Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Forog már a nyomógép a Sajtóházban

Szeged - Két hete már megfordult a MAN gyártmányú rotációs ofszet nyomógép a szegedi sajtóházban, a napokban a festékezésen és a finomállításokon dolgoznak a szakemberek. A határidőkben nincs csúszás, sőt némi tartalék is maradt.
A többmilliárdos beruházásról szóló legutóbbi írásunkat azzal zártuk, hogy komoly emeléstechnikai bravúrra készülnek nyomdacsarnokunkban, a gép tetejére fel kell tenni a 9 méter hosszú, 16 tonnás francia gyártmányú szárítót. Ez volt a legérzékenyebb pontja a nyomdagép-telepítésnek, amit azóta sikerrel hajtottak végre a szakemberek.

Kozma Balázs projektmenedzser szerint változatlanul tartják az ütemtervet, sőt némi tartalék is maradt még. A gépberuházáshoz kapcsolódó építészeti munkák műszaki átadása is megtörtént már, melynek ha nem is a legbonyolultabb, de mindenképpen leglátványosabb és legnagyobb „darabja" az az 500 köbméteres tűzvíztároló, amely az automata esőztető oltórendszert szolgálja ki, ha arra véletlenül szükség lenne.

Nagyvas. A hét végén már megkezdődhetnek az első tesztnyomások. Fotó: Kozma Balázs
"Nagyvas". A hét végén már megkezdődhetnek az első tesztnyomások.
Fotó: Kozma Balázs

A műszaki átadással párhuzamosan megindul a használatba vételi eljárás is, melyben számos hatóságnak ellenőrizni és engedélyezni kell a beruházást a befejezésig, és számukat az is növeli, hogy földgázüzemű szárító szolgálja ki a vadonatúj gépsort.

Szűk két hete fordultak meg először a nyomóművek, kezdetben papír nélkül, majd nem sokkal később már üzemszerűen, újságpapírral. Minden rendben ment, így a napokban már a festékezéssel és a finombeállításokkal foglalkozhatnak a szakemberek. Terveink szerint ennek a hétnek a végén már megkezdődhetnek az első tesztnyomások is. Közben természetesen „zajlik" a kiszolgálóegységek nyomógéppel történő összehangolása, köztük az expediálóé, amely – egyebek között – vágja, tűzi és szállítási címmel látja el a kötegelt újságot.

Szűk két hete fordultak meg először a nyomóművek. Szűk két hete fordultak meg először a nyomóművek. Fotó: Kozma Balázs
Szűk két hete fordultak meg először a nyomóművek.
Fotó: Kozma Balázs

A régi és az új kollégák jól működnek együtt a nyomdagép-telepítőkkel – az elmúlt néhány hónapban minimum harminc külföldi szakember fordult meg csarnokunkban, és csak ritkán voltak tíznél kevesebben. A németek a nyomdagépnél, a franciák a tekercsváltónál és a szárítónál dolgoztak, dolgoznak. A technológiával kapcsolatos munkákat Eszes József és Szabady Balázs, a Lapcom műszaki vezetése fogja össze, együttműködve a szegediekkel, Bata Róbert új nyomdaigazgatóval és Dávid László karbantartási vezetővel.

Mit tud az új beruházás?

Mint korábban már írtuk, a gép közel egy óra alatt képes kinyomtatni napilapjainkból a szükséges példányszámot, vagyis a kapacitással nem lesz probléma. A3-as méretből 48, A4-esből 96 oldalra képes egyszerre, úgy, hogy minden oldal színes. A minőségről annyit, hogy a gép – a szárítóműnek köszönhetően – tudja a mai jól ismert színes hetilapok nyomtatási színvonalát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folyószámla-kivonatot postáz az adóhivatal

Szeged - Az adózás rendjéről szóló törvény APEH feladataként írja elő az adózók évenkénti… Tovább olvasom