Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Forradalmi vita a tarjáni barakkban

Nemrégiben megalakult a Baloldali Front–KISZ szegedi csoportja, ami kedd esténként gyűlésezik. Legutóbb Che Guevara élete kapcsán kerültek szóba a kommunista eszmék. Időutazásra indultunk az egyik tarjáni barakkba.
– Helló! Nem tudod, hol lesz a Che Guevara-est? – kérdezte egy biciklis fiatalember, miközben az eldugott tarjáni barakképületet kerestem, ahol a Baloldali Front–Kommunista Ifjúsági Szövetség szegedi csoportja tartotta gyűlését. A kertben hat-nyolc skinhead a kedves emlékű „Kitartás!" köszöntéssel fogad – míg odabent vörös székeken úgy húsz-huszonöt fős, fiatalokból álló társaság ül, a Munkáspárt molinója alatt. Úgy tűnik, a szélsőséges ideológiák jól megférnek egymás mellett: nincs balhé, sőt a kopaszok még be is ülnek egy rövid időre a Che életéről szóló továbbképzésre.

Egy fiatalember számol be az ikonná vált kubai forradalmár tetteiről, miközben a tizenhét és huszonöt közti koreloszlású társaság feszülten fidel. Azazhogy figyel. A végül gerillaként a bolíviai dzsungelben meghalt Guevara patetikus sorsát hallva könnycseppek csillannak a szemekben – majd kezdetét veszi a forradalmi eszmecsere. Sorra vetődnek föl az érdekesebbnél érdekesebb kérdések: exportálható-e a forradalom, a kínai vagy a szovjet utat kellene-e követni, újjá kell-e szervezni a munkásőrséget? A barakkhangulat, a falról a szebb jövőbe büszkén meredő Lenin-dombormű, a levegőben úszó sűrű cigarettafüst, valamint az elhangzó forradalmi javaslatok és vita hatására úgy érzem, egy időspirálba kerültem. Az alkalmi pártszemináriumon egy lánglelkű tizenhét éves az Állam és Forradalom rutinos forgatójaként tetszeleg.

Lenint és Marxot idézve, nagyokat bólogatva vitáznak a fiatalok a fegyveres harc szükségességéről, ami többek szerint nem megoldás, míg mások önvédelemként értelmezik, ami fölszabadítja a munkásosztályt.

Tanácsrendszert vizionál a belelkesült kamasz, amit a gyárakban kell elsőként kialakítani. Hogy Szegeden hány gyár is van, láthatóan nem igazán foglalkoztatja az ideológiailag túledzett srácot.

A vita hevében a diskurzusban elmélyedőknek föl sem tűnik, hogy lassan elszivárognak az érdeklődők: talán érzik, hogy túl magasan röpködnek a csodás jövőről szóló gondolatok. Amikor távozom, épp a veszélyekre figyelmeztető dohányfeliratok regionális tanácsi szabályozásáról folyik az élénk vita. Mindennapi probléma: érdemes a megfontolásra.


Szitkok és hívek

Az egyik alapító tag, Juhász Dávid elmondta, hogy az új szegedi KISZ-nek nincs köze semmilyen párthoz, a pénzhiány miatt vették igénybe a munkáspárti helyszínt. Jelenleg hét-nyolc tagjuk van, de várják az érdeklődőket is a keddi „klubdélutánokra" a Hüvelyk utcába. Két hete a kubai nagykövetasszonyt látták vendégül, jövőre pedig Moldova Györgyöt várják. Mint mondta, októberi alakulásuk után elsőként átkozódó telefonokat kaptak, de azóta megjelentek a szimpatizánsok is. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromezer nyugdíjas kért távhőtámogatást Szegeden

Szegeden közel háromezer nyugdíjas kért távhődíj-támogatást november 15-éig. A jogosultak… Tovább olvasom