Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Forma 1-es autó és szentjánosbogár villából

Közel száz kisplasztikát készített már villák hajlítgatásából a mórahalmi Rutai Zoltán. A családja is támogatja a hobbiját, bár a felesége fanyelű étkészletre cserélte a régit.
Több mint 3 éve hódol a kedvtelésének, a villák és kanalak hajlítgatásának a mórahalmi Rutai Zoltán. A karácsonyi ünnepekre készülődtek a családdal, amikor kipattant a fejéből az isteni szikra.

- Hagyomány nálunk, hogy hacsak lehet, nem vásároljuk, hanem magunk készítjük el az ajándékokat. Nem igazán volt ötletem, hogy mit is adhatnék az egyik rokonomnak, aki történetesen gitározik. És akkor láttam egy videót az interneten, amin különböző figurákat hajlítgattak villából. Mindjárt neki is ültem, hogy elkészítsek egy gitározó alakot - eleveníti fel a kezdő lökést a 38 éves férfi.

Forma 1-es autó és szentjánosbogár villából - GALÉRIA

Az első alkotás meglepően gyorsan, másfél-két óra alatt készült el két villából, és ami még fontosabb, nagy sikert aratott az ismerősök körében, akik biztatták Zoltánt: csináljon újabb tárgyakat. Nem is nagyon kellett nógatni, sorra kerültek ki a keze közül a kisplasztikák. Az egyik családtag egy csillagjegyet "rendelt" tőle, ami után az egész sorozat elkészült.

Aztán sorra jött a többi: a bogár sorozat csótánnyal, szentjánosbogárral, szöcskével, tücsökkel és imádkozó sáskával, majd a foglalkozások a fodrásszal, a talpmasszőrrel, a fazekassal és a pékkel, illetve a sportoló sorozat a kosárlabdázóval, a focistával, az olimpiai lánggal futó alakkal és az egyik nagy saját kedvenccel, a búvárúszóval. Zoltán szerint ezek a sorozatok soha nem lesznek teljesen készen, mindig ki lehet majd egészíteni egy újabb darabbal. Minden a kreativitáson múlik - vallja. Mostanra közel 100 alkotást készített már el.

Forma 1-es autó és szentjánosbogár villából - GALÉRIA

Zoltán munkáiból a napokban nyílik kiállítás a mórahalmi könyvtárban - itt látható lesz az a Forma-1-es autó is, amely 19 darab villából készült -, ennek ellenére nem művészként tekint magára, inkább hobbinak fogja fel a villa hajlítgatást. - Gyerekként művészeti iskolába jártam, persze, hogy szerettem rajzolni, festeni. A szabadidőm nagy részét leköti az új hobbim és nemcsak maga az alkotás folyamata, ahogy elkészül egy-egy darab, de az előkészületek, a tervezés is - magyarázza.

Forma 1-es autó és szentjánosbogár villából - GALÉRIA

Órákat jár a vásárban, hogy megfelelő villákat találjon, mert csak a rozsdamentes, lemezből készült evőeszköz alkalmas a formázásra. Ez ugyanis nem törik. Kombinált fogót, csőrös fogót használ a munkához, a legtöbb alkotáshoz 2-3 villa is elég, de akad, amihez egy tucatot is fel kell használni.

Zoltán hobbija havonta 3 ezer forintot vesz ki a családi kasszából, bár volt rá példa, hogy nem neki kellett megvennie a villákat, egy "rajongójától" nemrégiben 60 darabot kapott. Szüksége is volt ezekre, mert amióta rákapott a hobbijára a felesége kicserélte a megfogyatkozott étkészletet fanyelű villákra.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vona Gábor kisérti a Cserepes sori romákat

A vasárnapi választásra gőzerővel plakátolnak a politikai pártok Szegeden. Tovább olvasom