Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Forralt bor és meleg víz

Lángos és hideg sör helyett teát és forralt bort kínálnak a kempingezőknek a Partfürdőben. Strandolók nincsenek, de az úszóknak a hideg sem hideg, a törzsközönség esőben is úszik. A büfében a kempingezőkre főznek, más vendég nem jön ilyenkor.
Kosári Judit minden napját úszással kezdi, ha esik, ha fúj. Tegnap volt hely bőven a medencében Fotó: Miskolczi Róbert
Szél dagasztja a napernyőket, borzolja a medence vizét a szegedi Ligetfürdőben az augusztusi őszben. A gyepen a leterített törölközők helyén fűnyíró dolgozik, a lángosos zárva. Nem éri meg az 5-10 vásárló miatt sütni, hiszen szigorúak az előírások, például a nyers tésztát nem lehet sokáig tárolni. Ezért inkább ki sem nyitnak.

– A tavalyihoz képest rossz év az idei – mondja a lángossütő bódét bérlő Bende Zsolt. Ha nincs kánikula, tömeg sincs. Az egyszerű jó idő nem elég. Már májusban rosszul indult a szezon, de rossz volt a július és idáig az augusztus is. Talán a csúszdapark majd vonzza a strandolókat.

A 27 fokos úszómedencében ketten tempóznak, a 36 fokos meleg vízben hárman pihennek. Kosári Judit már leúszta a napi adagot: 1300 métert. Tizennyolc éves kora óta minden napot a medencében kezd, ezért neki nem számít, hogy hétágra süt-e a nap, vagy mint most, fekete felhők kavarognak a fejünk fölött. Judit szinte mindenkit legalább látásból ismer a fürdőzők közül: akik ma itt vannak, mindennap jönnek.

– A reggeli csapat már elment – néz körben a medencében –, akik dolgoznak, 6-ra járnak, a nyugdíjasok 8 körül jönnek.

– Milyen hideg? Nincs itt hideg! – mondja Gémes Sándor, aki tíz éve télen a Gombában, nyáron a SZUE-ban úszik. – Ha meg nem süt a nap, az sem baj, legalább nem égünk oda – teszi hozzá.
A Ligetfürdőn tényleg nem volt hideg – derül ki, amikor átsétálunk a Partfürdőre. A Tisza felől hatalmas széllökések hűtik a strandot, a parton olyan hangosan fütyül a szél, hogy nem tudunk beszélgetni. Ember sehol, az esővíz tócsákban áll. Később kiderül: a lakókocsisok nem mentek el, hanem a meleg vízben üldögélnek.

Miattuk tart nyitva a büfé – tudtuk meg az üzemeltetőtől, Bíróné Nagy Ilonától. Ők minden reggel itt kávéznak, most pedig már a pörkölt fő nekik. – Szégyellhetnénk magunkat, ha nem szolgálnánk ki a kempingezőket – mondja Ilona. Hozzáteszi: azt adnak, amit a vendég kér. Az utóbbi napokban például hideg sör helyett teát és forralt bort.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy városi telek kálváriája

Négyzetméterenként tízezer forintot kért az önkormányzat két városi tulajdonú, közmű nélküli… Tovább olvasom