra aszfaltozzák a rakpartot és lehet menni rendesen 200al is. ;)”
 • 66. micsibucsi 2009. április 20. 14:23
  „Majd felfelé jövet az emlékműnél vigyázzni ám mert kint van a 15 Km/h tábla! :) Ja meg a fekvő rendőr bácsi dob is egy kicsit! De félre a hülyeséggel jó ötletnek tartom és támogatom, hogy máskor is legyen ilyen tömegcsalogató rendezvény. :)”
 • 65. liteon 2009. április 20. 11:24
  „igen, 200al :D:D röhög a vakbelem.. még 100-110 körül is életveszélyeset dob a rakpart, nemhogy még egy földtöl néhány cm-re lévő matchboxon. nagyon rossszak az utak.”
 • 64. PerryMason 2009. április 19. 17:15
  „Ez jól jön Szegednek! A turizmussal lehet a legtöbbet keresni!”
 • 63. Pengemester 2009. április 19. 11:14
  „Ahhoz képest,hogy milyen elmebeteg idő volt,Vettel hatalmasat ment...a politikát meg tényleg hagyni kéne,akár jobbik,akár balfék az illető,vagy szadista.”
 • 62. flexsnake 2009. április 19. 10:40
  „Elég toprongyagyúnak kell lenni ahhoz hogy egy ilyen rendezvény kapcsán politizáljon az ember :D
  Szánalmas jobbikos bagázs.”
 • 61. Srác20 2009. április 18. 23:33
  „Hát kíváncsi leszek rá:)”
 • 60. abdul66 2009. április 18. 22:58
  „Csongrád megye turisztikailag halott vagy középszerűnél gyengébb.Itt valahogy nem nagyon valósulnak meg a beruházások vagy csak tetű lassan,mindenki elhúzott mellettünk.”
 • 59. Mathiasking 2009. április 18. 17:48
  „53. hozzászólás jha 2009.04.18. 10:35

  Csak annyit, hogy Forrás szálló rekonstrukció nincs befejezve, Royal szálló nincs befejezve, Kass (Régi Hungária) szálló nincs befejezve, Korona szálló (Makó) nem üzemel, Fekete Sas szálló (Hódmezővásárhely) nem üzemel, Petőfi szálló(Szentes) nem üzemel, Erzsébet szálló (Csongrád) nem üzemel, SZUE nincs befejezve, szálláshelyek Szegeden kevésnek bizonyulnak még egy nyári szabadtéri előadáskor is. Tiszta szégyen a szállás mizéria ebben a városban. Immár évek óta! Mit akar ez a megye? Nincs semmi jóformán ami arra ösztönözné az embereket, hogy 2-3 napot maradjanak, mert normális szálloda nincs a megyében, nemhogy a városban, Szegeden.”
 • 58. Pengemester 2009. április 18. 17:00
  „Mostanság eléggé magas a vízszint. A szervezők a Tiszával is megbeszélték,hogy arra a hétvégére lesz szíves visszább húzódni?”
 • 57. jobbikosember 2009. április 18. 16:23
  „Eagleye,elég sok a bukkanó a városban !”
 • 56. jobbikosember 2009. április 18. 16:22
  „Vettel nyerte ma az idöméröt,ráadásul ugy hogy egy kört ment! Hihetetlen de igaz. Szoval mire jönne már nagy sztár lesz és emiatt lehet mégse jön !”
 • 55. dova 2009. április 18. 16:19
  „Még több autót a városba!”
 • 54. Mil 2009. április 18. 14:42
  „A reakciókból ítélve sokaknak ez lesz az üstökös szürke életük egén :)”
 • 53. jha 2009. április 18. 10:35
  „A rendezvénynek több pozitívuma is van:

  Propagálja Szegedet. Nem csak szegediek jönnek majd el, hanem olyanok is, akik az ország másik felében élnek, de szeretnének egy kis F1 hangulatot. Ők Szegeden megszállnak, esznek, isznak, jól érzik magukat, elmondják a barátaiknak, milyen jó volt itt, és esetleg visszajönnek. Egy olyan vidéknek, ami szép, kellemes hely, de igazából semmi extrát nem tud nyújtani turisztikailag, tökéletes egy nagy felhajtással, publicitással járó rendezvény.

  Aki életében még soha nem volt F1 autó közelében, el se tudja képzelni, milyen az. És sajnos a Hungaroringre kimenni iszonyat pénz, a legolcsóbb megoldás is közel 20 ezer Ft (csak a belépő), ezt egyre kevesebben engedhetik meg maguknak.
  Ha élőben nézed egyébként nem az a lényeg, hogy nyomon kövesd a versenyt úgy ahogyan azt a TV-ben tudod, hanem a hangok, a szagok, az elképesztő és elképzelhetetlen gyorsaság, és az a profizmus, ami az egészből árad. Nyilván, akik fikázzák itt ezt az egészet azt gondolják, hogy a 20 éves, lyukas kipufogós nyugati roncsaikkal keménykedve (szabálytalanul) ők aztán sokkal jobbak, és nekik nem lehet újat mutatni. Maradjanak csak ebben a hitben, és puffogjanak, nem is nekik szervezik a rendezvényt.

  Az utak állapotával kapcsolatban persze igazatok van, de ettől rosszabb nem lesz, és ha ezt a bemutatót mondjuk Kecskemétre, Szolnokra viszik, attól Szegeden nem lesznek jobbak az utak.

  Általánosságban kedves honfitársaim, tanuljunk már meg egy kicsit örülni, annak, ami van. És nem mindig siránkozni, és fröcsögni, miközben alternatívát, ötletet senki nem tud mondani. A legkönnyebb szidni azt, amit mások csinálnak, de tenni valamit sokkal értelmesebb és értékesebb dolog lenne.”
 • 52. kowalsky 2009. április 18. 10:31
  „Eagleeye 2009.04.18. 10:06
  már bocs, de a Red Bull pénze mitől lenne közpénz?”
 • 51. Eagleeye 2009. április 18. 10:06
  „Azon túl hogy vodka már megint közpénzen próbálja magát fényezni semmi értelme ennek az egésznek.
  Inkább az utakat hoznák rendbe, meg a koszt szutykot takaríttatná fel ez a böszme vodka.
  Ha nem vigyáz az ember szeles időben kiveri a szemét a sok szemét.”
70 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenzációs kelta sírok Szegednél

Szeged-Kiskundorozsma - Krisztus előtti 2. század környékéről származó kelta falut és mintegy 15 sírt találtak régészek Szeged határában. Tovább olvasom